Berta Sándor

Alkalmazásokkal az erőszak ellen

Indiában meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben vannak a nők, akik nem várnak tovább a hatóságok lépéseire.

A dél-ázsiai államban az elmúlt években egyre komolyabb problémának számít a nemi erőszak. Néhány lány, akik Dharaviban, Mumbai legnagyobb nyomornegyedében élnek, szeretné egy alkalmazás segítségével növelni a közbiztonságot. Az indiai város lakóinak 60 százaléka él hasonló nyomornegyedekben, Dharavi azonban még régiós szinten is kiemelkedik, ugyanis a legnagyobb ázsiai nyomornegyed.

Ansuja Madival és Zaberi Ansari mindössze 15 évesek, s az ő nevükhöz fűződik a Women fight back nevű program létrehozása. A szoftver mindössze négy funkciót kínál: egy gombot a szirénahang aktiválásához, GPS-funkciót, automatizált üzenetküldési lehetőséget és vészhívót. Ansuja elmondta, hogy ha este ment haza akkor gyakran nem érezte magát biztonságban - ez ellen pedig szeretett volna valamit tenni. A Slum Innovation Projekt keretében ő és Zaberi programozást tanultak. A szoftvert direkt úgy tervezték meg, hogy azok a nők is használni tudják, akik sem írni, sem olvasni nem tudnak.


Ravi Shankar Prasad távközlési miniszter rendelete alapján január elsejétől csak pánikgombbal felszerelt telefon értékesíthető az országban, 2018. január elsejétől pedig a GPS vevőt is kötelezővé teszik

Számos hasonló termék van: a Safetipin segítségével például városrészek értékelhetők biztonsági szempontból. A szoftver figyel arra, hogy van-e az adott kerületben rendőrség, több-e a férfi lakos, vannak-e menekülő útvonalak és tömegközlekedési eszközök. A nők megtervezhetik a saját biztonságos útvonalaikat, amelyeket legfeljebb öt általuk kiválasztott személlyel is megoszthatnak és engedélyezhetik számukra a mozgásuk követését is. A Safecity a korábbi eseteket veszi figyelembe, a részleteket a felhasználók táplálhatják be. Ezek az esetek lehetnek nemi erőszak kísérletek, fotók, közösségi bejegyzések. Vannak olyan megoldások is, amelyek képesek vészhelyzetben az automatikus videó- vagy audiorögzítésre.

Mumbai rendőrsége szintén elkészítette a saját alkalmazását, amelynek neve Pratisaad. A vészhívó gomb lenyomása után az illető tartózkodási helyétől számított 3 kilométer sugarú körben tíz rendőr kapja meg a jelzést. A rendszer az esetről a legközelebbi rendőrkapitányság vezetőjét is értesíti. Pune város programja hasonlóképpen működik: megjeleníti a GPS-koordinátákat, van lehetőség rendőrségi kapcsolat létrehozására és fotók küldésére.

Uttar Pradesh állam rendszere más szempontból közelíti meg a kérdést. A helyi szoftverrel a központi adatbázisból lekérdezhetők a büntetett előéletű személyek és a közlekedési nyilvántartás adatai. A járműveken elhelyezett regisztrációs szám segítségével akár a riksák vezetői is ellenőrizhetők. Gopal Krishna, a Citizens Forum for Civil Liberties nevű szervezet munkatársa szerint ezek a biztonsági alkalmazások nagy segítséget jelentenek a nők számára. A rendőrség mindig csak új megoldásokat mutat be ahelyett, hogy az igazságügyi struktúrát és saját szervezetét reformálná meg. A kommunikációt csak nagyon kevés tett követi. Sok nő azonban nem akar kizárólag a technikára támaszkodni és bors- vagy paprikaspray-t is magánál hord.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!