Berta Sándor

Ujjlenyomatok felismerése közvetlenül a kijelzőn

Az Apple kiváltaná a készülékekbe beépített szenzorokat.

A kaliforniai konszern 2014. június 17-én nyújtotta be a szabadalmát az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) és az most ítélte oda neki a 9.570.002-es számú dokumentumot. A leírásból az derül ki, hogy az infradiódák hamarosan kiválthatják az okostelefonokban eddig használt ujjlenyomat-szenzorokat. Az Apple ugyanis egy olyan kijelzőtechnológiát fejlesztett ki és szabadalmaztatott, amelynek segítségével az ujjlenyomatokat közvetlenül a képernyőn felismerhetők, ezáltal nincs szükség külön ujjlenyomat-szenzorok alkalmazására.

A szabadalom alapján az új típusú kijelzőbe infra-LED-eket építenének be. Ezek a LED-ek adó- és vevődiódákat egyaránt tartalmaznak, s ha valaki elhelyezi az ujját a képernyőn, akkor a diódák - az infrafény visszaverődésének köszönhetően - felismerik az ujjlenyomat-mintáját, ezáltal pedig lehetővé válik a megfelelő azonosítás. Az infradióda-réteg előnye, hogy - az eddigi ujjlenyomat-szenzorokkal szemben - nincs szükség további alkatrészek beépítésére, így elvileg a kijelző bármely részén elhelyezhető. Elméletileg még az is lehetséges, hogy a teljes érintőképernyőt ezzel a réteggel vonják be, így pedig még kényelmesebbé válhat az ujjlenyomat felismerése.

Szintén előnyt jelent, hogy az új megoldás akkor is működik, amikor a kijelző nincs megvilágítva, például az okostelefon készenléti állapotában. Az infradiódák pontosan felismerik a hozzájuk közelítő ujjat. A megbízható ujjlenyomat-felismerés feltétele ugyanakkor a legalább 500 ppi-s pixelsűrűség. Az egyelőre kérdéses, hogy az új technológia mikor mutatkozhat be egy iPhone készülékben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #5
  Ilyen az, amikor a filmekben látott fikciót valaki keveri a valósággal.
 • Aquator #4
  Végülis Almáék csak két évvel korábban védették le a dolgot, én speciel még nem láttam senkit ilyen megoldással szaladozni. Nem mondanám, hogy nem létezik, de nem is tucat technológia azért.
 • Zsol502 #3
  http://techanyas.blog.hu/2016/09/20/kijelzobe_epitett_ujjlenyomat_olvaso_technologiat_jegyzett_be_a_microsoft

  https://sg.hu/cikkek/118904/jon-a-kijelzobe-epitett-ujjlenyomat-olvaso
  Utoljára szerkesztette: Zsol502, 2017.02.20. 22:01:55
 • fonak #2
  Mindegy, az Apple találta fel ezt is. :)
 • sarpba #1
  Kövezzetek meg, ha tévedek, de minta én már láttam volna olyan eszközt, aminek a képernyő egy részén volt az ujjlenyomat olvasó. Szóval nem olyan nagy újdonság ez.