Berta Sándor

Megsértette a Globalfoundries szabadalmait a TSMC?

Mintha nem lenne elég az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a felhasználók és a gyártók egy újabb konfliktussal is kénytelenek szembenézni.

A Globalfoundries bejelentette, hogy azzal vádolja a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) nevű konszernt, hogy olyan gyártástechnológiákat alkalmaz, amelyek megsértik 16 szabadalmát. A Globalfoundries a kereseteket az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságánál (ITC), a delaware-i szövetségi kerületi bíróságon, a texasi nyugati kerületi bíróságon és a düsseldorfi, valamint mannheimi tartományi bíróságokon nyújtotta be. A társaság a beadványokkal bizonyos termékek németországi és egyesült államokbeli importját akarja megakadályozni.

Az érintett vállalatok között volt az Apple, a Broadcom, a Mediatek, az nVidia, a Qualcomm és Xilinx, a disztribútorok közül az Avnet, a Digi-Key és a Mouser, továbbá az Arista, az Asus, a Blu, a Cisco, a Google, a Hisense, a Lenovo, a Motorola, a OnePlus és a TCL. A Globalfoundries meg nem nevezett nagyságú kártérítést követel a TSMC-től. Az összeg akár több milliárd dollár is lehet, miután a tajvani gyártó bevételei elérik a több tízmilliárd dollárt.

Gregg Bartlett, a Globalfoundries alelnöke elmondta, hogy miközben a félvezetőgyártás egyre inkább Ázsiába helyeződött át, ők az egyesült államokbeli és európai félvezetőiparba fektettek be. Az elmúlt tíz évben az amerikai üzemekbe több mint 15 milliárd, a drezdai gyáruk kiépítésébe pedig több mint 6 milliárd dollárt invesztáltak. A mostani vád arra irányul, hogy ezeket a befektetéseket és az egyesült államokbeli és európai innovációikat megvédjék. Miközben négymilliárd dollárt adtak ki a kutatás-fejlesztésre, a TSMC jogellenesen leszüretelte a beruházásaik gyümölcseit. A kereseteikkel a technológiáik jogellenes használatát akarják megakadályozni, s az európai és egyesült államokbeli üzemeiket megvédeni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csicso82 #6
    Vicces elgondolás, de NEM lehet mindent levédeni, szükséges a nagy fokú egyediség, és újszerűség. Sajnos szükséges "rossz" ugyanis, ha nem lenne akkor az a cég amelyik milliárdokat öl a kutatás fejlesztésbe hátrányba kerülne azzal aki pikk-pakk ellopja ezt tőle és NULLA ráfordítással.

    Úgy tudom nem védhető le semmi a végtelenségig, tehát mondjuk 10-20 év és utána más is gyárthatja azt az adott dolgot. Ha jól tudom az LG White OLED technológiája is még védett de csak pár évig.
  • barret #5
    Én hülye vagyok ehhez a szabadalom dologhoz.Ha levédetem a lakóházat,akkor mindenkinek le kell bontani,és csak én építhetek? Vagy hogy van ez?
  • ostoros #4
    Mindenki ellenség. :) Csak van aki kevésbé veszélyes, azok után csak kémkedünk. :)
  • zola2000 #3
    Nem, Kína Taiwan területe :)
  • Akva #2
    Tajvan = Kína törzsterülete
  • T_I #1
    Már Taiwan (Tajvan) is ellenség?