Berta Sándor

Tetszőleges formájú érintő­képernyők készíthetők

Gyakorlatilag bármely tárgyat lehet majd interaktív kijelzőként használni.

A Bristoli Egyetem kutatói egy olyan módszert fejlesztettek ki, amelynek a segítségével szinte bármilyen 3D-érintőképernyőt tetszőleges formában létre lehet hozni. A ProtoSpray nevű eljárás a 3D-nyomtatási technológiát ötvözi a spray formában felvihető elektronikával és ezáltal lehetővé válik az olyan különböző dizájnú objektumok létrehozása, amelyek később teljesen interaktív kijelzőként működhetnek.

Ollie Hanton, a fejlesztés vezetője elmondta, hogy módot találtak arra, hogy a képernyőket kiszabadítsák a 2D-s, négyszögletű házaikból. Az eljárás mindenki számára hozzáférhető, a végfelhasználók akkor is kialakíthatják a saját 3D-érintőkijelzőiket, ha az adott anyagokkal kapcsolatban semmilyen tudással nem rendelkeznek.

Hantont és csapatát a ProtoSpray megalkotásakor a graffitik inspirálták. Egy 3D-nyomtató segítségével különböző műanyag formákat készítettek, amelyek integrált elektródákat tartalmaztak. Az objektumok felületére egy foszforalapú réteget fújtak, amely világít, ha elektromossággal kerül kapcsolatba. Egy másik elektródaréteg pedig lehetővé teszi az érintőképernyő bekapcsolását. A lefújt felületek laposak vagy íveltek egyaránt lehetnek és bonyolult formát is felvehetnek. Sőt, az adott objektumok akár hajlíthatók is lehetnek.

A fejlesztők a ProtoSpray módszert elsősorban olyan kutatóknak és tervezőknek ajánlják, akik új interaktív objektumokat akarnak létrehozni. Hanton szerint a képernyőknek alapvető kifejező eszközökké kell válniuk, mint amilyen a tinta, a színek és az agyag. A szakemberek azt szeretnék, ha a jövőben a 3D-nyomtatók az érintőkijelzőt automatikusan fel tudnák fújni az adott objektumra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #2
    Ez volt az eredeti szöveg: "Our vision is to make screen/display a fundamental expressive medium in the same way people currently use ink, paint, or clay."

    -------

    ..."módot találtak arra, hogy a képernyőket kiszabadítsák a 2D-s, négyszögletű házaikból"...

    Nekem ezzel nem volt eddig túl sok bajom. Pl. mobiltelefonnál direkt jól jön, hogy lapos tégla alakú, kevesebb helyet foglal. Interaktív terepasztalnak viszont tök jó. :D Vagy valami kevésbé virtuális kezelőpanelnek pl.
  • VolJin #1
    "a színekés az agyag" Tessék?