Berta Sándor

Már 30 millió Chromebookot használnak az oktatásban

Másfél évtized alatt lett sikertörténet a Google ötletéből.

Az óriáscég által nyilvánosságra hozott adatokból kiderült, hogy immár 80 millió tanár és diák használja a G Suite for Education csomagot, míg a Classroom nevű iskolai szoftvert világszerte 40 millióan alkalmazzák. A webes cég nem csupán az Amerikai Egyesült Államokban, hanem Latin-Amerikában, Európában és Ázsiában is működtet oktatási projekteket.

A Londonban zajló Bett oktatási kiállítás kapcsán a társaság ismertette a Chromebookokkal kapcsolatos számokat is. Napjainkban 30 millió diák és tanár használ ilyen készüléket a tantermeken belül és kívül. A vállalat hangsúlyozta, hogy a Chrome OS operációs rendszerrel felszerelt notebookok nem csupán az USA oktatási intézményeiben vannak jelen, hanem Európa, Latin-Amerika, Új-Zéland, Ausztrália és a csendes-óceáni térség iskoláiban is.

John Vamvakitis, a Google oktatásért felelős igazgatója blogbejegyzésében azt emelte ki, hogy minden egy 2006-os ötlettel kezdődött és azt a kérdést tanulmányozták, hogy miként lehetne a tanuláson és a tanításon javítani azáltal, ha a Google alkalmazásait eljuttatnák az iskolákba. A Chromebookok leginkább Skandináviában népszerűek. Egy finn város, Vantaa tavaly márciusban 13 000 ilyen készüléket szerzett be, míg a norvégiai Trondheimben a G Suite Enterprise for Educationt mind a 40 000 helyi diák és tanuló számára elérhetővé tették.

A számokat kommentálta Paul Thurrott, a Microsoft ügyeit jól ismerő szakember, aki rámutatott arra, hogy jelenleg világszerte 155 millió aktív használója van a Microsoft Office 365 for Education csomagnak, emellett minden egyes hónapban egymillió új Windows 10 PC jelenik meg a világhálón. Ez a szám két éven belül 24 millióra nőhet. Az oktatás területén ugyanakkor akár több százmillió Windows PC lehet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #1
    A Chrome OS a legnagyobb baja ennek a gépnek, linuxal viszont már használható lenne.