Berta Sándor

Idén jön a WhatsAppon belüli fizetési funkció

Londonban jön létre az a csoport, amely a fejlesztéssel foglalkozni fog. Kínában már évtizede jól működik a rendszer.

A The Financial Times írta meg, hogy Mark Zuckerberg még az idén elérhetővé akarja tenni a kommunikációs szolgáltatáson belül az új fizetési funkciót a felhasználók számára, ezért a brit fővárosban hamarosan elkezdődik a munka. A projekten a cég 100 munkatársa dolgozik majd, az ő feladatuk lesz a fejlesztés mellett a megfelelő WhatsApp-integráció is. Az új egység feladata lesz a kommunikációs szolgáltatás biztonságának javítása és az olyan új funkciók kidolgozása is, amelyeknek köszönhetően korlátozni lehet majd a kéretlen üzenetek számát.

A Facebook már a tavaly év végén elküldte Londonba a WhatsApp alapítói csapatának programozóit, hogy a fejlesztéshez új alkalmazottakat toborozzanak. Amennyiben Matthew Idema WhatsApp-menedzseren múlik, akkor az új londoni csoport a platform következő tíz évét meghatározhatja. Már a munkatársak száma is mutatja, hogy stratégiai jelentőségű projektről van szó. Jelenleg 400-an dolgoznak a WhatsApp-részlegnek, - néhány Indiában lévő szakembert leszámítva - a jelentős részük Kaliforniában.

A mostani döntés nem véletlenül esett Londonra, ugyanis a szolgáltatás népszerűbb Nagy-Britanniában, mint az Amerikai Egyesült Államokban. Ennek egyik oka, hogy az ország népszerű az indiai szakemberek körében. A szubkontinens a Facebook és a WhatsApp számára az egyik legfontosabb piacot jelenti. Ezért kerül sor ott az első tesztekre tavaly óta. Mindezt a Facebook egy virtuális fizetőeszközzel valósítaná meg, az új digitális pénzt a WhatsAppon belül bonyolított tranzakciók során használná. Az új megoldás egy úgynevezett stablecoin lenne, vagyis egy olyan kriptovaluta, amelynek az értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve.

Az új fizetési funkció először várhatóan Indiában fog bemutatkozni. A Libra belső kódnevű projekt keretében kifejlesztett új virtuális fizetőeszközre a megjelenített hirdetések megtekintésével tehetnek majd szert a WhatsAppot használó személyek. A Facebook a projekthez számos szakembert toboroz, emellett partnercégeket is keres. Az utóbbiak közé fog tartozni a Visa és a Mastercard.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ez a megoldas mind technologiailag, mind biztonsag szempontjabol egy atlagos free to pay MMO-ban valodi penzert megveheto jatekbeli credit-ek megfeleloje.

    Egeszen addig semmi gond vele, amig csak virtualis targyak vagy a ceg altal kinalt szolgaltatasok vasarlasara hasznaljak. Ha viszont barmilyen modon vissza lehetne valtani valodi penzre, akkor mar penzintezeti tevekenysegnek szamitana, amit eleg szigoruan vesznek. Arrol nem beszelve, hogy a vallalat gyakorlatilag kiadna egy sajat _papiron_ konvertibilis valutat. Nem tudom mennyire neznek ezt szivesen egyes orszagok, bar ha az Egyesult Kiralysag tenyleg kilep az EU-bol, akkor ott valoszinuleg tamogatnak. (ez jogilag csak a kilepes utan lehetseges es tovabbra is kerdeses, hogy hol engedelyeznek meg egyaltalan, bar ha jol ertem a cikket, Indiaban valoszinuleg igen)