Berta Sándor

3D-nyomtatású házakkal újul meg egy falu Latin-Amerikában

A település várhatóan a nyárra alakul át teljesen.

A New Story nevű nonprofit szervezet, Yves Béhar építész, a fuseproject munkatársa és az ICON nevű 3D-nyomtatással foglalkozó cég közösen indították el a projektet, amelynek keretében egy teljes falu újulhat meg Latin-Amerikában. A szakemberek direkt egy olyan települést választottak ki, ahol szegény földművesek és pálmalevél-feldolgozók élnek, akiknek a családjai havonta kevesebb, mint 200 dollárból boldogulnak. Az őserdő mélyén lévő helyen összesen több mint 50 3D-nyomtatású házat fognak elkészíteni. Ez lesz a világ első 3D-nyomtatású épületekből álló faluja.

A házakat az ICON egyik nagy méretű 3D-nyomtatójával gyártják le a beton rétegenkénti felhordásával. A betonkeverékhez színárnyalatok adhatók hozzá, így különböző színű épületek hozhatók létre. Az ICON 3D-nyomtatási technológiája lehetővé teszi ívelt falak készítését extra költségek nélkül. Az alkalmazandó 3D-nyomtatót úgy tervezték meg, hogy olyan területeken is működjön, ahol nincs víz, energia és munkaerő. A készülék lehetővé teszi a konyhai és fürdőszobai padlólapok, a székek és a polcok kinyomtatását is. Az egyes házak falai és szerkezeti elemei mindössze 24 órán belül legyárthatók, miközben a folyamat során szinte alig keletkezik hulladék.


Mindegyik házban több szoba lesz, hogy egy család több generációjának tagjai is egy fedél alatt lakhassanak. A házakat ellátják szabadtéri konyhával és ólakkal a csirkék tenyésztéséhez, illetve külön növénytermesztési területtel. Béhar elmondta, hogy a házak 120, míg az egyes lakások 55 négyzetméteresek lesznek. A tetők védelmet fognak nyújtani a nap és az eső ellen, míg a nyitott terű nappalik biztosítják majd a természetes szellőzést.

Tavaly a berendezéssel már sikeresen elkészítettek egy prototípusnak szánt házat Austinban, majd a fuseproject segítségével frissítették a terveket, hogy az épületek jobban megfeleljenek a közösségi igényeknek és a trópusi környezetnek A New Story a programmal be akarja mutatni azt, hogy világszerte miként lehetne egyszerűen és olcsó módon küzdeni a hajléktalanság ellen. A házak dizájnjának megtervezésébe bevonták a jövőbeli lakókat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #26
    "Az egyes házak falai és szerkezeti elemei mindössze 24 órán belül legyárthatók, miközben a folyamat során szinte alig keletkezik hulladék."

    Az a helyzet, hogy ez az egész egy nagy hulladék! Miért nem a helyszínen található természetes anyagokból építkeznek, ahogy évezredeken át tették?
  • mrzed001 #25
    A daru nélkülözhetetlen, hisz a nyomtatottnál is egyben rá kell emelni a tetejét (azt is ki kell önteni ugyebár valahol). Mert nyomtatni konzolosan ugyebár lehetetlen (hisz folyik, tehát egyszerűen lefolyna).
    Valamint, mivel elég kis elemekről van szó, így egy mobil önjáró daru bőven elégnek tűnik (tetőhöz is gondolom azt használnak).
    A 3D nyomtató ellenben egy precíz eszköz, amely a kb 5x10 m*m-en is 1cm-en belül kell, hogy pozicionálni tudjon.

    A helyben keverés ott egyszerűsíti, hogy vidék, nagy táv, amit felesleges keverővel megtenni. És jóval költségesebb, mint kivinni nyersanyagokat és ott bekeverni.

    Egyébként meglepően hasonló véleményen vagyunk itt többen is.
    Azt nem értem, hogy most mi vagyunk a totál idióták, hogy nem látjuk ez mennyire szipiszuper übergiga hiperolcsó megoldás ... vagy tényleg totál blődli az egész ?
  • Zoltan1984 #24
    A helyben keveres semmivel nem egyszerusiti a helyzetet.
  • Zoltan1984 #23
    A haz meretu 3d nyomtato kitelepitese semmivel nem tunik egyszerubbnek mint egy darue.
    Szemelyzet mindkettohoz kell.
    Szallitani mindkettot ugyanugy kell.
    (A betonpumpat nem szamoltam, mert gondolom az a 3d nyomtato resze.)
  • mrzed001 #22
    Sőt, a betont helyben is be lehet keverni (nehogy út közben keverőbe belekössön), úgyhogy elég alapanyagokat ömlesztve odaszállítani.
  • Merces2 #21
    Jó ezt remélem nem kérdezted komolyan, a kész elemekhez emelő kell ,személyzet, rögzités, nyergesvontaó, A betonhoz elég egy keverő meg egy sofőr.
  • Zoltan1984 #20
    Miert egyszerubb a betont kiszallitani mint a kesz elemeket?
  • mrzed001 #19
    @kvp: teljesen egyetértek. Fillérekből lehet így tömérdek ház(ólat) felhúzni.

    @csicso82: Még csak alap se kell. Ha alsónak egy 20 cm-es vasbetont öntenek, akkor bárhova le lehet tenni, kb bármire. Lásd az amcsiban igencsak elterjedt mozgatható házak (ok, azok még ennél is bénább megoldás, mert a beton "konténer" az tényleg stabil is)
  • csicso82 #18
    A legjobb lenne amúgy 10+ cm-es szendvicspanelből készíteni a házakat azokat kívülről festeni sem kell sőt ha nem zavaró belül a jellemzően fehér festett fém felület az is maradhat. JÓ hőszigetelő. Egy beton alap kell és kész.
  • tom_pika #17
    Tényleg utópisztikus elképzelés!