Berta Sándor

Szinte emberként ír és fest egy robot

A gép már képes precízen lemásolni a bemutatott szövegeket és rajzokat.

Atsunobu Kotani, a Brown Egyetem egyik hallgatója megtanított egy robotot arra, hogy úgy rajzoljon és fessen, mint egy ember. A gép képes arra, hogy miután látott egy szót vagy egy vázlatot, utána pontosan lemásolja azt. A képesség hosszú távon segíthet az emberek és a robotok közötti kommunikációban. Atsunobu Kotani az írást és festést lehetővé tévő algoritmus fő fejlesztője. A megoldás annyira jó lett, hogy gyakorlatilag nagyon nehezen különböztethető meg a gép és egy ember írása. Tény, hogy az emberek sokkal gyorsabban vésik papírra a gondolataikat, a robot viszont képes elemezni a kézzel írott szavakat vagy rajzokat, s azokat ugyanolyan mozdulatokkal tudja másolni, mint egy író vagy rajzoló ember.


A szakemberek megtanították a gépnek azt is, hogy a Hallo szót összesen tíz - többek között görög, kínai, hindi, urdu és héber - nyelven írja le. A vázlatok rajzolását egy absztrakt Mona Lisán gyakorolja. Stefanie Tellex professzor elmondta, hogy ha egy robotnak írnia kell, akkor elvileg az ahhoz szükséges mozdulatokat minden egyes leírandó szó előtt újra kellene programozni. Az algoritmusnak köszönhetően azonban a gép maga választhatja ki a mozdulatait ahhoz, hogy egy megadott szót vagy képet tökéletesen másoljon le.

Atsunobu Kotani hagyta, hogy a robot a japán írásjeleket is megpróbálja lemásolni, az eredmények 93 százalékos pontosságúak lettek. A gépnek még a dőlt betűk sem jelentettek problémát. A cél az, hogy egy robot akár jegyzetlapokat is feliratozhasson azért, hogy így üzenhessen az embereknek. Tellex azt szeretné, ha a gép végül mindent tudna, amit az emberek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #3
    Ezt a fénymásoló meg a fényképezőgép elég régóta tudja. Ha ecsettel tud majd festeni Rembrand vagy Picasso stílusában igény szerint, akkor kezd a dolog érdekes lenni.
  • csicso82 #2
    Jah igazi MI, mikor egy CAPTCHA-val nem boldogul, szánalmas.
  • kvp #1
    Ha jol ertem a robot kepes egy pixelesen beolvasott kepet vektorgrafikussa alakitani, majd azt sima plotterkent viselkedve visszaadni? Ugyanis erre mar jopar 90-es evekbeli szoftver is kepes volt.

    A video alapjan persze mindezt neuralis halozatokkal sikerult megoldani, tehat nem hagyomanyos modon programozva es a szoftver egy 5x5-os ablakon at nezi vegig a teljes kepet a kvazi vektorizaciohoz. (valojaban le/fel/jobbra/balra/toll felemel/lerak lepeseket general a kepbol es ezeket jatsza le ujra, mint a klasszikus logo-s teknos)