MTI

Hiába a tiltás, kaphatók lesznek a 3D-ben kinyomtatható fegyverek tervfájljai

Az internetről letölthető és 3D-ben kinyomtatható fegyvereket kifejlesztő texasi cég bejelentette: a bírósági tiltás ellenére is megkezdi a fegyverek tervfájljainak forgalmazását.

Cody Wilson, a Defense Distributed (DD) nevű cég alapító-vezérigazgatója a texasi fővárosban, Austinban tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy immár bármilyen vásárló megveheti a cég honlapjáról kiválasztott, térbeli nyomtatóval elkészíthető fegyverek tervfájljait. A forgalmazást kedden reggel kezdték meg és pár óra alatt mintegy 400 vásárló jelentkezett.

Július végén Robert Lasnik seattle-i szövetségi bíró hozott döntést arról, hogy augusztus 1-jétől meghatározatlan ideig nem érvényes a kormányzat és a fegyvernyomtató programokat készítő és forgalmazó cég között júniusban aláírt engedélyezési szerződés, vagyis a kérdéses számítógépes programokat a cég nem teheti szabadon elérhetővé az interneten. Előzőleg 8 tagállam és a szövetségi főváros, Washington DC főállamügyésze nyújtott be keresetet, kérvényezve a kormány és a DD közötti megállapodás semmissé nyilvánítását, később további 11 állam csatlakozott a perkérelemhez.


Cody Wilson

Az AP amerikai hírügynökség arra hívta fel a figyelmet: a bírói döntés azt mondta ki, hogy a fegyverek számítógépes tervfájljait nem lehet az interneten hozzáférhetővé és letölthetővé tenni, de arról nem szólt, hogy ne lehetne pénzért forgalmazni. Cody Wilson a sajtótájékoztatón közölte: a cég honlapjáról mostantól nem lehet közvetlenül letölteni a fájlokat, hanem aki a honlapon kiválasztja és megvásárolja, annak e-mailben vagy más módon elküldik a kérdéses tervet. Hozzátette: a szoftvernek nincs előre meghatározott ára, a vásárlók annyit fizetnek érte, amennyit jónak látnak. Elmondta, hogy a vásárlók némelyike kriptovalutában - azaz államoktól és pénzintézetektől független globális digitális pénznemben - fizetett.

A kormányzat eddig nem foglalt állást egyértelműen. Az egy hónappal ezelőtti bírói döntés után Donald Trump elnök Twitter-bejegyzésében csak azt jelezte, hogy "utánanéz az ügynek". Robert Lasnik szövetségi bíró hétfőn megerősítette és meghosszabbította a július végén hozott döntését. Az amerikai politikusokat is megosztja a térbeli nyomtatással előállítható fegyverek ügye. Még az alkotmányban biztosított szabad fegyvervásárlás és -tartás hívei is azt mondják: az internetről letölthető, műanyagból elkészíthető fegyverek veszélyesek, mert nagyon nehezen azonosíthatóak és bárki, még mentális betegséggel küszködő személy is hozzájuthat ezekhez.

Bob Ferguson, az északnyugati Washington állam főállamügyésze - akinek hivatala tartja kézben a 19 tagállam és a szövetségi főváros perkeresetét - bejelentette: Wilson lépése törvényellenes. Cody Wilson a sajtóértekezleten közölte: arra számít, hogy mostani döntése után több állam is perbe fogja őt, de máris gyűjti a pénzt a jogi védelemhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #19
  "dehogy, Amerikában a rablások 90%át fegyveresen követik el, európában nem."
  a cikk a jenkikről szólt. Egyenlőre. Aztán majd jól meglássuk mit lesz késöbbiekben.
 • Macropus Rufus #18
  "Fegyvernek számított a fagyasztott csirke"
  okés. Fegyver bármi lehet. Egy össze csavart újság is simán lehet támadó fegyver.
  De esernyő is. Pláne a klasszikus fémtüskék. És temrészetesen az ember keze/lábe/feje
 • kvp #17
  "Durván 4-500 dolcsiból kijön egy ilyen félig nyomtatott, félig megvett fegyver, ami nem egy lövésre jó. Természetesen nem veszi fel a versenyt egy 2-3 ezer dolláros fegyverrel, de arra elég, hogy a suliban őrültként szaladgálj és lövöldözz össze-vissza."

  Sokkal olcsobban lehet venni illegalisan is fegyvert, sot meg automatat is. Ha pedig valaki mindenaron maga akarna gyartani, fembol sokkal egyszerubb es csak nehany keziszerszam, minimalis tudas es egy kis turelem kell hozza. (meg egy rendes gepfegyverhez is)

  A torvenyi szabalyozas inkabb csak azokra vonatkozik akik be akarjak tartani a torvenyt. Aki amugy is meg akarja szegni a torvenyeket, azt nem fogja megallitani, max. lelassitani ha illegalissa tesznek par dolgot. Jellemzoen az a cel, hogy nehezebb es bonyolultabb legyen fegyverhez jutnia annak aki illegalis celra akarja azt felhasznalni. Ezzel jellemzoen a butabb es/vagy kevesbe elszant embereket hatasosan ki is szurik, ami csak a karok csokkentesere eleg, de a torvenyhozok jellemzoen ezt probaljak a normalis emberek jogainak jelentos csokkentese nelkul osszehozni.
 • barret #16
  Francia országban bárki vehet fegyvert az élelmiszer boltban engedély nélkül is :D

  Esettanulmány: Fegyvernek számított a fagyasztott csirke
  2014-ben történt meg, hogy egy 35 éves francia férfi erősen illuminált állapotban jelent meg a szintén nem szomjas barátnőjénél, ahol valószínűleg a megemelkedett véralkoholszintnek köszönhetően azonnal heves vitába kezdtek. A feldúlt férfi nem állt meg a fenyegetőzésnél és néhány pofonnál, hanem egy hirtelen ötlettől vezérelve a nő mélyhűtőjéből elővett egy kőkeményre fagyott egész csirkét, mellyel ütlegelni kezdte a nőt. Tekintettel arra, hogy a barátnő 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett a bántalmazás során, a francia rendőrség rövid úton fegyvernek minősítette a fagyasztott csirkehúst, s mivel a férfi nem először bántotta barátnőjét, ezért börtönbüntetésre is ítélték. Az eset tanulsága, hogy nemcsak a fegyverként vásárolt eszköz számíthat fegyvernek, hanem minden olyan tárgy, amely alkalmas az emberi élet kioltására.
 • Fefy #14
  Elég ha a fő részeit kinyomtatod, (markolat, tár, elsütő rész), a többit pedig boltban/neten is megveheted, a kutya nem kérdezi, hogy minek az neked.
  Például a cső részét 150-200 dolcsiért simán megkapod (gugli, első találat, biztos van olcsóbban is). Durván 4-500 dolcsiból kijön egy ilyen félig nyomtatott, félig megvett fegyver, ami nem egy lövésre jó. Természetesen nem veszi fel a versenyt egy 2-3 ezer dolláros fegyverrel, de arra elég, hogy a suliban őrültként szaladgálj és lövöldözz össze-vissza.
 • bPatrik0521 #13
  Nem tudom miért akarna különösebben nyomtatott fegyvert egy amerikai amikor bemehet a boltba és leveszi a polcról az igazit ami nem törik szét egy tár után. Talán még olcsóbban is kijön mint megvenni a licenszt a fájlra aztán 2 nap alatt kinyomtatja a darabjait ~800-1200 USD-ért, amit még össze is kell rakosgatni. Maximum makettezés célból jó móka.

  Amúgy MO-n se olyan nagy művészet fegyverhez jutni. Sportcéllal vehetsz ha elintézed a papírokat, csak nem viselheted.
 • Neocortex #12
  az usában a törvény szerint ez számít fegyvernek, minden egyéb alkatrésze bárki által szabadon beszerezhető akár neten is


  Utoljára szerkesztette: Neocortex, 2018.08.29. 18:49:23
 • zola2000 #11
  "Viszont az is igaz, hogy a bűnöző meg gond nélkül hozzá jut bármihez. "

  dehogy, Amerikában a rablások 90%át fegyveresen követik el, európában nem. attól hogy valaki bűnözésre adja a fejét még nem lesz hirtelen a szakértője annak hogy honnan lehetne fegyvert szerezni itt ahol nehéz, azért lenne fontos fenntartani a jelenlegi állapotot itt.

  (az hogy mi a helyzet a világ másik felén hogy minden hétre jut egy többször tíz halottas lövöldözés ... szerencsére minket nem érint)

  egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem csak Amerikában van sok ilyen de például Afrikában is csak azt a nyugati média elhallgatja de pl a CGTN nem.
 • Tetsuo #10
  Azt írtam, hogy "talán". Mindenesetre jóval nagyobb médiafelhajtás van az eset körül, mint amennyit érdemelne.
 • Macropus Rufus #9
  a kérdésed jó, de igazából te is tudod sztem a választ rá... Az emberi mentalitás nem homogén. Értem ez alatt, hogy ugyan arról a dologról te és én is mást gondolunk. Ezt egy vitában lehet a legjobban látni. Valaki a verbális megoldás felé tereli a dolgot, valaki a fizikai tetlegesség felé. És nem, most nem a félművelt barmokra gondolok. Komoly emberek sem tudnak uralkodni az indulataikon. Tehát olyat biztos, hogy nem lehet csinálni, hogy mindenkinek süzletésétől jár a fegyver. Valamilyen feltételhez kell kötni a dolgot, ami egységes. Ezért van az, hogy különböző tesztekhez kötik a fegyvertartást. Viszont az is igaz, hogy a bűnöző meg gond nélkül hozzá jut bármihez.
  Na ezt kellene valahogy megoldani. És igen sajnos sok embert egy óvodás szintjén kell kezelni. Mert szellemileg annyit tud, hogy ne szarja körbe az udvart. Viszont egy ravasz meghúzásához ennyi is elég.