Berta Sándor

Jövőre túlkínálat lehet monitor­panelekből

A jelenség mindenekelőtt a játékosoknak szánt kijelzőket érintheti.

A DigiTimes tajvani IT-portál ágazati forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy miután a gyártók az eddiginél sokkal több panelt fognak készíteni a játékosoknak szánt monitorokhoz, ezért a helyzet túlkínálathoz vezet majd. Ez azt eredményezheti, hogy a kategóriába tartozó készülékek olcsóbbá válnak.

A játékosoknak szánt képernyőkbe többek között a BOE Technology, a CEC-Panda LCD Technology, a China Star Optoelectronics Technology (CSOT), az LG Display, a JDI, az AU Optronics (AUO), az Innolux és a Samsung épít paneleket és más komponenseket, s az érintett vállalatok profitálni akarnak a növekvő keresletből. A játékosoknak készített monitorok bizonyos szempontból különlegesek, mert kiemelten fontos a válaszidő, amely azt mutatja meg, hogy a képernyő milyen gyorsan képes megváltoztatni egy-egy képpont színét. Amennyiben hosszú a válaszidő, akkor előjöhet olyan jelenség, mint a szellemkép vagy az utánhúzás. Szintén kiemelten fontos a képfrissítési ráta és a színhűség is. Az alsó árkategóriában népszerűek a TN-panelekre épülő modellek, amelyek gyors válaszidővel, de átlagos képminőséggel rendelkeznek.

A DigiTimes úgy vélte, hogy az idén 50-65 százalékkal nőtt az igény a játékosnak készített kijelzők iránt, azonban jövőre több mint 90 százalékos keresletnövekedéssel számolnak az ágazati szakemberek. A BOE például várhatóan 15-20 százalékkal több panelt fog eladni. Bizonyos szempontból nem várhatók változások, így például továbbra is a 24 és a 27 hüvelykes panelek lesznek népszerűek. Ezt támasztja alá, hogy a CSOT is készít majd ilyen paneleket a megszokott 22, 27 és 32 hüvelykes panelek mellett. Az LG ugyanakkor inkább óvatos lesz és IPS-panelekre épülő modelleket készít majd, míg a Samsung nagyobb részt 32:9 képarányú ívelt monitorokat fog gyártani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #1
    "Amennyiben hosszú a válaszidő, akkor előjöhet olyan jelenség, mint a szellemkép vagy az utánhúzás. "

    Bárcsak ilyen egyszerű lenne az élet :D

    Overdrivera jellemző mindkettő, és egy OD-s panelre pont alacsony válasz lesz ráírva:D

    kevésbé agyatlan vásárlók már régesrég rájottek volna miért nincs kanyarbasem LCOS projektoroktól a kávás talpas fakó fosch és lett volna faragva a hátrányból, persze akkor nem lehetne oledre nyáladzani ugye :D