MTI

Szupergyors internetet ígér minden iskolának a kormány

Szupergyors internetet és teljes wifi-lefedettséget kapnak az állami és egyházi iskolák 2019 végéig - jelentette be Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Minden 500 fő alatti iskolában legalább 100 Mbit/s, minden ennél nagyobb iskolákban pedig legalább 1 Gbit/s sávszélességet szeretnének megvalósítani. Emellett minden állami fenntartású általános iskola és középiskola, szakképzési intézmény és - első körben - 148 egyházi iskola kap teljes wifi-lefedettséget - tette hozzá. A fejlesztések összességében négyezer helyszínt érintenek, mivel ha az iskola több helyszínen is oktat, akkor valamennyi épületben megvalósítják a fejlesztést. Kara Ákos közlése szerint a beruházást 2019 végéig valamennyi állami és - első körben - 148 egyházi intézményben megvalósítják, a beruházás költsége 31 milliárd forint, amit részben hazai, részben uniós forrásból biztosítanak.

A program összesen 1 millió 200 ezer diákot és mintegy 126 ezer oktatót érint. Kara Ákos hangsúlyozta: a kormány célja, hogy minden magyar ember és vállalkozás a digitális átalakulás nyertesévé váljon, és Magyarország versenyképes ország maradjon egy újfajta, digitális korban, ahol a digitalizáció az élet minden területére kiterjed. Meggyőződésük szerint a digitális átalakulásra való felkészülés az iskolában kezdődik - tette hozzá. A digitális oktatás központi eleme, hogy a digitális eszközök, tananyagok használata ne csak az informatikai termek sajátja legyen, hanem terjedjen ki az iskola egészére - jelentette ki.


2013.-ban az iskolákban átlagosan 4 Mbit/s sávszélesség volt elérhető, mára már 50 Mbit/s az iskolák átlagos sávszélessége. A kormány mostani döntése alapján a jelenlegi kapacitásokat átlagosan 2,5-szeresére, a nagyobb iskolában 250-szeresére növelik. Ahol piaci szolgáltatótól beszerezhető egy magasabb sávszélességű csomag, ott egyszerű vásárlással oldják meg a sávszélesség-bővítést, adott esetben eszközcserével. Ahol nem lehet piaci alapon megoldani a fejlesztést, ott állami tulajdonú hálózat épül ki. Alapvetően a vezetékes összeköttetésre törekednek, minden nagy iskolában optikai összeköttetést akarnak kiépíteni, ahol erre nincs lehetőség, ott jó minőségű vezeték nélküli mikrohullámú kapcsolatot építenek ki.

Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár kitért arra, hogy a fejlesztés során kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra, a gyermekekre káros tartalmak és a kibertámadások kiszűrésére, ezért központi wifimenedzsment-központot alakítanak ki. A sávszélesség-bővítések már ebben az évben megkezdődnek és a tervek szerint 2019 végéig valósulnak meg, a wifi-lefedettség kiépítése januárban indul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #9
    egyházi iskola... khmm... annyi pénzük van mint a pelyva.... nagyonjó ha a fejlesztést nem rászorulási vagy sürgősségi alapon hanem, hanem ideológiai mentén teszik. Gyönyörű diszkrimináció.
  • Sir Cryalot #8
    Könnyű ígéret mert mire eljutnak valameddig kijön a mobilos 5G az 1gbit-el,

    most meg hollywoodi elkápráztatás, ehhez értenek.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.10.17. 18:13:41
  • barret #7
    Aki nem tud írni,olvasni,az nem faszbúúkozik,és nem csetel...Ez vajon hány százaléka az iskolásoknak? 1-2?
  • Alexease #6
    Lesz futes, tanar es konyv is? :)

    A lenyeg: "- első körben - 148 egyházi iskola..."
  • Akva #5
    "Meggyőződésük szerint a digitális átalakulásra való felkészülés az iskolában kezdődik"

    Először meg kéne tanulni írni-olvasni-számolni, aztán jöhet a digitális hókuszpókusz. Fordítva sajnos nem megy.
  • Alien69 #4
    Illetve, ugye az 1 gigás az kizárólag optikás. Na, az szép lesz, hogy minden nagyobb sulihoz optikát KELL elvinni, koax az kizárva jelenleg.
  • Alien69 #3
    Me ugye egy gyereknek magyarázd már meg, hogy az iskola tanulásra van, nem arra, hogy a telón f>szságokat játszanak/nézzenek akár óra közben is.
    Akkor inkább rohangáljanak...
    Utoljára szerkesztette: Alien69, 2017.10.16. 20:16:53
  • lammaer #2
    Az okát nem közölték?
  • M2 #1
    "a digitális eszközök, tananyagok használata ne csak az informatikai termek sajátja legyen, hanem terjedjen ki az iskola egészére"

    Mifelénk konkrétan ki van tiltva az okostelefon az iskolákból, ennyire haladó a szellem.