Berta Sándor

Robotkutya segítheti az amerikai katonákat

A rendszer nem csupán hasznos terheket tud vinni, hanem akár az ellenséges egységekre is időben felhívhatja a figyelmet.

Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege Harci Képesség-fejlesztő Parancsnokságának szakértői (CCDC) egy olyan önállóan dolgozni tudó robotkutyát alkottak meg, amely akár a legnehezebb bevetéseken is segítheti a katonákat. A Legged Locomotion and Movement Adaption nevű rendszer lehetővé teszi nehéz terhek cipelését nehéz terepen, ezáltal javíthat az egységek mozgékonyságán vagy a beépített szenzoraival jelezheti a közelben tartózkodó ellenséges és baráti erőket.

Jason Pusey, a CCDC kutatólaboratóriumának mérnöke elmondta, hogy az új megoldás megtestesíti mindazokat az erőfeszítéseiket, amelyek azt célozták, hogy előrelépést érjenek el a terepen megvalósítható autonóm mobilitásban, továbbá elősegítsék azt, hogy a robotok egyszerű eszközökből valódi bajtársakká váljanak az amerikai katonák számára. A fejlesztés része a Robotics Collaborative Technology Alliance (RCTA) nevű projektnek, amelynek keretében az amerikai fegyveres erők számos egyetemmel és kutatóintézménnyel dolgoznak együtt.


A szakember hozzátette, hogy az RCTA elindításakor még csak néhány kerekekkel ellátott, hagyományos robottal rendelkeztek, de azok nem voltak képesek arra, hogy a katonákat elkísérjék a terepre és a városokba. Miután azonban a számítási teljesítmény rendkívül nagy mértékben megnőtt, valamint a szenzor- és meghajtástechnológiák, s az energiaellátás is nagy mértékben fejlődtek, most már tudnak teljesen új mesterséges segítőket készíteni. Ez nem csupán a mobilitás javításában segít, hanem jobb érzékelést és intelligenciát is biztosít a csapatoknak.

Az új rendszer éles körülmények való tesztelésére ugyanakkor még egy ideig várni kell, mert a használt technológia, amely teljesen elektromos meghajtáson, s a jobb érzékeléshez és autonóm vezérléshez alkalmazott különböző különleges algoritmusokon alapul, még fejlesztés alatt van. A fő cél a közeljövőben - a civil partnerekkel együtt - a gép mozgékonyabbá tétele. A kutatók ehhez az olyan állatok mozgását tanulmányozzák, mint az agarak és a gepárd. Pusey leszögezte, hogy egy mobil robotrendszert akarnak megalkotni, amely fürge és mozgékony, s képes a körülötte lévő személyek navigálására anélkül, hogy eközben szem elől tévesztené a környezetét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • t_robert #9
  na jó de tálib szamár megrémül az amerikai robot kutyától és világnak szalad, de az amerikai robot kutya nem ijed meg a tálib szamártól és ott marad. :)
  Azért marha nem mindegy azt kiabálni, hogy hééé csacsi hová szaladsz a tartalék lőszerrel vagy hé Bodri hozd ide a tartalék lőszert egy harc közben. :)
  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2019.10.11. 10:57:03
 • t_robert #8
  csóri amerikai katonák... akkor már a nehéz felszerelésben kutyakaját is cipelhetnek... :)
 • kvp #7
  A boritas kell ha terepen hasznaljak, a por meg a viz nem tesz jot se a mechanikanak, se az elektronikaknak. Meg a lelogo drotok is hajlamosak beakadni mindenhova.
 • barret #6
  Ez tisztán üzlet,a borítás még drágábbá tenné.Meg van ez tervezve pontosan,hogy mi fér bele az árba.
 • quatlander #5
  Legalább beboríthatták volna valami szőrmével. Amúgy nem rossz kis kütyü, boltba eljöhetne velem nagyobb bevásárlásokra, szatyrokat ráaggatni.
 • kvp #4
  A big dog fejleszesekor mondta egy katonai vezeto, hogy szep meg jo, de uzemanyag kell hozza meg zajos es kozben a talibok oszverei teljes csendben eszik a helyben talalhato fuvet...

  Na a fenti problemakbol a zaj megoldodik ha elektromos hajtasa van. Mar csak az a kerdes a toltot hogy viszik utanna.
 • SanMaster #3
  Mi ez a szar?! Boston Dynamic? Anyone? Ebből látszik hogy Amerikában is virágzik a korrupció, kiadták a havernak hogy fejlessze le, amit a BD már rég megcsinált, 100x jobban...
 • gosub #2
  Ez siralmasan néz ki és amit nyilatkoztak az is, főképp annak tükrében amit a boston dynamics készített pár éve. Az atlas robotjuk meg egyre durvább.
 • ostoros #1
  Kutya? Hát... elég sovány, nem etették rendesen...