Berta Sándor

Még nincs döntés a Libra valuta­kosaráról

A Facebook kriptovalutájával kapcsolatban bizonyos részletek még tisztázásra várnak.

A SPIEGEL azt írta a a Facebook egyik munkatársa által egy német parlamenti képviselőnek küldött levélre hivatkozva, hogy már döntöttek a Libra úgynevezett valutakosaráról, amelyben az látható, hogy a fizetőeszköz árfolyama melyik valuták árfolyamához kötődik. A kiszivárgott információk alapján a Libra 50 százalékban az amerikai dollár, 18 százalékban az euró, 14 százalékban a jen, 11 százalékban az angol font és 7 százalékban a szingapúri dollár árfolyamához fog kötődni, a jüanéhoz viszont egyáltalán nem.

Bertrand Perez, a digitális pénz kiadásáért felelős Libra Association vezetője cáfolta, hogy a valutakosárról már döntés született volna és hozzátette, hogy még egyáltalán nem határoztak a konkrét arányokról. Azokról ráadásul nem is a Facebook dönt, hanem a Libra szövetség tanácsa. Az üzletember azt viszont megerősítette, hogy a jüan valóban nem lesz része a valutakosárnak.

Perez hangsúlyozta, hogy a szervezet nem akar nyereséget termelni. A felhasználók pénzét a meglévő valutákba és kisebb részben rövid lejáratú kötvényekbe fogják befektetni. Az esetleges kamatokból fedeznék a szövetség költségeit és a fennmaradó összeget a különböző projektekbe invesztálnák.

A Libra Association első embere közölte, hogy az elképzelések alapján a Libra sokkal olcsóbbá és gyorsabbá teheti például a vendégmunkások utalásait. Ez hatalmas összeg, évente közel 600 milliárd dollárt tesz ki. Kifejtette, hogy megérti a bankfelügyeleti szakemberek és a kormányok aggodalmait, ezért is akarnak mindent elkövetni azért, hogy a Libra ne legyen magántulajdonban lévő kriptovaluta és nemrég ezért keresték meg a svájci pénzügyi felügyeletet (FINMA), hogy kérvényezzék a fizetési rendszer üzemeltetéséhez szükséges licenc kiadását. Perez leszögezte, hogy a Libra az állami pénzpolitikát tükrözi vissza, annak pontos lenyomata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #6
    Kíváncsi leszek mit fognak ehhez szólni olyan országok ahol még a forintnál is gagyibb pénzek vannak
  • kvp #5
    Ha a libra biztosit egy fix atvaltasi ratat akkor kvazi befagynak az arfolyamok. Ilyen volt az osszes penz eurohoz kotese az euro atallas elott. A nemzeti jegybankok kb. abban a pillanatban vesztettek el az ertelmuket. Ezt a libraval kapcsolatban is leirtak mar, ugyanis valutakosar ide vagy oda egy fuggetlen, kvazi szuveren penzrol van szo. Raadasul tehetnek moge mas ertekallobb biztositekot is, pl. aranyat vagy reszvenyeket. Onnantol az arfolyam meg jobban iranyithato.
  • Sydra #4
    "Igy lesz egy fix atvaltasi rata"
    A kosárba bevett valuták között sincs fix átváltási ráta, így ha az új pénz értéke ezek valamilyen arányú összege, akkor arra sem lesz fix átváltási ráta.

    "ami alapjan a valutaunioba belepo orszagok lecserelhetik a regi penzuket"
    Ilyenről volt szó akárhol?
  • ostoros #3
    Magyarul a kis országok függetlenségének annyi...
  • kvp #2
    Ez egy konvertibilis valuta lesz. Kvazi vilagpenz. Ahhoz kell kotni amit lecserelnek vele. Igy lesz egy fix atvaltasi rata, ami alapjan a valutaunioba belepo orszagok lecserelhetik a regi penzuket. Tovabba a lepes kvazi osszekoti a bevont valutakat, tehat az azokat kibocsato jegybankok nem tudjak tobbet befolyasolni a vilaggazdasagot.
  • Sydra #1
    Miért ilyen értéktelen játékpénzeket gyűjtenek? Miért nem aranyat, platinát, palládiumot?