Berta Sándor

Önállóan vezérelt villamoson dolgozik a Siemens

A járműhöz egy teljesen automatizált villamos kocsiszín készül. Az új létesítményt számos partner közösen fejleszti. A szakemberek a műszaki és a jogi szempontokra is figyelnek.

Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT), a Siemens Mobility, a Potsdami Közlekedési Vállalat (ViP), a német Klímavédelmi, Energiaügyi és Mobilitási Intézet (IKEM), a Codewerk GmbH és a Mapillary elindították az Autonóm Villamosok a Kocsiszínben (AStriD) nevű projektet, amely három évig tart majd és amelynek célja egy önállóan közlekedő villamos és az ahhoz kapcsolódó, teljesen automatizáltan működő digitális kocsiszín létrehozása. A fejlesztési munkák során a kezdetektől figyelembe veszik az ilyen létesítmények és járművek használatához szükséges műszaki és jogi keretfeltételeket.

Az egyes partnerek külön feladatokért felelősek. A KIT biztosítja a villamos kocsiszínek specifikációihoz és digitalizálásához szükséges tudást, a Siemens Mobility GmbH pedig az autonóm villamost valósítja meg. Sabrina Soussan, a Siemens Mobility vezetője kiemelte, hogy az AStriD a következő nagy mérföldkő az önállóan közlekedő villamos kifejlesztése felé. Az átalakítandó járművet és a villamos kocsiszínt a ViP biztosítja, s az adatokat egy kocsiszín-üzemeltető szemszögéből értékeli ki. A jogi és gazdasági kérdéseket az IKEM elemzi ki, a Codewerk fejleszti ki a villamosok adatkommunikációjához szükséges szoftvert, míg a Mapillary egy felhőkörnyezet-alapú online platformot készít az utcaképek és -információk gyűjtésére.

Az Osztrák Technológiai Intézet (AIT) már 2014-ben olyan megoldásokat fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik, hogy a közeljövőben megjelenhessenek az önállóan közlekedő villamosok. A technika már kiforrott, a bemutatkozására és az elterjedésére viszont még várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #5
  A te itteni megállapításod aztán tényleg hiteles. Sokkal valószínűbb hogy ismét a valóságot próbálod torzítani az elképzelésedhez.
  A konkrét esetben azzal valószínűleg nem volt gond hogy akadály+megállás, így az 1.6 másodperc reális ennél a sebességnél, szemtanúk is látták. Viszont az szerintem is kevésbé valószínű hogy egy évi 5 millió EUR R&D budget-ű cég közutakra alkalmas színvonalú önvezetést tudna összerakni pár év alatt, hiába a busz kötött útvonalából fakadó könnyebbség, attól még közút. Összehasonlításként a Waymo jóval 1 milliárd dollár R&D felett jár, a franciák meg saját bevallásuk szerint többet költenek marketingre mint R&D-re ami azért elég sokatmondó.
 • ostoros #4
  "Bécsben megállapították"... amit megmondtak nekik, hogy meg kell állapítani. :D
 • defiant9 #3
  Bécsben megállapították hogy a busz vezérlése megfelelő volt, egy fülesben telefon nyomkodó ember lépett elé és 1.6 másodperc alatt megállt, karcolásokat szenvedett a nő. Ami az esetben elgondolkodtató nem is önvezetés, az óvodában tanított alap hogy az úttestre lépés előtt szétnézünk, hanem az hogy a halk(elektromos, lassú) járművekhez is hozzá kell szokniuk a gyalogosoknak. A gyaloglás közbeni telefon nyomkodás majdhogynem népjelenség lett, és a szép szó itt nem fog segíteni mivel túl vonzó a képernyő, esetleg a szabályozó előírhatná a telefon OS gyártóknak hogy az úttestekre merőleges mozgás esetén vegye el a képernyőt, legalább annyit bírjanak ki hogy miközben átmennek az úttesten nem chatelenek. Mivel kevesek miatt kellene nagyobb áldozatot hozni, úgyhogy ezt nem fogják meglépni, marad a szelekciós, elrettentésen alapuló jól bevált tanulási módszer.
 • enyac #2
  Nagyon jó eredmények busszal? Mire gondolsz? A kvázi zárt területen 10 km/órával haladó bohóckodásra, ami pl. Bécsben még balesetet is okozott?
 • kvp #1
  Sokkal egyszerubb feladat mint egy busz es mar ott is nagyon jo eredmenyek vannak. Egy villamos alapvetoen egydimenzios terben mozog, utasokkal egyutt mindig csak egy iranyba. A varosi automatizacio az alapvetoen ugyanaz mint egy busznal, csak nem kell kormanyozni (tehat ha van hely halad elore), mig a remiz automatizacio megoldott, lasd a 4-es metro remizet.