Berta Sándor

Tavaly a Huawei jegyeztette be a legtöbb szabadalmat Európában

Egyre több szabadalmat regisztrálnak a kontinensen.

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) elkészítette a Patent Index 2019 című jelentését, amelyben azt összegezte, hogy tavaly hány szabadalmat nyújtottak be a különböző vállalatok. Az adatokból kiderült, hogy ez volt az első olyan esztendő, amikor a digitális technológiák területén adták be a legtöbb szabadalmi keresetet. Különösen a digitális kommunikáció (19,6 százalékos) és a számítástechnika (10,2 százalék) területén volt megfigyelhető növekedés a benyújtott szabadalmak számában. 2018-hoz képest összességében 4 százalékkal több dokumentumot adtak be az EPO-hoz és egyúttal a hivatal új rekordot - több mint 181 000 szabadalom - is elkönyvelhetett.

António Campinos, az EPO elnöke kijelentette, hogy a digitális technológiákkal kapcsolatban benyújtott szabadalmak számának gyors növekedése visszatükrözi a gazdaság digitális átalakulását. A szakember hozzátette, hogy a hivatal hatékonyan támogatni tudja az európai feltalálókat és szakembereket a digitális technológiákban, s ugyanez a helyzet a területen zajló innováció tekintetében is. Fontos, hogy a találmányaikat megvédeni akaró európai cégek és kutatók egy versenyképes szabadalmi rendszer támaszkodhatnak azért, hogy megfelelően konkurálhassanak az ázsiai és az amerikai versenytársaikkal, s ezzel párhuzamosan megvédhessék a pozícióikat a globális technológiai piacon.

A digitális kommunikációval kapcsolatos szabadalmak területén megfigyelhető növekedés 64,6 százalékban a kínai társaságoknak volt köszönhető, s kisebb mértékben a dél-koreai, az amerikai egyesült államokbeli és az európai vállalkozásoknak. Az európai vállalatok a legtöbb szabadalmat a közlekedés, a méréstechnika, a szerves kémia és különleges gépek területén nyújtották be. Az utóbbihoz tartoznak például a 3D-nyomtatók.

A számítástechnikában elsősorban a mesterséges intelligenciához, ezen belül is a gépi tanuláshoz és a mintafelismeréshez, valamint a képi adatfeldolgozáshoz kapcsolódó szabadalmak száma nőtt. Ezen a területen az USA volt a vezető, utána következtek az európai uniós tagállamok és Kína. Ezen a területen a legtöbb szabadalmat az Alphabet (Google), a Microsoft, a Samsung, a Huawei, az Intel és a Siemens adta be. A digitális technológiák területén a Huawei 2019-ben 3524 szabadalmi keresetet adott be. A lista második helyezettje a Samsung, a harmadik az LG, a negyedik az amerikai United Technologies, míg az ötödik a Siemens lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!