Berta Sándor

A mesterséges intelligencia csak egy eszköz

Az elkapkodott szabályozás sokkal több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz.

Sebastian Thrun, a Google X laboratóriumának 52 éves alapítója, a Stanford Egyetem korábbi mesterséges intelligencia professzora óva intett mindenkit attól, hogy a technológiában rejlő lehetőségek kibontakozását elkapkodott szabályozással akadályozzák meg vagy tegyék lehetetlenné. A szakember úgy vélte, hogy a szigorú előírásokat túl korán vezetnék be a kormányok.

"A mesterséges intelligencia esetében valóban vannak kockázatok, miként ez sok új technológia esetében is igaz. Azoknak a technológiáknak az esetében, amelyeknél a visszaélések nagy és helyrehozhatatlan károkat okozhatnak, nagyon fontos a megelőző jellegű szabályozás. De a mesterséges intelligenciánál túlzottan korán hoznának és alkalmaznának szigorú előírásokat, mert még nem is tudjuk, hogy mely területeken történhetnek visszaélések. Ezért is kellene a mesterséges intelligencia szabályozásán inkább lépésenként javítani ahelyett, hogy áthidalhatatlan akadályokat építenek fel."

"A technológiában nagyon sok alkalmazási lehetőség rejlik, de ezek kiaknázásához először alapkutatásokat kellene folytatni és az elkapkodott előírások nem akadályozhatják a fejlődést. Ki kell várni, hogy valóban történnek-e visszaélések és ezután kell a vállalatokkal és a politikusokkal közösen beavatkozni" - hangsúlyozta Sebastian Thrun.

A szakértő kiemelte, hogy számára a mesterséges intelligencia egy ugyanolyan eszköz, mint például a lapát, és bármely eszközzel vissza lehet élni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan szabályokat alkossanak meg, amelyek minimálisra csökkentik a visszaélések lehetőségét, de ezzel párhuzamosan nem szorítják vissza a lehetséges előnyöket sem. Emellett fontos lenne egy széles társadalmi párbeszéd az új technológiákkal kapcsolatban.

A professzor szerint nem jelenthető ki, hogy a mesterséges intelligencia csak az elnyomó rezsimeknek kedvez, hiszen számos ellenpélda van arra, amikor a felhasználók alkalmazták a kormányok ellen, elég csak a közösségi platformok szerepére gondolni az Arab tavasz eseményei során.

A Google X laboratóriumának alapítója ugyan megértette Európa digitális szuverenitással kapcsolatos vágyát, de azt tévútnak gondolta, hogy a kontinensen összegyűjtött adatokat csak az európai felhőrendszerekben lehetne tárolni. Ez ugyanis egy régi válasz lenne egy új problémára. Az adatok most már világszerte megőrizhetők és ezzel szemben a kontinensen megpróbálják ezt a dolgot földrajzi alapon korlátozni. Feltette a kérdést, hogy az adatok tárolása miért lenne kevésbé kockázatos az Amazon vagy a Google németországi szerverein, mint az egyesült államokbeli számítógépein.

Thrun 2017 novemberében azt mondta, hogy a műszaki fejlődés határozza meg a jövőnket és a társadalom feladata az, hogy a technológiákat észszerűen alkalmazza. Tavaly májusban pedig kifejtette, hogy a technológia mindent megváltoztathat és nem szabad túlzottan szkeptikusnak lenni a mesterséges intelligenciával szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #8
    "ki kell várni, hogy valóban történnek-e visszaélések"

    Nem kell kivárni semmit, mert BIZTOS, hogy történnek. Más kérdés?
  • ostoros #7
    A mesterséges intelligencia egy PORNOGRÁF eszköz, amire az E-péniszt (Applenél Ipenis) lehet rángatni.
  • dyra #6
    "de azt tévútnak gondolta, hogy a kontinensen összegyűjtött adatokat csak az európai felhőrendszerekben lehetne tárolni"

    ez valami vicc?
  • wraithLord #5
    "Feltette a kérdést, hogy az adatok tárolása miért lenne kevésbé kockázatos az Amazon vagy a Google németországi szerverein, mint az egyesült államokbeli számítógépein."

    Hát pl. azért, mert az európai szerverek Európában vannak? Pl. Trumpli és/vagy haverjai nyugodtak kapcsolgathatják Murikában a netet, az minket nem fog érinteni? Vagy azért, mert Európában más törvények vannak, tehát más törvények vonatkoznak a szerveren tárolt adatokra is? Amikor mindenki határokban gondolkodik még a nettel kapcsolatban is, amikor mindenki ott baszik ki a másikkal, ahol lehet, amikor mindenki olyan hülye a "kibervilághoz" mint a segg, nem értem, mit nem lehet ezen érteni. Ez az ember vagy naív, vagy képmutató, vagy schizofrén és a jövőben él.

    Amúgy a tök gondolta volna, hogy az AI csak egy eszköz.

    Egyébként úgy néz ki a fószer, mint egy Michael Keaton jóllakott óvodás edition. :D
  • gombabácsi #4
    majd az ai-ban is lesz
  • kvp #3
    A pali lathatoan csak a technikai reszet nezi a folyamatoknak, de a politikai/demokratikus resze nem erdekli.

    Az adattarolas peldajanal nem akarja felfogni, hogy a helyben tarolt adatok felett a helyi kormany es kozvetve a helyi emberek rendelkeznek. Ha kell erovel. Valoszinuleg az amerikai allam nem jarulna hozza, hogy a nemet hadsereg vagy civil lakossag barmikor is bemenjen 'rendet rakni' egy amerikai adatkozpontba. Nemetorszagban erre lehetoseguk es joguk van. Jelenleg meg nincs vilagkormany.

    Az MI eseten meg jol lathatoan keveri a techinka hasznalatat az MI hasznalataval. Az MI pont a gondolkodo embereket szoritja ki, azt az egy reteget akikre eddig minden diktaturanak szuksege volt es akik meg tudtak donteni a rendszereket. Az emberek a technikat es a kozossegi termeszetes intelligenciat hasznaljak a kormanyzatok ellen. Amit allit nyilt csusztatas es tavolrol nezve emberiseg ellenes viselkedesnek tunik.
  • esztyopa #2
    De vannak benne etikai/erkölcsi gátlások./Már akiben/
  • gombabácsi #1
    az ember is csak egy eszköz...