Berta Sándor

Nem tervez európai terjeszkedést az Alipay

A kínai óriáscég nem akar beszállni a mobilfizetési versenybe az Apple, a Google és a többi IT-cég ellen.

Az UniCredit Bank és az Alipay néhány nappal ezelőtt kötött megállapodást, amelynek értelmében Kína legelterjedtebb mobilfizetési megoldása Magyarországon is elérhetővé válik a kínai látogatók számára 2019-től. Több mint 700 millió aktív felhasználóval az Alipay az egyik legelterjedtebb és leggyakrabban használt mobilfizetési megoldás Kínában, s a bolti fizetést is lehetővé teszi a kínai turisták körében népszerű államok piacain világszerte, több mint 40 országban és régióban fogadják el.

Roland Palmer, a társaság európai, afrikai és közel-keleti vezetője kifejtette, hogy a helyi elektronikus pénztárca megoldásokkal Dél- és Délkelet-Ázsiában, elsősorban Indiában, Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken terjeszkednek. E szolgáltatásokat kilenc piacon kínálják még Kínán kívül, de Európában - belátható időn belül - nem tervezik a megjelenést. Ennek ellenére a fizetési megoldást elfogadó kereskedők száma folyamatosan nő, Németországban például április 1. és szeptember 30. között 95 százalékkal emelkedett, s immár eléri a több ezret. Az Alipay az Ant Financial része, amely az Alibaba egyik leányvállalata és jelenleg öt fő területre összpontosít, ezek a repülőterek, az áruházak, a luxustermékeket árusító üzletek, a drogériák és a szállodák.

A menedzser hangsúlyozta, hogy míg 2016-ban 122 millió kínai turista utazott külföldre, addig tavaly már 131 millió. A többségük a Kínával szomszédos államokat kereste fel. Az Alipay különböző célcsoportokat próbál megszólítani az ajánlataival és e csoportoknak teljesen eltérő vásárlási szokásaik vannak. A legnagyobb kategóriát a klasszikus utazási csoportok alkotják, de egyre több az egyénileg utazó kínai is. A csoportosan utazó kínai turisták főleg luxustermékeket vásárolnak. Az egyelőre a jövő zenéje, hogy az Alipay mobilfizetési szolgáltatása később elérhető lesz-e a nem kínai felhasználók számára is. Az esetleges növekvő kereslet ugyanis könnyen felülírhatja az eredeti elképzeléseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!