Berta Sándor

Díjjal sújtanák a stream-szolgáltatókat Lengyel­országban

A lengyel kormány hasznot húzna a koronavírus-járvány miatt megnövekedett stream-forgalomból.

Az elmúlt hónapokban a felhasználók növekvő mértékben használták a stream-platformokat, amelyeken keresztül filmeket, filmsorozatokat és más alkotásokat nézhetnek. Lengyelországban ebből profitálna a helyi kabinet. A Reuters egy kiszivárgott tervezet alapján azt írta, hogy az olyan stream-szolgáltatóknak, mint az Amazon Prime Video, az Apple vagy a Netflix a jövőben át kellene utalniuk az adott havi bevételük 1,5 százalékát a Lengyel Filmintézet (PISF) számlaszámára. A PISF gyakorlatilag egy állami kulturális ügynökség.

Egy újságírónak tartott telefonkonferencia keretében a Reuters kérdésére válaszul Tadeusz Koscinski lengyel pénzügyminiszter kijelentette, hogy nem adóról lenne szó, hanem egy olyan hozzájárulásról, amelynek a megfizetését a helyi kulturális miniszter azoktól a stream-vállalatoktól várja el, amelyek Lengyelországnak köszönhetően érik el a nyereségüket. A politikus szavai ellenére a lengyel sajtó az új elképzelést máris elnevezte Netflix-adónak annak ellenére, hogy az a helyi stream-szolgáltatókra is vonatkozna. A tervezetet még el kell fogadnia a lengyel parlamentnek.

A Rzeczpospolita lengyel napilap információi szerint a PISF éves szinte 15 millió zloty (3,6 millió amerikai dollár) plusz bevételre számíthatna a hozzájárulásból az idén, míg jövőre az összeg 20 millió zloty is lehetne. Jelenleg a Netflix a legnépszerűbb videostream-platform Lengyelországban, az a spidersweb.pl portál adatai alapján 5,4 millió felhasználóval rendelkezik. A társaság kiemelkedő helyi népszerűsége elsősorban a Vaják című filmsorozatnak köszönhető, amelynek alapjául az Andrzej Sapkowski által írt regények szolgáltak. Az utóbbiak felhasználásával korábban három számítógépes játékot is megalkottak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #2
    Az igaz, hogy a nézőkből jön a bevétel, de egy fillér sem jönne megfelelő tartalmak nélkül. Ezt úgy látszik sikerült elfelejteni, persze fogadok, hogy fordított esetben nem felejtődne el. Kicsit ez olyan, mintha elvárnánk egy boltostól, hogy minden vásárlásért az adókon felül még fizessen valamennyit az államnak.
  • morguldae #1
    Ne stream-eljél! Töltsed le! 2-3 perc alatt letöltődik egy másfél órás film, akkor meg minek terhelni a hálózatot streammel!?