10
 • csigafi #10
  Én csupán csak egy dolgot nem értek. Ha az ember rakja ki a kockát akkor az emberi agy a színek kombinációját csoportosítja egy oldalra hiszen ez a lényege. Azonban az nem derűk ki a cikkből hogy a robot kar milyen szintfelismerő technikát alkalmazz. Mert ha egy előre beállított kombinációból kell eleve kirakni színek figyelembe vétele nélkül akkor ez azért annyira nem nagy előrelépés. kíváncsi lennék kitudná e rakni ha egy általam összekevert kockát adnék a robot karba.

  Tisztában vagyok azzal hogy ez a lényeg
  A szakemberek létrehoztak egy virtuális környezetet, amelyben a fizika törvényeit szimulálták. Ebben a környezetben alkalmazták a robotkar és annak szenzorainak modelljeit.

  Na de az akkor tulajdonképen csak valaminek a lemásolása, utánzása.

  Bár a robot gyorsabban kirakja mint én nekem olyan 7 -10 perc kel kb hozzá
  az egyik barátnőm 4-5 perc neki kb 25 forgatás elég de ő matek zseni :-). Másképp is gondolkodik mint én :-).

 • t_robert
  #9
  És még igyebb ha gép forgatja a lapokat 6 tengelyen.... :)

  https://www.youtube.com/watch?v=by1yz7Toick
 • t_robert
  #8
  Azért a videon párszor leteszi a kockát, hogy fogást tudjon rajta váltani. A gép "sutaságát" az okozza, hogy nem teszi le, hanem a kezében levő kockát kell úgy áttáncoltatni, hogy más pozicióban essen az ujjaknak. ez tűnik bizonytalan sutaságnak. Az emberi 5 ujj nem éppen a legideálisabb a feladathoz egy kézben.
 • t_robert
  #7
  elvileg, ha jól dereng a matematikusok szerin 20 forgatással bármilyen állásból bármelyikbe el lehet jutni. Vagyis ennyiből elméletben ki lehet rakni a kockát mindig. A gond az, hogy viszont azt az optimális 20 forgatást kiszámoljuk sok ezer trilliárd számítást kell végezni. :) itt jegyezném meg, hogy a leggyorsabb emberi kirakás rekordja 3,47 másodperc. a leggyorsabb vakon kirakás (vagyis természetesen előtte megnézik a kockát, de a kirakás már vakon történik) 26,36 mp. és létezik gépi kirakási rekord is 0,637 sec. Persze az nem egy ilyen egy kezes sete-suta. :) Bár hozzám képest ez marha ügyes... :) Bár én két kézzel se tudtam 4:30 percnél gyorsabban kirakni. a tipikus kirakásom inkább úgy 7 perc körül volt. :) Mivel 30 éve nem raktam, így ma az egy hét is jó időnek számítana. :)
 • Ender Wiggin
  #6
  Valahogy így:
  https://www.youtube.com/watch?v=LiXbsHkHHiM

 • Zoltan1984
  #5
  Megneznem, hogy egy atlagos itt kommentelo egy kezzel hogy fogatja a kockat. A kirakasrol nem is beszelve. :D
 • gombabácsi
  #4
  nem akarok senkit megbántani, meg biztos nagy mérnöki teljesítmény... de rossz nézni :)
 • NEXUS6
  #3
  Csinálhatnak, akármit ezek a robotok, kirakhatják 15 másodperc alatt, mert valójában az lesz az igazi Turing-teszt és ha teljesítik, szerintem el is kezdhetünk félni, amikor rájönnek, hogy a színes matricákat le lehet szedni és újra felragasztani! ;)

  XD
 • Ender Wiggin
  #2
  ... herediagnisztokára is alkalmas!
 • quatlander
  #1
  lenyűgöző a kézügyessége!