Berta Sándor

Gyerekektől gyűjt adatokat a Disney

Miközben a kicsik játszanak a cég mobilos alkalmazásaival, azok folyamatos adatgyűjtést folytatnak.

Amerikai szülők pert indítottak a The Walt Disney Company; a Disney Enterprises, Inc.; a Disney Electronic Content, Inc.; az Upsight, Inc.; a Unity Technologies SF és a Kochava, Inc. ellen. Az indoklás az, hogy e társaságok termékei jogellenesen gyűjtik a gyermekek adatait, hogy azokból felhasználói profilokat hozzanak létre.

Az adatokat gyűjtő alkalmazások egyike a Disney Princess Palace Pets. A szoftver egyedi azonosítót rendel a felhasználókhoz és ezek által követi a gyerekek földrajzi helyét, rögzíti aktivitásaikat játékokon belül, illetve akár más eszközökön is. Ezek után az adatokat reklámozóknak értékesítik, akik célzott reklámokat szolgáltatnak. Legalábbis ezt állítják azok az amerikai szülők, akik beperelték az óriáscéget, mondván az megsérti az 1998-as Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) nevű törvényt.


A jogszabály alapján a játékokat vagy szoftvereket kínálók kötelesek először beszerezni a nevelésre jogosultak engedélyét, mielőtt a 13 évesnél fiatalabbak adatait gyűjteni kezdenék. Ez azonban a Disney Princess Palace Pets és 42 további iOS- és Android-kompatibilis program esetében egyáltalán nem valósult meg. A kereset szerint a cég állandó azonosítók és az egyéb adatok segítségével robosztus online profilokat épít fel, ezért követelik a jogalap nélküli információgyűjtés azonnali leállítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!