Berta Sándor

Egyre jobban terjednek az ipari robotok

A mesterséges intelligenciára épülő megoldások mellett az egyszerűbb gépekre továbbra is nagy szükség van.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) nyilvánosságra hozta az aktuális jelentését arról, hogy melyik államokban a legnagyobb a robotsűrűség. A lista élén Szingapúr szerepelt, ahol 10 000 munkásra vetítve 831 gépet alkalmaznak. A második helyen Dél-Korea volt 774, míg a harmadikon Németország 338 robottal. Az első öt helyezett között volt még Japán 327 és Svédország 247 géppel. Érdekesség, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 10 000 alkalmazottra csak 217 robot jutott, míg Kínában csupán 140. Ezzel az előbbi az IFR listájának a 8., míg az utóbbi a 20. helyére került.

Világszerte az iparban 422 000 ipari robotot használnak, ez a a tavalyi mennyiséghez képest 6 százalékos növekedést jelent. A területen végrehajtott befektetések tavaly 16,5 milliárd dollárt tettek ki. Junji Tsuda, a szervezet elnöke kijelentette, hogy tavaly dinamikus fejlődést tapasztaltak ezen a területen és a gyártók egyúttal új bevételi rekordot könyvelhettek el, annak ellenére, hogy az ipari robotokat alkalmazó fő ügyfelek - az autó- és az elektronikai ipar - nehéz évet tudhatott maga mögött. Az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktus ugyanis elbizonytalanította az ügyfeleket, s hajlamosak voltak elhalasztani a kapcsolódó befektetéseiket.

Az IFR azt prognosztizálta, hogy a területen 2020 és 2022 között évente átlagosan 12 százalékos növekedés lesz. Mindez elsősorban az automatizálási trendnek és a folyamatos műszaki fejlesztéseknek lesz köszönhető. A szervezet előrejelzése alapján 2022-ben világszerte már kereken 548 000 ipari robotot fognak használni. A kollaboratív robotok globális piacán rohamos növekedésre lehet számítani a következő években. A várakozások szerint 2025-re a területen végrehajtott beruházások 373 millióról 12,3 milliárd dollárra emelkednek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #2
    Kina, Japán, Európa, Oroszország meg még elég sok ország meglehetősen elöregedő. Ahol nem ez a helyzet ott fogalmam nincs.
  • Zoliz #1
    Nade mit fognak termelni és kinek, mennyit?
    Bocs, hogy kérdezek, bár lassan már azt sem lehet majd.