Berta Sándor

Még buták a mai mesterséges intelligencia rendszerek

A technológia alapját jelentő folyamatok még valójában nem túl okosak. Kutatók ezen akarnak változtatni.

A Ruhr Egyetem Neuroinformatikai Intézetének munkatársai 25 éve foglalkoznak azzal, hogy valóban intelligenssé tegyék a mesterséges intelligencia által használt eljárásokat. A szakemberek mottója az, hogy ahhoz, hogy a gépek valóban okosan tudjanak reagálni, először új megközelítéseknek kell a gépi tanulást hatékonyabbá és rugalmasabbá tenniük.

Dr. Laurenz Wiskott, a Ruhr Egyetem professzora kiemelte, hogy napjainkban két fajta mesterséges intelligencia sikeres: az egyik a neurális hálózatok (mély tanulás), míg a másik a megerősítéses tanulás. Mind a kettő azon alapul, hogy egy rendszert bizonyos feladatok elvégzésére készítenek fel, például egy döntés meghozatalára. A számítógép idővel megtanulja, hogy a feladatokat pontosan és egyre gyorsabban oldja meg - sok esetben sokkal jobban, mint az emberek.

Ezekkel a folyamatokkal azonban az a probléma, hogy rendkívül buták. Az alapokat jelentő technikák ugyanis az 1980-as évekből származnak. A sikerük egyetlen titka, hogy napjainkban nagyobb számítási teljesítmény és a korábbinál több adat áll rendelkezésre. Ez lehetővé teszi a neurális hálózatok hatalmas mennyiségű képpel és információkkal való ellátását azért, hogy felkészíthetők legyenek a jövőbeli feladatokra.

Wiskott hozzátette, hogy mindenekelőtt azt akarják tudni, hogy a mesterséges intelligencia rendszerekkel kapcsolatos értelmetlen felkészítések elkerülhetők-e, valamint, hogy rugalmasabbá tehető-e a gépi tanulás. A probléma ugyanis az, hogy a technológia annak az adott feladatnak az elvégzése során, amelyre kiképezték, felülmúlhatja az embert, de általánosságban vagy már a hasonló feladatok elvégzésekor nem képes ugyanazt a tudást alkalmazni. Ezért a céljuk az, hogy a gépeknek segítsenek a különböző struktúrák önálló felfedezésében. Erre jó példa lehet, ha azt a feladatot adják a rendszernek, hogy fedezze fel és elemezze ki egy videó fokozatos módosulását. Az ilyen nem ellenőrzött tanulás segítségével a számítógépek önállóan fedezhetik fel a világot és olyan feladatok elvégzésére is alkalmassá válnak, amelyekre részletekbe menően nem lettek felkészítve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ximix #6
  • NEXUS6 #5
    A gép nem buta, pont azt csinálja, amit a programja neki előír. Ha nem megfelelő a teljesítménye, akkor a programozó képességei hiányosak.

    Másrészt mit akarunk a programoktól, valóban azt, hogy a mosógép beszélgessen velünk, miközben telepakoljuk ruhával, és ha ma kevesebbet rakunk bele mint máskor, akkor megsértődik, hogy hanyagoljuk?

    Nem hiszem. XD
  • tom_pika #4
    a sakk egy végtelenül kis szelete az intelligenciának
  • csicso82 #3
    "Még buták a mai mesterséges intelligencia rendszerek" Mert ezek még NEM valódi mesterséges intelligenciák, azért.

    Attól, hogy egy mosógépre ráírják, hogy "hatodik érzék" "intelligens" vagy hogy " fuzzy logic" attól még nem lesz intelligens.

    A marketingesek elkoptatták a mesterséges intelligencia fogalmát.
  • gombabácsi #2
    ez megint ilyen semmitmondó rizsa. az emberre is igaz hogy abban jó amire felkészült... minden másban csak akkor lesz jó, ha arra is felkészül, tanulja. nyilván az ember még kreatívabb, mert sokmindennel foglalkozik egyszerre, de majd az ai is ilyen lesz.
    amúgy nemrég olvastam hogy a sakkban már kreatívabb az ai az embernél, és sakk meccseken pontosan az válik gyanússá, hogy túl kreatív, túl egyedi lépéseket tesz egy ember, ekkor kezdenek gyanakodni, hogy ai-t használ :)
  • NEXUS6 #1
    Nézem a képet és az jut eszembe hogy, hogy a faxban van, hogy minden robot fehér!
    Tiltakozom a fekete testvéreim nevében!
    XD