Berta Sándor

Lezárult a TSMC és a Globalfoundries szabadalmi vitája

Az éveken át tartó, kétes kimenetelű jogi vita helyett inkább megállapodott egymással a két gyártó.

Augusztusban jelentette be a Globalfoundries, hogy azzal vádolja a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) céget, hogy olyan gyártástechnológiákat alkalmaz, amelyek megsértik 16 szabadalmát. Miután a közvetve érintett vállalatok között volt az Apple, az Asus, a Broadcom, a Cisco, a Google, a Hisense, a Lenovo, a Mediatek, a Motorola, az nVidia, a OnePlus, a Qualcomm és a TCL, így attól lehetett tartani, hogy a vita komoly hatással lehet a piacra. S ez utóbbi be is következhetett volna, miután október elején a TSMC is jelezte, hogy szintén számos országban keresetet nyújtott be a Globalfoundries ellen. A gyártó azzal vádolta meg a vetélytársát, hogy összesen 25 szabadalmát sértette meg.

A két nagyvállalat rendkívül komoly összegeket fektet be a félvezetők fejlesztésébe és félő volt, hogy a bevételeik egy részét a vég nélküli pereskedésbe ölik majd. Szerencsére ebből nem lesz semmi, a piac és a felhasználók egyaránt fellélegezhetnek, mert kiderült, hogy a két fél elállt a jogi eljárástól és egy olyan világszerte érvényes keresztlicenc-szerződést kötött, amely lehetővé teszi egymás szabadalmainak használatát. A mostani megállapodás a következő tíz évben bejelentett szabadalmakra is érvényes lesz.

Thomas Caulfield, a Globalfoundries vezetője kijelentette, hogy nagyon örül annak, hogy a szerződést sikerült nagyon gyorsan megkötniük. Az egyezség lehetővé teszi, hogy a két társaság az innovációkra összpontosíthasson és az ügyfeleiket világszerte az eddiginél jobban szolgálhassa ki. A megállapodás ráadásul biztosítja a növekedésüket és nyereséget jelent az egész ágazatnak. Sylvia Fang, a TSMC vezető jogtanácsosa azt hangsúlyozta, hogy az egyezség pozitív fejlemény, amelynek köszönhetően megfelelhetnek az ügyfeleik technológiákkal kapcsolatos és innovációt életre hívó igényeinek, s lehetővé teszik a teljes félvezetőipar növekedését és boldogulását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!