Berta Sándor

Az emberek konkurense lehet a málnaszedő robot

Csak éppen most sincs ember, aki leszedné a termést. A megoldást a jövőben akár más gyümölcsöknél is lehet majd alkalmazni.

A Plymouthi Egyetem kutatói egy olyan robotot alkottak meg, amely a jövőben képes lesz az embereknél sokkal gyorsabban leszüretelni a málnát. Miközben a mezőgazdaságban nyolc órás műszakban dolgozók átlagosan 15 000 bogyót szednek le, addig az új gép egyetlen nap alatt 25 000 darabot. A berendezés üzemeltetése is olcsóbb, ráadásul naponta akár 20 órát is dolgozhat, mert nem fárad el. Nagy-Britanniában a termelők egy kilogramm málnáért 1-2 fontot fizetnek, a robot viszont sokkal kisebb összegért kibérelhető.

Az 1,80 méter magas gép kerekeken mozog, s egy szenzorok és 3D-kamerák által vezérelt karral látták el, hogy megtalálja a málnákat és megvizsgálja, hogy azok mennyire érettek. Az utóbbi megállapításában a gépi tanulás segít, amely felismeri az egyes gyümölcsök érettségi fokát. Teljes teljesítmény mellett a berendezésnek 10 másodpercre van szüksége egy málna leszüreteléséhez, ezután tálcába helyezi azt és érettség szerint szétválogatja a gyümölcsöket. Ezt követi végül az áruházakba való kiszállítás. A végleges változatnak ugyanakkor négy karja lesz, így még több málna leszedésére lesz képes.


A The Guardian értesülései alapján a rendszert jelenleg is tesztelik a szigetországban és komoly jövő előtt állhat, mert Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése miatt (Brexit) számos kelet-európai, különösen lengyel, román és bolgár munkás hagyta el az államot. Emiatt nőtt az agrárszektorban kifizetett minimálbér és az az összeg immár a termelők költségeinek a felét teszi ki. A kialakult helyzet különösen a bogyós gyümölcsöket és az almát termesztők életét keseríti meg. Nem véletlen, hogy közülük már sokan érdeklődtek a robot iránt.

Nicholas Marston, a Brit Nyári Gyümölcs Terméktanács elnöke szerint a gyümölcstermesztők munkáját tavaly nyáron 15-30 százalékkal kevesebb idénymunkás segítette. Az új brit kormány által támogatott kétéves kísérleti program keretében 2500 gyümölcsválogató érkezik Ukrajnából és Moldovából, de ez nem lesz elegendő a hiányosságok leküzdéséhez, a brit alma- és gyümölcstermesztőknek ugyanis évente 70 000 idénymunkásra lenne szükségük. A bogyós gyümölcsök szüreteléséhez önmagában 29 000 idénymunkás kellene, de a tanács becslése alapján 2020-ra további 2 000 segítőre lesz szükség, mert az emberek több bogyós gyümölcsöt fogyasztanak. A Brit Gazdálkodók Szövetsége idén több mint 6000 betöltetlen álláshelyet regisztrált a gazdaságokban.

A szakemberek egyébként azért alkották meg a málnaszedő gépet, mert a gyümölcs nehezen szüretelhető le, könnyen megsérülhet. De a távlati tervek között szerepel, hogy a berendezés más gyümölcsök leszedésére is alkalmas lesz. A robotot az egyetem kutatói a Hall Hunter nevű cég munkatársaival közösen fejlesztették ki 700 000 fontból. A Hall Hunter Nagy-Britannia egyik fő gyümölcstermelője, s a Tesco, a Marks & Spencer és a Waitrose áruházak beszállítója, így a tesztekre is a vállalat egyik Chichester melletti farmján került sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #28
    Ezért mondom, hogy a kommunizmus elkerülhetetlen. Államosítva lesznek a robotok egy bizonyos elterjedtségi fok fölött.
  • ostoros #27
    Szerintem kevered az eperrel. Az érzékenyebb a málnánál tapasztalataim szerint.
  • dyra #26
    ja igazad van mindenben kevertem a josta szürettel, 10 évesen csináltam ilyeneket utoljára.
  • gemihu #25
    Ez a málnaszedő nem elég gyors, de ez az almaszedő már elég fejlett és logikusabb megoldású, nem karral próbál finoman fogást szerezni..
    https://www.youtube.com/watch?v=XwpUxEY8D10
  • kvp #24
    "Csak utána ki fogja kifizetni, ha mindent robotok csinálnak?"

    Peldaul a gazdagok, akiknek lesz ra penzuk. Aztan ott vannak a mernokok, akik a robotokat tervezik, a technikusok akik karbantartjak oket, a gazdagok kiszolgalo szemelyzete. A robotok alapvetoen csak a munkasokat valtjak ki, akik az atlagos globalis kapitalista rendszerben nemhogy a friss malnat, de a feltetlen szukseges napi ennivalot is alig tudjak kifizetni.

    Az automatizalas nem szunteti meg a felso 1%-ot, csak elveszi a maradek penzt az also 99%-tol. Akinek marad utanna penze, az megengedheti maganak, hogy szinte barmit megvegyen. Ez ugyan jelentos termelescsokkenessel jar, de attol meg tovabbra is csak a maradek 1% osztja szet a penzt egymas kozott, mig a tobbieknek nem jut semmi. Idealis esetben a gazdagok adnak annyi elelmiszersegelyt, hogy az osszes szegeny ne haljon ehen, de a kapitalizmus szabalyai szerint erre nem kotelezhetoek. Az ENSZ is elismer olyan alapjogokat, mint a szabad lakohelyvalasztas joga, de alapvetoen nem teszi kotelezove, hogy a kormanyok elelmiszert biztositsanak a lasossagnak es egyaltalan nem teszi kotelezove ezt a nagytokesek szamara. Lehet, hogy valamennyire forditva ulnek a lovon, de valoszinuleg csak a realitasokat ismerik el.
  • inkvisitor #23
    Rubik kocka mindig ugyanakkora. A málna viszont változó méretű, puha, törékeny és mindig máshol nő. A lassúság amiatt van, mert a robotkarnak óvatosan kell dolgoznia, ha nem málnalevet akarnak szüretelni. Sokan elfelejtik, hogy a kezünk tele van nyomásérzékelő szenzorral és az agyunknak jelentős százaléka csak azzal foglalkozik, hogy a kezeket vezérelje. A kéz, arc és beszédszervek vezérlés a motoros irányítás 70-80%-át köti le. A maradék 20-30% jut az egész maradék testre. Nem csoda, ha a finommanipulációs robotok még lassúak.
    Baromi sok információt kell feldolgozni.
  • inkvisitor #22
    Csak utána ki fogja kifizetni, ha mindent robotok csinálnak?
  • gaszton421 #21
    Megnézném a derékkendőbe szedett érett málnából mi marad "válogatásra", maximum málnalekvár. Az üzletekbe szánt dobozos málnát egyenesen dobozokba szedik, nem bírja az ütéseket, nyomást. a bio verziót 24 órán belül el kell adni az üzletben, ezt nem kezelik gombaölővel, nálunk valószínűleg nem ilyet kapsz, hogy tovább bírja kap egy gombaölő kezelést enélkül másnapra már penészedik.
    Nem, a málnát nem szedik féléretten, ez nem utánérő gyümölcs, viszont direkt kinemesítettek olyat ami jobban bírja a szállítást hogy ne csak aközelben lehessen árulni.
    Amúgy létezik nagyüzemi termesztésre szánt málnaszedő gép, az érett szemeket gyakorlatilag lerázzák vele és automatikusan szétválogatják, viszont az ilyen málna nem dobozba csomagolva kerül eladásra hanem ipari célokra, dzsem és fagyasztott gyümölcs lesz belőle.
  • esdideki #20
    ... és a végén meg is eszi, akkor nem is kell ember.
  • dyra #19
    Gyerekkoromban nagyanyám földjén sok málnát szedtem. Egy ember lekapkodja seperc alatt. Eleve a kezébe több fér azt mehet egy derékkendőbe is onnan a ládába. A válogatás is itt túl van misztifikálva a mindenhol piros érett szedhető persze ezek itt már úgy vannak, hogy gondolom ne romoljon meg ezért kicsit hamarabb szedik de az ember azt is pillanatok alatt felismeri. Ezzel a tempóval teljesen versenyképtelen egy vérmes napszámossal szemben. Aki ráadásnak szerintem még olcsóbb is mint ez a gép. Mert ezt a gépet felügyelni kell, frissíteni meg az összes informatikai nyavaja. Ha meghibásodik szaki kell stb.. Ha vége a málnaszedésnek meg megy a raktárba hacsaknem megnem oldják, hogy másra is jó legyen de az meg megint kihívás mert akkor minden növényt szabványosított környezetben kéne nevelni ahol ezt bevetik. A minőség meg így is kezd totál hulladékba átmenni akkor meg a BIO gazdaságok fogják árakban lenyomni.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.06.02. 11:35:05