Berta Sándor

Háttérbe szorítja mobilfizetési riválisait az Apple

A társaság bizonyos termékein akadályozza a vetélytársai alkalmazásainak a működését.

A Quartz számolt be arról, hogy az Apple iPhone készülékein a külső mobilfizetési szoftverek nem férhetnek hozzá a Near Field Communication (NFC) technológiához. A kaliforniai társaság így biztosítja, hogy a felhasználók a saját Apple Pay megoldását részesítsék előnyben.

Tim Derdenger professzor, a Carnegie Mellon Egyetem munkatársa kijelentette, hogy az Apple egész egyszerűen nem akarja, hogy a riválisai elindíthassák az iPhone készülékeken a kiberpénztárca-rendszereiket. Amennyiben ugyanis ez megtörténhetne, akkor az óriáscég pozíciói jelentős mértékben romolhatnának ezen a piacon. A korlátozás elsősorban az olyan nagyobb konkurenseket érinti hátrányosan, mint az Amazon, amelyek így nem tudnak lépést tartani az Apple Pay szolgáltatással és annak sikerével.

Az Apple biztonsági okokból korlátozza az NFC technológiához való hozzáférést, így azok a fizetési szolgáltatók, amelyek fel akarják építeni a saját kiberpénztárcájukat kénytelenek megkerülni az NFC-t és a fizetésekhez a QR-kódokra építeni. De ezt sem tolerálja túlzottan a kaliforniai vállalat. A QR-kódokat alkalmazó Twint nevű svájci fizetési szolgáltató ezért nyújtott be panaszt a hatóságokhoz az Apple ellen. A cég végül meghátrált és engedélyezte a Twint számára az Apple Pay megkerülését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #4
    Androidon egyébként jól látszik, hogy a nagy IT vállalatoknak csak akkor van esélye a Pay szolgáltatásukkal, ha másokat nem engednek az NFC közelébe.

    Google Pay, Samsung Pay (meg a többi próbálkozó) soha nem fog úgy elterjedni, mint az Apple Pay.
  • HyBrIDNyLA #3
    Az OTP Simple Apple Pay alapú, az Androidon pl. a Simple-nek semmi köze a Gpay-hez. ÁSZF 53. a) ...és akkor még nem is beszéltünk az egyéb alkalmazásokról... pl. MKB Pay, Gránit Pay, Budapest Bank pay! Nem hinném, h a Google itt hibás lenne bármiben.
  • Sequoyah #2
    Sokan elhesegetik ezeket a vadakat mondvan nem ovek a piac 100%-a, es akkor nem szamit...
    Pedig dehogynem szamit. Az erofolennyel valo visszaeleshez, es ezzel a fogyasztok megkarositasahoz nincs szukseg klasszikus, tankonyvi monopoliumra... A csaladon beluli eroszak sem lesz legalis csak azert mert az asszony valaszthatott volna masik ferjet is maganak...


    Egyebkent nem csak az Apple csinalja, a fo bunos a Google. Es ahelyett hogy megoldanak a problemat, uj piacokon jelenik meg. Most peldaul eppen a streaminget teszik tonkre...
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.10.18. 16:30:58
  • M2 #1
    Az Apple saját ökoszisztémáján belül egyértelműen és folyamatosan visszaél hatalmi pozíciójával.
    Ha olyan elterjedt lenne, mint az Android, akkor már rég monopólium elleni eljárások tucatjaival kellene szembenéznie. Abszurd módon az a szerencséjük, hogy nem az övék a piac nagyobb része.