Berta Sándor

Buták a mai robotok?

Egy szakember szerint a mai technológiák sekélyesek, törékenyek és nagyon korlátozottak. Ennek oka, hogy nem tudnak semmit semminek az okáról és a hatásáról.

Gary Marcus mesterséges intelligencia szakértő a The Next Decade in AI: Four Steps Towards Robust Artificial Intelligence című anyagában a technológia következő években valószínűsíthető fejlődéseit vázolta fel. A kutató többek között azt írta, hogy a mély tanulási technológiák eddig adatéhesnek, sekélyesnek és törékenynek bizonyultak, ráadásul a képességeik is nagyon korlátozottak. Mindez azt jelenti, hogy azokra a helyzetekre, amelyekre előzetesen nem készítették fel azokat, inkább nem szuverén módon reagálnak.

Jó példa volt erre a McAfee biztonsági kutatóinak közelmúltbeli tesztje, amikor egy közlekedési táblán, amely a maximális sebességet 35 mérföld/órában határozta meg, a hármas számot leragasztották egy mindössze 5 centiméter hosszú fekete ragasztószalaggal. Miközben az emberek továbbra is megfelelően értelmezték a táblát, addig a Tesla képelemzője úgy vélte, hogy a maximális sebesség nem 35, hanem 85 mérföld lehet óránként. Mindez azt eredményezte, hogy a vezetést segítő asszisztens gyorsítani kezdte a gépkocsit.

Ha egy mesterséges intelligencián alapuló szoftver kiemelkedően is teljesít egy bizonyos feladat elvégzésekor, attól még más területeken vagy más feladatok megoldásakor előfordulhat, hogy semmilyen érdemi eredményt nem tud felmutatni. Sőt, könnyen lehet, hogy még az adott feladat megértése sem megy neki. Az adott programnak minden egyes alkalommal mindent újra meg kell tanulnia. A mai mesterséges intelligenciák emellett nem ismerik az olyan fogalmakat, mint háttérokok vagy és a különböző dolgok hatásai. E probléma megoldásán dolgozik a Columbia Egyetem egyik új munkacsoportja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #8
    Hogyan határoznád meg az okos fogalmát?
  • gombabácsi #7
    egyébként milyen robotokról van szó?
  • ostoros #6
    Ami azt illeti a ma "programozóknak" nevezett emberkék 70%-át el kellene küldeni továbbképzésre. 25%-át pedig kapálni...
  • csigafi #5
    Ha a robot buta akkor az is buta aki programozta. Hiszen ember alkotta. Nem a robot buta ha nem az aki alkotta az buta hozzá ennyi.

    Sajnos a mai programozok javarésze is nagyon elvan már butulva. Képtelenek logikus gondolkodásra. Egy régi programozó által logikusan felépített felhasználóbarát rendszert egy új programozó ma sec pec alatt képes hazavágni és használhatatlanná tenni.
    Az nem programozás hogy egy jól átlátható felhasználóbarát program felületnek adnak egy olyan desinget amiben fél órát kell keresgélni hogy hova lettek áthelyezve a már jól megszokott menüpontok. Az se programozás amikor mindent átneveznek szinte egy menüsoron. Maga a program viszont semmivel sem tud többét mind amit addig tudott csupán csak nagyobb lett az erőforrás igénye.

    Aki tudna okos hasznos robotokat építeni azoknak nincs rá pénzük sem hátterük és mivel nem szeretnek segget sem nyalni sem eladni a tudásukat hogy más neve alatt kerüljön napvilágra így maradnak a buták a buta robotjaikkal. :-)
  • ugh #4
    Ezek a mai robotok kb. a legbutabb ember fingszaga.
  • ugh #3
    Nem butak mert a butasag is feltetelez nemi szellemi teljesitmenyt.
    A mostani robotok meg egy tengeri csillag szintje.
    Kb egyensulyoznak, hogy ne baszodjanak hanyatt es ez minden eroforrasukat lekoti.
  • nlght #2
    hát ha azt nézzük hogy a 8 milliárdból kb. 5-6 milliárd ostoba, akkor nincs olyan messze gépi intelligencia :)
  • gombabácsi #1
    ez fantasztikus, én meg már azt hittem hogy olyan okosak és ügyesek mint az ember