Berta Sándor

A holland államot perelik a filmesek

Film- és televíziós producerek az elmaradt bevételeik miatt követelnek kártérítést.

Érdekes beadvánnyal fordultak a bírósághoz holland filmesek és tévések, akik azt szeretnék, hogy a kalózmásolatok által keletkező bevételkieséseik miatt a helyi kormány kártérítést fizessen nekik. A kereset indoklása alapján elsősorban a döntéshozók tehetnek arról, hogy Hollandiában magas a kalózkópiák aránya, a kormány ugyanis éveken át eltűrte az illegális letöltéseket és azok ellen egyáltalán nem lépett fel erélyesen. Ennek is köszönhető, hogy az európai uniós tagállamban rendkívül népszerű a filmek és a zeneszámok letöltése.

A helyzet 2014-ben - az Európai Bíróság ítéletének köszönhetően - változott meg, onnantól kezdve a holland kabinet rendkívül szigorúan kezdett fellépni a fájlcserélőkkel szemben. A helyi filmesek és tévések ugyanakkor úgy vélték, hogy a 2014 előtti időszak miatt őket jogos kártérítés illeti meg. Christiaan Alberdingk Thijm ügyvéd szerint a producereknek jó esélyük van a per megnyerésére, ugyanakkor mindenképpen bizonyítaniuk kell majd, hogy érték-e őket és ha igen, konkrétan mekkora veszteségek a kalóztevékenységek miatt. Egy másik jogász, Arnoud Engelfriet egyetértett a kollégájával, de megjegyezte, hogy a károk kiszámítása meglehetősen trükkös dolog, ugyanis az egyes letöltéseket nem lehet közvetlenül lefordítani az elmaradt értékesítésekre.

Nem az első ilyen jellegű beadvány Hollandiában, hiszen tavaly a VPSO nevű filmipari csoport 1,2 milliárd euró kártérítést követelt a kalózmásolatok miatti veszteségeiért. A VPSO a 2004-től napjainkig tartó időszak kapcsán kérte az összeget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #8
    Nem tartom valószerűnek hogy Hollandiában ahol elég jó színvonalon élnek az emberek nem tudnának megvenni maguknak egy zenei cd-t vagy egy filmet, esetleg egy játékot, és egész nap a torrent felett görnyednének! Max azért töltik le, hogy eldöntsék érdekli e őket esetlegesen az a zenekar vagy sem. Akik nem vesznek meg egy zenei cd-t vagy egy filmet azok egyébként sem vennék meg azokat, ha nem lenne a torrent lehetőségük akkor sem! Szóval a kiesés, a kár gyakorlatilag nulla!
    Egyébként meg a net meg a torrent a nép cirkusza. Kenyeret és cirkuszt a népnek! Ha nem lenne akkor a nép nem bután ülne ezek előtt hanem azon gondolkozna, hogy ideje lenne már visszavenni a hatalmat és lerázni a rabigát, aztán meg lógnának a népnyúzók megint az oszlopokon. Meg elgondolkozna végre a nép, hogy vaj miért is kell 50 - 90 ezerből élnie, míg a nyakán ott a népnyúzó aki milliókat vesz fel meg milliárdokat lop el! Tehát kell ez a népnek, nehogy végre öntudatra ébredjen és mással is kezdjen foglalkozni, nehogy végül felébredjen, és eltöprengjen rabszolgasorsa okán!
  • morguldae #7
    Nem tartom valószerűnek hogy Hollandiában ahol elég jó színvonalon élnek az emberek nem tudnának megvenni maguknak egy zenei cd-t vagy egy filmet, esetleg egy játékot, és egész nap a torrent felett görnyednének! Max azért töltik le, hogy eldöntsék érdekli e őket esetlegesen az a zenekar vagy sem. Akik nem vesznek meg egy zenei cd-t vagy egy filmet azok egyébként sem vennék meg azokat, ha nem lenne a torrent lehetőségük akkor sem! Szóval a kiesés, a kár gyakorlatilag nulla!
  • gforce9 #6
    Ennek inkább örülni kéne, hogy ezzel be van fogva az idióta jogvédők pofája és nincs tele minden második újsághír a magyarországi jogi csatározásokkal, amik amúgy sehová sem vezetnek csak a pénzt viszik állatmódra és azért az se gyakori, hogy letöltések miatt basztatnak embereket.
  • zola2000 #5
    Ekozben itt minden hdd/sd kartya stb araba be van epitve egy szerzoi jogi kulonado mar regota.
    (ezert kell kulfoldi webshoprol pl ebay/aliexpress rendelni minden ilyesmit)
  • wraithLord #4
    Én is kérek kártérítést a filmem elmaradt nyereségéért. Igaz, nem csináltam filmet, de ha csináltam volna, biztos sokan letorrentelik... :D
  • MasterMason #3
    Itt Európában gyakorlatilag állami pénzekből készül a filmek 70-80%, és még volna pofájuk még egyszer lehúzni az adófizetőket. Elképesztő producerek és filmesek szó szerint az adófizetők pénzén ingyen élnek > kultúra címszó alatt, gyakorlatilag semmit nem adnak csak elvesznek ráadásul még egyszer el akarja venni az adófizetőktől.

    Nem nem létezik illegális film letöltés, csak visszaveszik az emberek azt, amit elloptak tőlük, amiért megdolgoztak és a megtermelt adójukat mások arra használhatják, hogy saját filmjeiket elkészíthessék belőle.

    A helyzet az, hogy a valódi tolvaj az aki az adófizetők pénzéből filmezik piaci pénz helyett!...
  • gforce9 #2
    "mindenképpen bizonyítaniuk kell majd, hogy érték-e őket és ha igen, konkrétan mekkora veszteségek a kalóztevékenységek miatt."

    Van valami olyan mondás, hogy a legfőbb bíró a józan ész. Ha ezt be tudják bizonyítani ami természetéből fakadóan bizonyíthatatlan az a józan ész halála.
  • dzsagon #1
    hüjék