Berta Sándor

A munkaerőhiányos szabadalmi hivatalok fékezik az innovációt

Az már régen rossz a fejlesztések szempontjából, ha évekbe telik egy szabadalom bejegyeztetése.

Sok idő, amíg egy levédetett ötletből termék lesz. Németországban a cégeknek átlagosan 4,5 évet kell várniuk arra, hogy a Német Szabadalmi és Márkahivatal (DPMA) elfogadja a benyújtott kereseteiket. Mindez komoly mértékben hátráltatja az innovációt. Tavaly a DPMA-hoz 2017-hez képest 0,3 százalékkal több, összesen 67 895 beadványt nyújtottak be, a legtöbbet Bajorországból és Baden-Württembergből. 21 286 szabadalom származott külföldről, ez 7 százalékkal volt több a 2018-as mennyiségnél, míg a német vállalkozások 2,5 százalékkal kevesebb ötletet akartak levédetni, mint 2017-ben.

A hivatal feljegyezte, hogy tavaly nőtt a szoftverekkel és a mesterséges intelligenciával kapcsolatban benyújtott keresetek száma, a számítástechnika területét érintő dokumentumoké pedig több mint 25 százalékkal emelkedett. Az Econ Sight svájci gazdaságkutató intézet ugyanakkor rámutatott, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos szabadalmak 60 százaléka van egyesült államokbeli társaságok tulajdonában. A kínai vállalatok az elmúlt három évben a kétszeresére növelték a piaci részesedésüket ezen a területen, amely már eléri a 9,3 százalékot. Az Európai Unióban bejegyzett cégek a mesterséges intelligencia szabadalmak 8,8 százalékát birtokolják.

Az egyik legnagyobb problémát a szabadalmi hivatalok számára az jelenti, hogy az új eszközökben egyre több levédetett alkatrész van. Egyetlen okostelefonban akár több ezer ilyen komponens is lehet. A termékciklusok egyre rövidülnek, folyamatosan nő a verseny és ezzel együtt a gyártókra nehezedő nyomás, hogy megelőzzék a vetélytársaikat. A technika emiatt egyre gyorsabban elavul, sokkal hamarabb, mint néhány évvel ezelőtt. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a hivatalnak egyre több időre van szükségük egy-egy beadvány megvizsgálására. Ez az idő 2017-ben 4,5 év volt, míg 2008-ban csupán 3,3 esztendő. Az igazságügyi minisztérium azt válaszolta Reinhard Houben FDP-képviselőnek, hogy ezt az időt szeretnék 3 évre csökkenteni. A politikus erre úgy reagált, hogy egy szabadalmi hivatalnak szolgáltatónak kell lennie a gazdaság számára és meg kell könnyítenie a technológiai fejlődést, különben az a veszély fenyeget, hogy a DPMA innovációs fékké válik. Houben a bejegyzési időtartam három esztendőre való csökkentését abszurdnak nevezte.

A Német Feltalálók Szövetsége is bírálta a túlzottan hosszú bejegyeztetési időtartamot. Az első vizsgálatok általában egy éven át tartanak és azokat követi egy körülbelül két évig tartó második engedélyezési szakasz. Ráadásul a beadványokra általában csak 4 hónap után reagál először a hivatal.

A DPMA ezzel szemben azzal érvelt, hogy a munkatársainak immár 100 millió dokumentumot kell átnézniük és a szabadalmak számának növekedésével párhuzamosan folyamatosan emelkedik az átvizsgálandó iratok száma is. Houben szerint ezért is kellene több pénzzel támogatni a hivatalt, hogy több munkatársat vehessen fel és nagyobb költségvetésből gazdálkodhasson. A DPMA tavaly már kapott közel 190 millió euró plusz támogatást, tavaly ősz óta pedig sikerült 130 új dolgozót munkába állítani. A következő hetekben pedig további 80-100 új munkatársat alkalmazna a Német Szabadalmi és Márkahivatal. Cornelia Rudloff-Schäffer, a DPMA elnöke ugyanakkor úgy vélte, ez csak a pillanatnyi helyzetet oldhatja meg, de korábban a munkaerőhiány oda vezetett, hogy több mint 200 000 szabadalom-elbírálási eljárást nem tudtak lefolytatni.

A lassú szabadalmaztatási folyamatok mellett a magas adók is fékezik az innovációt. A jövedelem- és társasági adók komoly befolyással vannak az szabadalmak számára, minőségére és regionális eloszlására. Minél magasabbak az adók, annál kevésbé innovatív egy vállalkozás. Amennyiben a társasági adó egy százalékkal emelkedik, akkor ezzel párhuzamosan a társaságok által bejelentett szabadalmak 1,2 százalékkal csökkennek. Mindez elsősorban azzal magyarázható, hogy a vállalatok az ilyen esetekben a szomszédos államokba helyezik át a kutatási és a fejlesztési részlegeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #9
    Pontosan így van.
  • ostoros #8
    A szabadalmaztatás egyúttal azt is jelenti, hogy az adott találmányt a világ elé tárod. Ha pedig a világ elé tártad, akkor bárki ellophatja, aki nem tiszteli a szabadalmi törvényeket. Sokszor inkább megéri a találmányt üzleti titokként kezelni.
  • Cat #7
    A szabadalmi védettség borzasztó drága, időigényes folyamat. Én már jegyeztettem be szabadalmat, saját kézből tudom hogy szakértő nélkül ne vágjon bele senki. (Több tucat áruosztály van, és az EU-ban országonként külön-külön kell eljárni, és akkor még ott van az európai szintű bejegyzés, no meg a világ többi része. Ráadásul x év után meg is kell újíttatni.) Sok millió forintba kerül, csak a nagy cégek engedhetik meg maguknak.
  • Sydra #6
    Én a valóságról beszélek, nem a te kitalált univerzumodról. A szabadalmaknál gyakran a működő termék bemutatása sem szükséges. Az is gyakori, hogy evidenciákat védetnek le.
  • kvp #5
    Igazabol az egesz semmit nem er. Kinaban torveny van rola hogy rajuk belfoldon nem vonatkoznak a kulfoldi szabadalmak. Ezert jon ki sokszor a masolat hamarabb mint az eredeti.

    A masik hogy pont a szabdalom hasznalhato reverse engineeringre. Neha en is szoktam. Az erdekesebb regi Tesla fele leirasoktol a Magyarorszagon mar elveszett regi vasuti talalmanyokon at (a Google patent search-ben az amerikai hivatalnak megvolt), egeszen a meg ki nem adott dan (!!!) elektronikaig. A kinaiak meg pont lemasoltak mire megjelent, hala a pontos szabadalomnak. En meg talaltam ra egy hardveres exploit-ot es ket mod-ot.
  • Cat #4
    "Az évi több tízezer szabadalom azt jelenti, hogy mostantól a fél világ több tízezer dologgal kevesebb dolgot csinálhat."

    Baromság. Annyit jelent, hogy valaki kitalált/kifejlesztett valamit, amit te is felhasználhatsz, ha fizetsz érte valamekkora összeget, licencdíjat. Ezek termékek (pl. mobiltelefonok) esetében darabonként néhány százalékot jelentenek.
  • Sydra #3
    A szabadalom azt jelenti, hogy rajtad kívül senki nem csinálhat valamit, amit levédettél. Azt nem jelenti, hogy te bármit is fogsz csinálni. Az évi több tízezer szabadalom azt jelenti, hogy mostantól a fél világ több tízezer dologgal kevesebb dolgot csinálhat. A szabadalmak óriási részéből soha nem lesz semmilyen termék, csak a konkurenciát korlátozzák le velük. És a szabadalmi rendszer így bénít meg teljes iparágakat és így biztosítja be a nagy cégek monopolizálódását. Az meg hogy szabadalom nélkül nem fejlesztenének semmit az soha nem volt igaz, mivel kismillió olyan mérnöki termék van, ami mögött nincs semmilyen szabadalom. A gyakorlatban ahol meg a mérnöki vállalatok egymást másolják, ott úgy néz ki a dolog, hogy a másolásnál minden gyártó kiegészíti a terméket a saját ötleteivel, amit az eredeti ötletgazda szintén lemásolhat és hozzá teheti az újabb ötleteit. Iteratívan minden másolási ciklusban jobb terméket kapunk azáltal, hogy mindenki folyamatosan fejleszti mindenki ötleteit és így fejlődik az ipar. Mindenki folyamatosan túl akarja szárnyalni a konkurenciáját hiszen az is idő, mire erre a többi cég a piacon reagál és addig versenyelőnye van. Ha meg azon aggódsz, hogy valamibe sok pénzt ölsz, amit más egyszerűen lenyúlhat, akkor olyan finanszírozási modellt kell választani, ahol a pénzt előre gyűjtöd össze és nem utólag törleszted a fejlesztés hitelre alapozott költségeit. Ez az internet létezése óta könnyen megvalósítható, sok project tömegfinanszírozással indult be. Illetve egy már kész termékből sok féle képpen lehet pénzt keresni, nem csak úgy hogy kitiltjuk a konkurenciát a versenyből. Továbbá a legnagyobb technológiai vívmányokat nem olyan egyszerű lemásolni, hiszen a sorozatgyártásuk gyakran teljesen új infrastruktúrát igényel, amit nem lehet 1-2 nap alatt elővarázsolni. Elsőnek lenni valamiben meg önmagában nagy reklám amit ki lehet aknázni.
  • csicso82 #2
    Ezt nem teljesen értem. Van előnye és van hátránya is a szabadalmi hivatali eljárásnak:
    Hátránya egyértelműen a lassítás a bürokratikus akadályok stb. de fontos az előnyére is kitérni mert ha ilyen nem lenne akkor sokan egyszerűen belexarnának a fejlesztésekbe és csak a lopásokból próbálnának megélni ergo drámaian visszaesne az innovációs hajlam. Hiszen amit kifejlesztek, időt és energiát fordítok rá azt ellopják.
  • Sydra #1
    Ti fordítva ültök a lovon. A szabadalmi hivatalok önmagukban is fékezik az innovációt. Ha nem tudják elvégezni a dolgukat, akkor az csak jót jelent.