Berta Sándor

Beszédparanccsal végezhető átutalásokat akar a Mastercard

A Mastercard asszisztenseket integrálna rendszerébe, a pénzügyi cég választása az Amazon és a Google megoldására esett.

A CNBC arról számolt be, hogy a Mastercard integrálni szeretné a fizetési rendszerébe az Amazon és a Google digitális asszisztensét azért, hogy lehetővé tegye a beszédparancsokkal végrehajtott átutalásokat. Ann Cairns, a Mastercard alelnöke meg van győződve arról, hogy az olyan digitális segítők, mint az Amazon Alexa segítségével végrehajtott fizetések a jövőben nagyon nagy dolgok lehetnek. A menedzser megerősítette a CNBC-nek, hogy megpróbálják ötvözni a digitális asszisztenseket és a Masterpass rendszert.

Cairns kiemelte, hogy minden új technológiát megvizsgálnak abból a szempontból, hogy vajon kompatibilis-e a Mastercard hálózatával. A Masterpass már most is használható a Google Play Store rendszerében található alkalmazások megvásárlására. A digitális asszisztensek integrálása logikus kiépítése lenne a Mastercard és az Amazon, illetve a Google között már meglévő együttműködésnek. A Masterpass egyébként a Mastercard válasza volt más társaságok hasonló termékeire, például az Apple Pay szolgáltatásra.

Az egyelőre még kérdéses, hogy a kooperáció csak az Amazon és a Google digitális asszisztenseinek esetében valósulna-e meg, vagy más megoldások integrálására is kiterjedne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #9
    "Ma a kártyatársaság és a bank is pontosan tudja hogy hol fizetsz, ez miért nem zavar?
    Ma is és a jövőben is csak szabályozás kérdése hogy mire használhatják az adatokat, eladhatja-e harmadik félnek a te jóváhagyásod nélkül."

    Nem mondanám, hogy nem zavar. A banknak nyilván tudnia kell, a kártya persze már más kérdés, ebben igazad van... Viszont ahogy egyre több cég ékelődik közém és aközé, amit ténylegesen el akarok intézni, egyre inkább felhívják magukra a figyelmet ezek a dolgok... (Emellett talán nem újdonság az sem, hogy a mennyiség úgy általában számít, bármiről is legyen szó.) Pláne, ha közben még Zuckerberget is pont azért perelik szanaszét éppen, mert a fél világnak eladogatja a Facebook által összekalapozott felhasználói infókat. És nyilván nem a FB az egyetlen, hanem kb. mindenki ezt csinálja - szabályozás ide vagy oda -, csak most éppen Zuckerbergre szálltak rá.

    Igazából nem akartam ráfüggni erre a témára, ez csak egy kis adalék a szoftveres aggályokhoz, és ez sem alaptalan, ahogy a mellékelt ábrából látszik.
  • defiant9 #8
    "Igen, írtam a komment végén, hogy valószínűleg kér még kódot"
    Amire azt mondtad hogy így meg nincs értelme. Azonban van értelme a plusz authorizációnak, ahogy a paypass is kéri bizonyos összeghatár felett.
    A lényeg hogy egyszerűen lehessen fizetni. A tárcádban lévő készpénz és plasztik lap is kiváltható a mobiloddal és egy rajta futó app-al.
    A plasztik a kártyatársassághoz kötődik és éves/tranzakciós díjat kér, ebből él.
    Azonban ez az egész rendszer valahol egy párhuzamos+ráépülő infrastruktúra a banki utalási rendszerrel.
    Egy azonnali utalási rendszerben is lehet adhoc módon fizetni a cél bankszámlaszám ismerete nélkül.
    Pl. tankolsz majd azt mondod hogy MOL x töltőállomás y számú kút fizetve. (GPS pozició alapján a kút behatárolása akár ki is hagyható)
    Asszisztens kér jóváhagyást, telefont megérinted (legyen opcionális ha már úgyis feloldottad a telefonod)
    Kút megkapja az utalási értesítőt, zöldre állítja a lámpát(manual/automata), elhajthatsz
    Kártyatársaság pedig nem kapta meg a száz forintját. Ezt szorozd fel.
    Ma a kártyatársaság és a bank is pontosan tudja hogy hol fizetsz, ez miért nem zavar?
    Ma is és a jövőben is csak szabályozás kérdése hogy mire használhatják az adatokat, eladhatja-e harmadik félnek a te jóváhagyásod nélkül.
    Utoljára szerkesztette: defiant9, 2018.06.08. 20:54:11
  • wraithLord #7
    "Elmondom hogy utalj át x pénzt ennek és ennek, közlemény pedig ez, a gép pedig megkér hogy mondjuk ujjlenyomattal hagyd jóvá a tranzakciót."
    Igen, írtam a komment végén, hogy valószínűleg kér még kódot, vagy biometrikus azonosítót is, de mint az lenni szokott általában, megkérdezi azt is, hogy minden alkalommal meg akarod-e erősíteni az utalást ezzel... És nyilván sokan nem.

    Ez már most se sokkal bonyolultabb, mert a netbanking appokban eleve elmentheted azokat a számlaadatokat, ahova gyakran utalsz, és szó szerint 3 érintésből és 1 összeg pötyögésből megúszod az utalást. Persze ha új számlára utalsz, akkor nem, itt jöhet jól az asszisztens, ami esetleg magától össze tudja halászni az utaláshoz szükséges adatokat. Kérdés, hogy biztos be akarsz-e vonni ebbe direktben egy harmadik felet (pl. Google), ami ráadásul felhasználói privát adatokkal kereskedik. Privát adatokon nem konkrétan a hivatalos személyes adatokat értem, hanem az Androidon végzett tevékenységedet. Egy egyszerű példával: a Google Assistanton keresztül történő utalások alapján meg tudja becsülni a Google rendszere, hogy pl. milyen szociális és anyagi körülményeid vannak. Miért baj ez? Hát első körben azért, mert mi köze hozzá. Második körben azért, mert pénzt szerez belőle, harmadik körben pedig ha pénzt szerez belőle, akkor nyilván valakinek hasznos információ... a többi "kört" pedig csak tippelni tudom, így ezt most kihagynám...
  • defiant9 #6
    "hogy a csak hangalapú azonosítás nem lesz elég, hanem kér még valamit, ilyen esetben pedig nincs semmi értelme"
    Azért lehet középút. Elmondom hogy utalj át x pénzt ennek és ennek, közlemény pedig ez, a gép pedig megkér hogy mondjuk ujjlenyomattal hagyd jóvá a tranzakciót. Pár másodperc volt ahelyett hogy bankszámlaszámot, összeget, SMS kódot kellene bepötyögni egy érintőképernyős 'billentyűzeten'. Ez szerintem inkább egy netbank feature, azonban a kártyás fizetés és a direkt banki átutalás egyre inkább egymás helyettesítő termékei, a kártyatársaságok pedig látják a veszélyt hogy valójában ők mint közbülső elem kihagyhatóak a buliból, ez esetben viszont nem kapják meg a kis %-ukat amit lecsippentenek a tranzakciókból(sok kicsit itt nagyon sokra megy), így előre menekülnek. Az igazi veszély persze ekkor jön el:
    2019. július 1-jén indul az azonnali fizetés Magyarországon, a hét mind a 7 napján, a nap 24 órájában működni fog, a megbízástól számított 5 másodpercen belül zajlik
  • wraithLord #5
    Ez jó ötlet, pont tegnap történt, hogy asztali gépen néztem youtube-ot, mellette volt a telefonom, és elindult az asszisztens, mert úgy értette, hogy én mondom neki, hogy okégúgl... :D Pedig 800 hangmintám benne van, meg a legfrissebb Oreo van rajta. Szóval jó ötlet.

    @AgentKis #3: Nyilván nem lesz kötelező használni (gondolom így érted), de attól még van - tehát egy csomóan fogják használni -, és nem túl biztonságos.
    Ha úgy értetted, hogy a csak hangalapú azonosítás nem lesz elég, hanem kér még valamit, ilyen esetben pedig nincs semmi értelme. Persze először nyilván többféle módon kell azonosítanod magad, amikor bekonfigurálod a hangalapú szolgáltatást, de utána már csak mondani kell az asszisztensnek, hogy utaljon, és utal. És először meg fogja kérdezni, hogy szeretnéd-e minden alkalommal megerősíteni a verbális parancsot kóddal vagy ujjlenyomattal vagy arcszkennel vagy íriszszkennel, de mivel ki lehet nyomni, ki is fogják egy csomóan.
  • AgentKis #4
    Nem biztos (sőt teljesen kizárt), hogy az azonosítás kizárólag hangalapú lesz. ;-)
  • AgentKis #3
    A géppel ellentétben a banki ügyintéző sajna 10 év múlva is ugyanilyen lesz, az utódja jó eséllyel méghülyébb...
  • Zoliz #2
    Ugye most az megy, hogy melyik az intelligensebb a fejletlen gép vagy a kávézgató banki ügyintéző.. Mindkettő biztonsági kockázat a pénzünkre nézve.
  • kvp #1
    Tehat az emberek bankszamlajat szeretnek konnyebben hozzaferhetove tenni a biztonsagi hibaktol hemzsego es kulso hangforrasokkal konnyen atverheto szoftverek szamara. Nem lenne egyszerubb ha az erre nyitott emberek szamara lenne egy nyilt bankszamla opcio, amirol barki annyi penzt vehet le amennyit akar fizetsegkeppen es csak a tulajdonos nevet kell hozza tudnia? Kb. azonos biztonsagi szintet jelent a ketto.