Berta Sándor

Újra kell kezdeni az intelligens rendszerek fejlesztését

Könnyen lehet, hogy az egész folyamatot új alapokra kellene helyezni.

"A mesterséges intelligencia igazából még csecsemőkorban sincsen, ha arról van szó, hogy meg kell értenie a világot. A piaci szereplők világszerte hatalmas erőfeszítéseket tesznek a különböző mesterséges intelligencia rendszerek képzésére és ez a folyamat nagyon sok erőforrást emészt fel. A probléma az, hogy bár a megalkotott megoldások végül képesek lesznek stabil minták felismerésére, de a szociális összefüggéseket továbbra sem fogják megérteni. Ráadásul az ilyen rendszerek alkalmazásakor a szakemberek gyakran csak összedobálják a különböző adatokat és bíznak abban, hogy valami majd csak kijön eközben. Számos eredményt viszont nem lehet értelmezni. Ilyen "üresjáratok" azonban nem lehetnek az emberekkel kapcsolatos döntéseknél. Éppen ezért újra kellene kezdeni az intelligens, tanulásra képes rendszerek fejlesztését" - jelentette ki Bruce Horn, aki egykor az első Apple számítógép grafikus kezelőfelületének fejlesztésében vállalt főszerepet. A szakember a weXelerate bécsi innovációs központban rendezett Executive Bash nevű eseményen szólalt fel.

Alex Wright, az Instagram kutatási igazgatója szintén Bruce Horn álláspontját képviselte. A menedzser felel a közösségi platformon a felhasználókkal való interakciók továbbfejlesztéséért. A szolgáltatás a kereskedelmi ajánlatokból 7 milliárd dollár bevételre tesz szert, de a tömeggyártás helyett fontosabbak a tartalmakat előállító tömegek. Producerek lépnek kapcsolatba a fogyasztókkal és bevonják azokat a folyamatokba. Sokaknak pedig nem is a megszerezhető bevételek a fontosak, hanem a változó szociális kapcsolatok. Wright példaként említette a DriveChange nevű New York-i kezdeményezést, amelynek keretében fiatal elítéltek kapnak munkát büfés kocsikban vagy más mobil árusítóhelyeken.

Az Instagram kutatási igazgatója hangsúlyozta, hogy a fejlesztőknek és a tervezőknek is meg kell változtatniuk a gondolkodásmódjukat, a felhasználókon túl kell gondolkodniuk és azt is figyelembe kell venniük, hogy a termékeik és a szolgáltatásaik hosszú távon milyen hatásokat válthatnak ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • barret #4
  Ördöglakat,logikai játékok,intelligencia teszt találós kérdések.Soroljam? Itt kell bizonyítani,nem a háttértároló sikeres kiolvasásában...
 • kvp #3
  Addig jo nekunk amig nincs ontudattal rendelkezo MI. A jelenlegi tudasbazis alapu szakertoi rendszerek es ontanulo fuggveny optimalizalo neuralis halozatok pont a ket veget kepviselik az MI teruletnek, de szerencsere igazabol mindket technologia megertheto es ez a megertesi szint nincs az emberi intelligencia folott.

  Raadasul eddig az osszes a megertest celzo kiserlet politikailag inkorrekt (de teljesen racionalis) eredmenyeket hozott. Az legtobb politikailag korrektre tervezett rendszer pedig beakadt a szabalyok onellentmodasaiba. (kvazi logikai vegtelen ciklusba kerultek) Az onellentmodasokat konnyeden kezelo, akar csak korlatozott megertesre is kepes rendszer pedig tudtommal jelenleg meg nincs. (a 2001 urodusszeia cimu film gepe is az ellentmodasos parancsoktol csavarodott be)
 • molnibalage83 #2
  Kb. Azt szoktam mondani, az igazi MI az, ha én írok egy MI-t és az majd visszapofázik, hogy neki miért is kéne azt a feladatot végezni, amit adtak neki? Hogy eltöpreng azon, hogy mit és miért csinál.

  Jelenleg minden MI algoritmust optimalizál, semmi mást. Persze simán lenyomnak egy embert, mert olyan, mintha sok ember dolgozna. Ha pl. repjegy árazásra rá lenne állítva sok ezer ember adatot elemezne és azok véleménye és javaslatai alapján kijönne sanszosan jó jegyár, csak enne költsége vállalhatatlan. A bot meg teszi a dolgát. De semmi mást nem tud, csak repjegyet árazni. És azt is megértés nélkül. Csak megtanulja, hogy n+1 input esetén az output hogyan maximalizálható.
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.10.24. 11:15:38
 • csicso82 #1
  Szokásos bullshit rizsa, de igazuk van amit most MI-nek neveznek az nem MI. Ezek csak a beprogramozott mintát követik.