Berta Sándor

Filmszerű álvideók készíthetők

A Disney új szintre emelte a megtévesztő felvételek készítését és ez új korszakot nyithat a filmgyártásban, akár az elhunyt színészek helyettesítésében is.

Az úgynevezett deepfake-anyagok a meglévő fotókból és videókból számítógéppel generált álló- és mozgóképek. Így lehet valósághű tartalmakat gyártani például ismert személyekről. A filmstúdiók szeretnének a deepfake-videókhoz szükséges algoritmusokon finomítani és a Disney most egész közel került a tökéletességhez, amit egy nyilvánosságra hozott felvétel is bizonyít.

Amint kiderült, a legújabb High Resolution Neural Face Swapping anyagok legfontosabb jellemzője és egyben az biztosítja a magas minőségüket, hogy a készítők már megapixeles felbontásokat alkalmaztak az esetükben. A filmstúdió rámutatott, hogy bár az eddig generált deepfake-tartalmak is lenyűgözőek, de csak akkor, ha azokat kisebb méretű kijelzőn tekinti meg valaki. A Disney példaként említette a DeepFakeLab nevű nyílt forráskódú megoldással létrehozott videókat, amelyek maximális felbontása 256 x 256 képpont. Ezzel szemben a most készített felvételeké viszont 1024 x 1024 pixel.

Érdekesség, hogy június közepén meglepő eredménnyel zárult a Facebook Deepfake Detection Challenge nevű megmérettetése, amelyre összesen 2114 fejlesztőcsapat jelentkezett saját fejlesztésű mesterséges intelligencián alapuló modellekkel. A feladat az volt, hogy a szoftverek automatikusan és minél megbízhatóbban felismerjék a deepfake-anyagokat. A program nyertese Szelim Szeferbekov alkalmazása lett, amely 65,18 százalékos pontossággal tudta kiszűrni a az ismeretlen deepfake-tartalmakat egy 10 000 videót tartalmazó adatbázisból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #9
    Gondolom idővel a CGI-t szeretnék ezzel kiváltani
  • Nos #8
    És ezt a stratégiát az egyszerű írott híreknél sajnos már elég sokan folytatják. "Áraszd el a világot annyi hülyeséggel, hogy már senki se tudja, mi az igazság."

    I love XXI. century :) :(
  • molnibalage83 #7
    Ráadásul csak szemből látszanak az arcok állandóan és így is van villódzás és mifene. Árnyék sem vetül az arca. Gyak. ideális körülmények között is azonnal látszik a bibi.

    Persze, ha valaha is működni fog, akkor, hogy mit fogadnak el bizonyíéknak, az érdekes kérdés lesz...
  • morguldae #6
    Messze van még ez a tökéletestől! Talán egyszer majd valamikor....
  • gombabácsi #5
    ez teljesen fordítva is elsülhet: mivel bárki csinálhat majd jó minőségű fake videót, ezért egy idő után a valódiakat se fogadják el bizonyítéknak :)
  • Tetsuo #4
    Jelenleg nincs demokratikus környezet, és nem is lenne lehetséges.
    Egy ideális világban csak jóra használnák... persze. A nézőpont alapvetően rossz. Egy ideális világban nem kell becsapni az embereket.
  • csigafi #3
    Hasonló technikát már évek óta használnak a film iparban. Pl star warsban.
  • Cyberdog #2
    Na igen... demokratikus környezetben, s csak arra használják amire eredetileg készítették. S nem esetleg hamis bizonyítékok gyártására. A lejáratáshoz, egy hamis videó is elég, azt utána vakarózhat az ember, hogy hogyan került rá egy bankrablást megörökítő biztonsági kamera felvételére...

    De ha arra használják amire tényleg kifejlesztették, olyan filmek gyártására, amiben elhunyt színészek kelnek újra életre...

    akkor viszont végre valaki talán megcsinálja (egy fanfilmes)
    Timothy Zahn félre Star Wars folytatást. s mehet a kukába végre az utolsó három Disney-s fostalicska.
  • gombabácsi #1
    alakul...