Berta Sándor

Digitális képességek - a dán nyolcadikosok a legjobbak

Néhány országban már az komoly problémát jelent a fiataloknak, hogy megnyissanak egy linket vagy megválaszoljanak egy e-mailt.

Az International Computer and Information Literacy (Icils) tanulmányának aktuális kiadásában összesen 14 ország és régió 3655 nyolcadik osztályos tanulójának, 2386 tanárának és 210 iskolájának digitális képességeit mérték fel a Padernborni Egyetem Neveléstudományi Intézetének a munkatársai. (Magyarország sajnos nem volt a részt vevők között.) Az adatokból kiderült, hogy például Németországban az iskolák kevesebb, mint 30 százalékában van működő WLAN-hálózat és tavaly a nyolcadikos diákok alig több mint 25 százaléka járt olyan oktatási intézménybe, ahol mind a tanároknak, mind a nebulóknak volt hozzáférésük az iskolai WLAN-hálózathoz. Emellett átlagosan tíz tanulónak kellett egy digitális eszközön osztoznia.

A legjobb digitális képességekkel a dán nyolcadikosok rendelkeztek, s megelőzték többek között az orosz, a dél-koreai, a finn és az amerikai egyesült államokbeli diákokat. A német nebulók csupán a hatodik helyet szerezték meg. Az utóbbiak egyharmada csak az alapvető dolgokhoz ért, e-mailt megválaszolni, illetve egy hivatkozást megnyitni csupán a 33,4 százalékuk tudott. A megszerzett információkat ugyanakkor alig vagy egyáltalán nem tudták feldolgozni, internetes kutatásokat pedig csak egy-egy fiatal tudott elvégezni. Birgit Eickelmann, a Paderborni Egyetem neveléstudományi szakértője közölte, hogy Dánia elsősorban annak köszönheti az első helyét, hogy a korábbi Icils tanulmány óta egymilliárd eurót fordított az oktatási anyagok beszerzésére.

A listán Németország mögé került Portugália, Franciaország, Luxemburg, Chile, Olaszország, Uruguay és Kazahsztán is. Az európai uniós átlagpontszám szintén csak a középmezőnyhöz volt elegendő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #6
  Ez sem kizárt... Már most nyílik a társadalmi olló, lehet lesz a szuper fejlett elit, meg a guberáló tömeg... sok sci-fi témája ez, nem új dolog, és tényleg arrafelé haladunk. Mondjuk van ahol pl. Afrika, már most is ez a helyzet...
 • Macropus Rufus #5
  Érdekes a teszt. De a sztem azért ez nem jelent igazából semmit. Ha baj lenne, komoly baj, akkor pont a digitális világ fog elsőként leállni (pl. mert nincs erőmű ami áramot termelne). Értem én, hogy most ez a trendi, de igazából a túlélés nem ettől fog függeni.
 • Macropus Rufus #4
  "mint 30 százalékában van működő WLAN-hálózat"
  így se soxor írjál le, hogy 30%-ban van internet elérés.

 • dyra #3
  Épp a technológia ment meg minket akkor is ha a 10 méterrel magasabb lesz a tengerszint. Persze annak a szűk rétegnek aki élvezni fogja. A többieknek tényleg a kőbalta marad.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.11.13. 06:42:38
 • ostoros #2
  Szerintem nem az lesz a jövőt meghatározó technológia, amit sokan hisznek, hanem a kőbalta készítésben kell menőnek lenni...
 • TokraFan #1
  Akkor Dániáé a jövő! Az adatok fényében még csodálkozik bárki, hogy ennyire terjed a butaság, az ezoteria és egyéb ostoba agymosás? Ha a fiatalok ennyire le vannak maradva, milyen adatok jönnének ki a felnőttek, nyugdíjasok körében?