Berta Sándor

Tavaly Kína volt a szabadalom-nagyhatalom

Az ázsiai ország az Amerikai Egyesült Államokat előzte meg a benyújtott szabadalmak számának tekintetében.

A néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra hozott adatok alapján Kína 2019-ben tavaly közel 59 000 szabadalmat adott be a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO), körülbelül ezerrel többet, mint az USA. A WIPO rangsorát 1978 óta az Amerikai Egyesült Államok vezette, ez 2019-ben változott meg először. Francis Gurry, a szervezet főigazgatója kijelentette, hogy Kína gyors felemelkedése ezen a területen aláhúzza azt a trendet, hogy az innováció súlypontja egyre inkább a világ keleti részére helyeződik át. A Szellemi Tulajdon Világszervezetének adatai alapján a benyújtott szabadalmak több mint a fele származott Ázsiából.

A lista harmadik helyezettje Japán, míg a negyedik Németország lett. Meglepetésre Törökország először került be a lista első 15 helyezettje közé. A közel-keleti állam a korábbi szabadalomszámhoz képest 46 százalékos előrelépést ért el ezen a területen.

A legtöbb szabadalmat a számítógépes technológiák, a digitális kommunikáció és az elektromos gépek területén jegyeztették be a vállalatok és a különböző intézmények, hivatalok. Tavaly a Huawei adta be a legtöbb szabadalmi dokumentumot, 4440-et, az első négy helyezett között volt még a Mitsubishi, a Samsung és a Qualcomm.

Érdekesség, hogy a Szellemi Tulajdon Világszervezete általában 20 évre szóló védelmet biztosít a benyújtott szabadalmakra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    A WIPO rangsora hogy alakult 1978 előtt? A cikkben elfért volna.