Berta Sándor

A kambodzsai aknamentesítésben segít a mesterséges intelligencia

A technológia kielemzi a különböző krátereket.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói megtanítottak egy mesterséges intelligenciát arra, hogy felismerje a műholdfelvételeken a vietnámi háborúból származó bombakrátereket. Az új módszer segítségével 160 százalékkal pontosabban lehet felderíteni a krátereket, ráadásul lehetővé teszi az esetleg korábban fel nem kutatott aknák helyzetének meghatározását is.

Erin Lin, az intézmény munkatársa kijelentette, hogy eddig a fel nem robbant bombák és aknák megtalálása és biztonságos eltávolítása csak korlátozott módon volt megvalósítható, és bizonyos helyeken - mint például Kambodzsában - ezek az eljárások nem voltak elég hatékonyak. Tovább súlyosbítja a helyzetet az aknamentesítés során, hogy gyakran nem lehet pontosan megmondani, hogy hol kell keresni ezeket a fegyvereket. Gyakran ott keresik azokat, ahol nem kellene és ott meg nem, ahol igen. Az új módszer pont ebben segít.

Kambodzsában összesen 3205 bombát dobtak le a vietnámi háború idején, becslések alapján ezek közül 1405-1618 nem robbant fel. Az érintett terület mezőgazdasági termelés zajlik, vagyis a helyi gazdálkodók potenciális veszélynek vannak kitéve.

A kidolgozott eljárás során először egy különleges algoritmussal a Hold krátereit derítették fel, majd a programot úgy módosították, hogy a kisebb vagy a fű által elfedett krátereket is felismerje. A mesterséges intelligenciát betanították, hogy figyelembe vegye a bombakráterek méretét, színét és más jellemzőit, majd a képzése után a megvizsgált 100 négyzetkilométeres területen, a kambodzsai Kampong Trabaek város közelében 177 bombakráterből 157-et fedezett fel. Ez 89 százalékos pontosságnak felel meg, ugyanakkor volt 1142 téves találat is, amikor olyan krátereket talált, amelyeket nem bomba okozott.

Az aknamentesítés nagyon drága és időigényes tevékenység, de az új módszerrel megállapítható, hogy mely területeken érdemes elkezdeni a folyamatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!