Berta Sándor

Robotokkal árasztaná el a kórházakat az ABB

A svájci konszern kétkarú robotja enyhíthet a laborok munkaerőhiányán. Gyorsan betanítható és nagyon precízen tudja kezelni a kémcsöveket.

Az ABB az egészségügyi részlegénél olyan gépeket fejleszt, amelyeket a kórházakban és a laboratóriumokban lehet alkalmazni. A társaság szerint ilyen módon olcsóbbá válhatnak az új kezelések és a robotok egyúttal enyhíthetik a szakemberhiányt is. Az ABB által megalkotott Yumi új generációs modell, két fémkarja van és képes tárgyakat felemelni, mozogni és a legfinomabb mozdulatokat is precízen tudja végrehajtani. Ideális segítő lehet nem csupán az üzemekben, hanem szinte bármilyen nagyobb intézményben. A gép új feladatok elvégzésére gyorsan betanítható, kamerákkal és szenzorokkal tudja elemezni a környezetét, s érzékeli azt is, ha az emberek túl közel mennek hozzá.

Sami Atiya, az ABB robotikai és gyártásautomatizálási üzletágának vezetője kijelentette, hogy együttműködésre képes robotokkal akarják ellátni az egészségügyet. Yumi és a hasonló gépek vehetik át például a kórházakban és a laboratóriumokban azon feladatokat, amelyeket eddig kézzel kellett elvégezni. A menedzser úgy véli, az egészségügyi szektor nagyon izgalmas piac, amely az álláspontjuk szerint növekedni fog. Ráadásul folyamatosan új kezeléseket dolgoznak ki, amelyek közül sok az egyes páciensekre van szabva. Ez növeli a laboratóriumok összetettségét és egyúttal a költségeket is, az automatizálás azonban segíthet a pénzmegtakarításban.


Az óriáscég a houstoni Texasi Egészségügyi Központban, a világ legnagyobb egészségügyi épület- és intézetkomplexumában, hozza létre egy új innovációs laboratóriumot, ahol 20 alkalmazott fogja felkészíteni a Yumi robotokat a kórházi működésre, valamint további automatizálási megoldásokat fejleszt majd ki az egészségügy számára.

A gépek a jövőben elsősorban monoton munkákat fognak végezni, például elhelyezik a kémcsöveket a centrifugákban, majd kiveszik azokat, illetve egyik helyről a másikra rakodják a tesztcsöveket. A robotok sokkal precízebben tudják elvégezni a feladatokat, mint az emberek: az élelmiszeriparban képesek arra, hogy a banánokat és a kekszeket óvatosan és sérülés nélkül csomagolják el. Ezeket a tapasztalataikat hasznosítani akarják az egészségügyben is. Texasban megtanítanák a gépeket arra, hogy úgy fogják meg a kémcsöveket, hogy azok ne törjenek össze, illetve akkor is megtalálják a tárgyakat, ha azokat nem pontosan az előre meghatározott helyekre helyezték el a munkatársak. Az első megoldások 1-2 éven belül jelenhetnek meg Európában és Ázsiában. Körülbelül 60 000 ilyen robotra lehet kereslet és Atiya szerint ez a szolgáltatás komoly eleme lesz az ABB üzletének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #2
    Mennyibe kerül, azon múlik. De a humán laborasszisztens másra is használható a kémcső dugdosáson kívül...
  • dyra #1
    Naná, hogy Svájci cég. Ezek az ipar 4.0 is tarolni fognak.