Gyurkity Péter

Apptiltással folytatódik az indiai-kínai konfliktus

Az első összeütközés után most egyéb területeken folyik a harc, komoly következményekkel.

Június első felében, hosszú évtizedek után, ismét összetűzésekre került sor a kínai-indiai határon, amely a jelentések szerint 20 indiai katona életét követelte. A felek igyekeztek elkerülni a komoly fegyverrendszerek alkalmazását, nem sokkal később megállapodtak a kölcsönös visszahúzódásról, most viszont az IT terén folytatódik a küzdelem, amely számos kínai app letiltását eredményezte.

Az illetékes indiai minisztérium hivatalos jelentése szerint összesen 59 kínai mobilos alkalmazásról van szó, amelyek között kifejezetten népszerű fejlesztések is helyet kaptak. Ezeket az indiai függetlenségre és integritásra, valamint az ország védelmére nézve veszélyesnek ítélték, ezért a biztonság és rend megőrzése érdekében betiltották azok belföldi alkalmazását. Tekintettel arra, hogy a kínai fejlesztők (illetve a mögöttük álló, részben állami támogatással létrejött és működő vállalatok) korábban már több alkalommal kerültek gyanús helyzetbe, akár azt is mondhatnánk, hogy kifejezetten adatvédelmi szempontok indították az illetékeseket a lépés megtételére, ám teljesen nyilvánvaló, hogy inkább a katonai konfrontáció vezetett el a döntés meghozatalához, így nagyon érdekes, hogy mi lesz a következő lépés ezen a téren.

A következmények mindenképpen komolyak lesznek, hiszen a Xiaomi egyértelműen a legnépszerűbb telefongyártóként van jelen a szomszédos országban. Ez már önmagában további kérdéseket vet fel, de amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a listán szereplő alkalmazások némelyike (lásd TikTok, WeChat, ShareIT, UC Browser, stb.) szintén nagyon népszerűnek számítanak az ázsiai országban, így felhasználók millió lesznek kénytelenek azokat nélkülözni, legalábbis egy ideig. Emellett hasonló kezdeményezéseket láthatunk egyéb területeken, itt felmerült például a kínai áruk teljes vagy részleges bojkottja, vagyis számíthatunk arra, hogy a konfliktus nem csitul egyhamar el.

Kína számára éppen az indiai határ az egyetlen szárazföldi választóvonal, amely hivatalosan is kényes kérdésnek számít, itt a hatvanas években már sor került egy nagyobb összecsapásra, amely után azonban a kínai csapatok végül visszahúzódtak. Mindenki számára lényeges, hogy mi lesz a következő lépés, hiszen a Föld két legnépesebb országáról van szó, amelyek ráadásul atomfegyverekkel is rendelkeznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #4
  • Antracit #3
    Ez az indiai harci gúnya nagyon tetszik! A piros karima a fejfedőn valahogy feldobja! De az főleg, hogy a felkarnál vékony piros díszcsíkokkal is meg van fűszerezve! Tetszik! :-)
  • Myers #2
    A bal oldalon álló turbános dörzsöltnek tűnik, rögtön levágja, hogy ezeknek még a szemük sem áll jól, hiába mosolyognak. :)
  • TokraFan #1
    Nagyon nyomul kína, hogy rohadnának meg. Nagyon helyes, hogy India bekeményít és nem hagyja annyiban.