Berta Sándor

Oroszország töröltetné a kereső­indexekből a kalózoldalakat

Az orosz kormány elfogadta a tervezetet, azt már csak a parlamentnek kell megszavaznia.

A helyi kabinet rábólintott arra az elképzelésre, amelynek értelmében a jövőben a Google, a Yandex és a többi kereső köteles lesz törölni a keresőindexéből a kalózportálokat. A kommunikációs minisztérium által kidolgozott tervezetet Dmitrij Anatoljevics Medvegyev miniszterelnök terjesztette be a múlt héten a parlament elé.

Oroszországban az egyik legnagyobb torrentplatform a RuTracker, amelyhez a hozzáféréseket - az egyik moszkvai bíróság ítélete alapján - már korábban blokkolták a helyi internetszolgáltatók. A platform elkerülhette volna a letiltást, ha beleegyezik mind a 320 000 torrentfájlja eltávolításába, de erre nemet mondott. A blokkolás a jelenlegi álláspont alapján folyamatos, és ha elfogadják az új jogszabályt, akkor a RuTracker összes aloldalát törölni fogják a keresőindexekből. A törvény azokra a portálokra is vonatkozna, amelyek lehetővé teszik a letiltás megkerülését.

Gyakran előfordul, hogy ha egy domént blokkolnak, akkor az adott honlapok egyszerűen más doméneket vásárolnak meg. Más esetekben a platformok proxyszervereket vagy teljes tüköroldalakat alkalmaznak, így egy lépéssel mindig a bíróság előtt járnak. A mostani javaslat ezeket a módszereket úgynevezett derivált portáloknak nevezi és a jövőben lehetővé teszi az ezekhez való hozzáférések blokkolását bírósági eljárások nélkül is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #7
  Putyin jofejkedni akar egy kicsit.
  Haverkodik az usakokkal foleg uj kis baratunknak akar kedveskedni:
  haver


  Utoljára szerkesztette: ugh, 2017.02.28. 19:41:47
 • arty #6
  cirkusz nem kell, ahol ilyen fasza a kenyer! (vodka)
 • CairoJack #5
  Kenyeret és cirkuszt, Putyin úr.
  Amíg nem lesz amcsi életszínvonal az országodban, jobb ha nem baszod fel az orosz nép fejét, nehogy elveszítsd a sajátod! :)
 • petrov144 #4
  Pont az oroszok nem fognak megoldást találni erre? Ahol mutatóban használnak csak legális tartalmakat? Az internet cirill betűs fekete bugyrát nehéz lesz szabályozni..
 • Fionn #3
  Akkor szegényeknek a google.ru helyett a .com marad
 • arty #2
  Oroszországba egyébként is felesleges az internet.

  Csak putyin.ru kéne, ami kimehet a pórnak azt oda az állam felteszi, minden más meg tiltott és punktum. Nem kéne ez a sok sok sok éves színjáték se, mielőtt elkészül a totális kontroll.
 • ostoros #1
  Te is fiam Putyin?