Berta Sándor

Nem tudnak mit kezdeni a szülők az állandóan a telefont nyomkodó gyerekeikkel

Szakértők segítenek amerikai szülőknek abban, hogy a csemetéik okostelefonok és táblagépek nélkül nőjenek fel.

A The New York Times arról írt, hogy a tengerentúlon megjelentek a Screen Consultants (talán leginkább képernyőkonzultánsnak lehetne fordítani) néven emlegetett tanácsadók, amelyek célja az, hogy megmutassák az aggódó szülőknek, hogy miként lehet egy fiatalt úgy felnevelni, hogy közben ne használja állandóan az okostelefont, a táblagépet és a televíziót. Ezen szakemberek tanácsai általában meglehetősen egyszerűek. Rhonda Moskovitz például olyan javaslatokat szokott adni, hogy ha van a háztartásban egy labda, akkor azt kellene használni. Cara Pollard pedagógus pedig azt szokta az apukáknak és anyukáknak tanácsolni, hogy emlékezzenek vissza arra, hogy ők hogyan játszottak kiskorukban. Ez gyakran nehéz, sőt, nagyon kellemetlen is az érintetteknek, de hasznos szokott lenni. Az új tevékenység annyira kifizetődő, hogy Pollard például a régi munkáját már fel is adta és két céget alapított.

Magyarországon sem okozna meglepetést egy kisgyerek vad tekintete, amikor el akarják venni tőle a játékát. Sokan csak a fotók vacsorázás közbeni cél nélküli pörgetését akarják tiltani, de például a YouTube ajánlási mechanizmusa bármely fiatalból elő tudja hozni a benne rejlő aggresszivitást. Még senki nem tudja, hogy a képernyők előtt felnövő fiatalság milyen társadalmat fog alkotni, ez egy világméretű kisérlet. Gloria DeGaetano - aki a Parent Coaching Institute nevű vállalkozást működteti - már több mint 500 képernyőkonzultánst képezett ki. Véleménye szerint az okostelefonok olyanok, mint a túlzottan szoros fűzők: beszorítják, korlátozzák a gyerekeket. Szerinte a megoldás a mozgás, az ugrókötelezés vagy bármely más tevékenység a szabadban.

Egy képernyőkonzultáns általában óránként 80-250 dollárt kér el és általános tanács, hogy bizonyos életkorig a szülők egyszerűen ne adják oda a készülékeket a gyermekeiknek. De a ló túlsó oldalára sem szabad átesni. "Nem lehetünk gépek. Úgy gondolkodunk, mint a gépek, mert gépek között élünk, de egy gyereket nem lehet ilyen hozzáállással felnevelni." - mondta DeGaetano. Egy másik javaslat, hogy az apukák és anyukák mutassanak jó példát. Egy ohiói édesanya, Julie Wasserstrom azt hangsúlyozta, hogy egy szülőnek példaképnek kell lennie és ahogy azt is megmutatják a kicsiknek, hogy miként használjanak egy kést, úgy az okostelefonok vagy a táblagépek helyes használatát ezt is meg kell tanítaniuk nekik. A háziállatok szintén hasznosak lehetnek. Richard Halpern korábbi iskolai tanácsadó sok szülőnek azt szokta javasolni, hogy szerezzenek be egy kutyát a csemetéjüknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #38
  Nincs ezen mit vitatkozni. Te nyugodtan tiltsad otthon a gyereknek a modern technológiákat és ámítsad magad azzal, hogy nem fog a hátad mögött kijátszani ha máshogy nem megy. Csak majd ne lepődj meg ha kiderül, mégsem volt elég neki a lepkegyűjtés vagy a bádogdoboz készítés a kurultájon, nemzethy sámán dobolással.
 • ostoros #37
  Baromságokkal nem vagyok hajlandó vitatkozni.
 • TokraFan #36
  Most sem láttam tőled egyetlen tényekkel megtámasztott érvet sem, ahogy azt már megszokhattuk tőled...
  "Hazudsz!, hitetlen vagy!, szeretet hiányban szenvedsz!, troll vagy! stb." Maximum ennyit tudsz a levegőbe puffogni, kb. bárhol.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.07.22. 12:48:13
 • defiant9 #35
  Az hogy a primitív troll-t kiáltó vitakultúrádat minősítettem az egyben tagadás is. Itt is te voltál aki elkanyarodott a témától és az offtopic személyeskedésre terelődött. Nálad egyébként az ok nagyon egyszerű, nincsenek érveid a témában, de kényszeresen mondani akarsz valamit amivel tompítod a butaságodból fakadó felsüléseidet.
 • ostoros #34
  A trollkodásod oka pedig a szeretethiány. Nem is tagadtad. Majd küldök papírzsepit, hogy ne legyen vizes a párnád, amikor álomba sírod magad.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.07.21. 19:12:08
 • defiant9 #33
  Te vagy az egész fórumon az egyetlen aki megrekedt azon primitív szinten ahol azt hiszi hogyha már nem tud mit mondani akkor elég troll-t kiáltania és akkor igaza is van a végső ultimate szó kimondásával. Az ilyen pótcselekvés az ovis kommunikációs szintet meghaladva már erősen kínos a használójára nézve.
 • ostoros #32
  A trollkodásod oka pedig a szeretethiány.
 • ostoros #31
  Te vagy itt a bigott. Ami a rózsaszín ködös nézetedbe nem fér bele, azt megbélyegzed.
  Ami a bigottság ismérve.
 • TokraFan #30
  Pontosan így van...ismerjük már ostorost és bigott, tényeket mellőző nézeteit is.
 • defiant9 #29
  "Lapozzunk"
  Ez az elhessegetős hsz. is csak egy újabb megnyilvánulása a kognitív disszonanciádnak:
  A disszonanciát okozó gondolatoknak tulajdonított jelentőség csökkentése, akár ezen gondoltak teljes elfelejtése

  Egyébként amiről Tokra ír az is egy valós pszichológiai jelenség, kortárscsoportnak nevezzük és kb. minden kicsit is megfigyelni/gondolkodni tudó számára nyilvánvaló a létezése.
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  A nevelési intézményeknek a szocializációban betöltött másik fontos szerepe az, hogy a gyerekek itt találkoznak a kortársaikkal először. Bár már az óvodáskorban is igyekeznek a gyerekek a többihez hasonlítani, mégis a kortárscsoport igazán fontossá kilenc-tíz éves kor után válik. Serdülőkorban az, hogy a többiekre hasonlítsunk nézeteinkben, öltözködésünkben, szokásainkban, viselkedésünkben, fontosabb, mint a szülők, a felnőttek véleménye. A serdülők önértékelését inkább határozza meg a társak véleménye, mint felnőttekké. A kortárscsoportban gyakori az erős összetartás, elkötelezettség. Itt tapasztalnak meg a gyerekek először olyan emberi kapcsolatokat, viszonyokat, amelyek az egyenrangúság elvére épülnek