Berta Sándor

Micro-LED-kijelző kerülhet az Apple új okosórájába

Az információ a beszállítóktól szivárgott ki.

Az új kijelzőtechnológia hosszabb üzemidőt, s laposabb, élesebb megjelenítést kínáló és világosabb képernyők létrehozását teheti lehetővé. A Micro-LED-kijelzőre épülő első Apple Watch okosóra leghamarabb 2017 második felében jelenhet meg a piacon. A hírt a DigiTimes tajvani IT-portál szivárogtatta ki. A technológia az Apple Watch jövőbeli változataiba kerülhet, felváltva ezzel az OLED-képernyőket. Az új megoldás legnagyobb hátránya az ára, ugyanis drágább az OLED-paneleknél.

A kaliforniai konszern 2014 májusában vásárolta meg a LuxVue Technology nevű céget, amely a Micro-LED-en alapuló kijelzőtechnológia egyik specialistájának számít, ugyanakkor nem voltak konkrét információk arra vonatkozóan, hogy mit akar a vállalattal kezdeni. A technológia előnye, hogy még jobban csökkentheti a fogyasztást, de hátránya a drágaság mellett, hogy az ilyen képernyők kizárólag kis méretben készíthetők el, vagyis legfeljebb okosórákba integrálhatók, iPhone, iPad vagy Mac készülékekbe nem.

Tavaly a Display Week nevű rendezvényen Candice Brown-Elliott, a PenTile Matrix nevű pixelelrendezés feltalálója az látott megoldások közül az egyetlen úttörő kijelzőtechnológiának nevezte a Micro-LED-et. 2015 decemberében pedig a DigiTimes először számolt be arról a tavaly áprilisban Tajvanon létrehozott üzemről, amelyben az Apple Micro-LED-paneleket fejleszt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #2
    ...a gőg az minek a vegyjele ? :)
  • kvp #1
    A nev egy sima inorganikus led kijelzot takar. Ilyeneket eddig is tudott gyartani a legtobb gyarto, csak egyreszt draga, masreszt az uveg hordozoreteg miatt torekeny. (kiveve ha egy jo merev femhazba epitik) Az Apple fele megoldas gallium nitrit, a regebben (70-es evek ota) gyartott technologia pedig gallium arzenid tipusu volt. Egy nagy elonye van az oled-hez kepest, marpedig az, hogy ez a led fajta evtizedek alatt se megy tonkre.