Berta Sándor

Kirakta a Rubik-kockát egy robotkar

Nem az egykezes tekerés a lényeg, hanem az ahhoz vezető folyamat, és hogy mennyire robosztus a megoldás.

Az OpenAi nevű cég által kifejlesztett robotkar képes volt önállóan kirakni egy Rubik-kockát. Mindez nem valósulhatott volna meg az eszközt vezérlő és a gépi tanulásra épülő program nélkül, amely végigvezette a robotkart a folyamaton és amely az egyes ujjakat, illetve a kezet is képes volt irányítani. A szakemberek létrehoztak egy virtuális környezetet, amelyben a fizika törvényeit szimulálták. Ebben a környezetben alkalmazták a robotkar és annak szenzorainak modelljeit. Miután az ilyen környezetek akár egymással párhuzamosan több ezerszer is lefuttathatók, így a szoftver sokkal gyorsabban tanulta meg, hogy miként rakja ki a Rubik-kockát.

Az edzéskörnyezeteket az Algorithmus Automatic Domain Randomization (ADR) segítségével alakították ki, amely fokozatosan egyre nehezebb és véletlenszerűen felépített szituációkat alakított ki, s a rendszernek ezekkel kellett megbirkóznia. Az egyik véletlenszerűen generált paraméter a Rubik-kocka mérete volt.


A tesztelés végső szakaszát a valódi világban végzett kísérletek jelentették. Itt a robotkart szintén különböző körülmények között működtették. Az egyik esetben összekötöttek két ujjat, a másikban a kézre gumikesztyűt húztak, de volt, hogy a Rubik-kockára gyakoroltak hatásokat. A cél az volt, hogy a robotkart annyira ellenállóvá tegyék a külső behatásokkal szemben, amennyire csak lehetséges. Ez ugyanis kulcsfontosságú lehet a jövőbeli egyéb cselekedetek alkalmával.

A fejlődés ellenére a rendszer csak az időben korlátozott és megnehezített tesztek 20 százalékában tudta sikeresen kirakni a Rubik-kockát. Ilyenkor 26 mozdulatra volt szüksége a sikerhez. Az átlagos esetekben 100 kísérletből 60 volt sikeres.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #10
    Én csupán csak egy dolgot nem értek. Ha az ember rakja ki a kockát akkor az emberi agy a színek kombinációját csoportosítja egy oldalra hiszen ez a lényege. Azonban az nem derűk ki a cikkből hogy a robot kar milyen szintfelismerő technikát alkalmazz. Mert ha egy előre beállított kombinációból kell eleve kirakni színek figyelembe vétele nélkül akkor ez azért annyira nem nagy előrelépés. kíváncsi lennék kitudná e rakni ha egy általam összekevert kockát adnék a robot karba.

    Tisztában vagyok azzal hogy ez a lényeg
    A szakemberek létrehoztak egy virtuális környezetet, amelyben a fizika törvényeit szimulálták. Ebben a környezetben alkalmazták a robotkar és annak szenzorainak modelljeit.

    Na de az akkor tulajdonképen csak valaminek a lemásolása, utánzása.

    Bár a robot gyorsabban kirakja mint én nekem olyan 7 -10 perc kel kb hozzá
    az egyik barátnőm 4-5 perc neki kb 25 forgatás elég de ő matek zseni :-). Másképp is gondolkodik mint én :-).

  • t_robert #9
    És még igyebb ha gép forgatja a lapokat 6 tengelyen.... :)

    https://www.youtube.com/watch?v=by1yz7Toick
  • t_robert #8
    Azért a videon párszor leteszi a kockát, hogy fogást tudjon rajta váltani. A gép "sutaságát" az okozza, hogy nem teszi le, hanem a kezében levő kockát kell úgy áttáncoltatni, hogy más pozicióban essen az ujjaknak. ez tűnik bizonytalan sutaságnak. Az emberi 5 ujj nem éppen a legideálisabb a feladathoz egy kézben.
  • t_robert #7
    elvileg, ha jól dereng a matematikusok szerin 20 forgatással bármilyen állásból bármelyikbe el lehet jutni. Vagyis ennyiből elméletben ki lehet rakni a kockát mindig. A gond az, hogy viszont azt az optimális 20 forgatást kiszámoljuk sok ezer trilliárd számítást kell végezni. :) itt jegyezném meg, hogy a leggyorsabb emberi kirakás rekordja 3,47 másodperc. a leggyorsabb vakon kirakás (vagyis természetesen előtte megnézik a kockát, de a kirakás már vakon történik) 26,36 mp. és létezik gépi kirakási rekord is 0,637 sec. Persze az nem egy ilyen egy kezes sete-suta. :) Bár hozzám képest ez marha ügyes... :) Bár én két kézzel se tudtam 4:30 percnél gyorsabban kirakni. a tipikus kirakásom inkább úgy 7 perc körül volt. :) Mivel 30 éve nem raktam, így ma az egy hét is jó időnek számítana. :)
  • Zoltan1984 #5
    Megneznem, hogy egy atlagos itt kommentelo egy kezzel hogy fogatja a kockat. A kirakasrol nem is beszelve. :D
  • gombabácsi #4
    nem akarok senkit megbántani, meg biztos nagy mérnöki teljesítmény... de rossz nézni :)
  • NEXUS6 #3
    Csinálhatnak, akármit ezek a robotok, kirakhatják 15 másodperc alatt, mert valójában az lesz az igazi Turing-teszt és ha teljesítik, szerintem el is kezdhetünk félni, amikor rájönnek, hogy a színes matricákat le lehet szedni és újra felragasztani! ;)

    XD
  • quatlander #1
    lenyűgöző a kézügyessége!