Berta Sándor

Szabályozás a mesterséges intelligencia etikus alkalma­zásához

Több cég közösen dolgozott az új rendszer megalkotásán.

Mesterséges intelligencia szakértők, az IBM és a Microsoft munkatársai, valamint a Vatikán képviselői közösen kidolgoztak egy etikai szabályozást a technológia használatához. A kapcsolódó dokumentumot Brad Smith, a Microsoft elnöke; John Kelly, az IBM alelnöke és David Sassoli, az Európai Parlament elnöke írták alá. A felek vállalták, hogy gondoskodnak arról, hogy a mesterséges intelligenciát kizárólag etikus módon alkalmazzák.

A Rome Call for AI Ethics című anyagban meghatározták, hogy a technológiának tiszteletben kell tartania a magánszférát és ezzel párhuzamosan megbízhatóan és elfogulatlanul kell működnie. További célkitűzés annak a problémának a megoldása, hogy a mesterséges intelligenciára épülő rendszerek gyakran áttekinthetetlenek a laikusok számára. Aa kötelezettségek segítségével megkerülhetők a korábbi technológiai újítások problémái. Példaként merültek fel az arcfelismerő rendszerek, mint olyan megoldások, amelyek alkalmazásakor az új technológiák több kárt okozhatnak, mint hasznot.

A Vatikán kezdeményezése Ferenc pápától indult ki, aki egy évvel ezelőtt kijelentette, hogy nem mindegy, hogy a mesterséges intelligencia mindenki számára elérhető lesz-e vagy sem, illetve, hogy további szakadékokat alakít-e ki a szegények és a gazdagok, illetve a hatalommal rendelkezők és az elnyomottak között vagy sem.

2018 júliusában derült ki, hogy az IBM munkatársai egy olyan öntanuló ajánlórendszeren dolgoznak, amely a mesterséges intelligencián alapul, s amely a különböző etikai és morális elveket, s szabályokat akár nagy adatmennyiségek esetében is alkalmazni tudja. Emellett a konszern átláthatóbbá tenné a mesterséges intelligencia döntéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!