Berta Sándor

2020-tól működhet a Facebook szakértői testülete

Újabb részletek derültek ki a közösségi platform által létrehozandó grémiumról.

Sir Nick Clegg korábbi brit miniszterelnök-helyettes, a Facebook globális kommunikációs részlegének vezetője a nyáron beszélt arról, hogy a közeljövőben létrehoznak majd egy új testületet, amelynek 40 tagja lesz a világ minden tájáról. A tagok között lesznek tudósok és újságírók is, s minden olyan kérdést meg fognak vitatni, amely a Facebook-használók részéről felmerül. A döntések kötelező érvényűek lesznek a közösségi platform számára. A tagokat három évre választják majd és függetlenek lesznek a cégtől. Később kiderült, hogy az új grémium neve Oversight Board lesz és gyakorlatilag egy etikai tanács, egy alkotmánybíróság és egy parlamenti bizottság ötvözeteként fog működni.

Most ismertté vált, hogy a 40 szakértő közül legalább 11-nek jelen kell majd lennie a határozatképességhez. A Facebook azt remélte, hogy az első tagokat már az idén bemutathatja és a testület a jövő év elején akár már az első vitás ügyeket is megoldhatja. A terv az, hogy az egyes felhasználói panaszokat 5 tagú csoportok vizsgálnák meg. Ügyelni fognak arra, hogy legalább egy tag abból a régióból származzon, ahol a vitatott ügy történt. A meghozott határozatok kötelező érvényűek lesznek, még akkor is, ha azzal Mark Zuckerberg vagy a Facebook nem ért egyet. A meghozott döntéseket gyorsan átültetik majd a gyakorlatba és alapvetően precedens értékűek lesznek.

A társaság a saját döntéseit is megvizsgáltathatja az Oversight Boarddal. A tagokat 3 évre fogják megválasztani, legfeljebb 3 alkalommal. A munkájukért anyagi juttatást kapnak majd, de nem a Facebooktól, hanem egy vagyonkezelő alaptól. Az első tagokat az óriáscég fogja kikeresni, később ők segítenek majd a további tagok kiválasztásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #3
    Ugye azt a cikk szerzoje se gondolja komolyan, hogy barki fedhetetlen es ha igen akkor is, cukorfasisztadisznonak van annyi zs-je, hogy atusse az akarat ezen a par hulyen.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2019.09.24. 18:27:51
  • ugh #2
    Lehet nem is egy orszag vezetoje lesz akirol nostradamus zagyvalt hanem ez a szopottgombocfeju otvaros suvegcukor.
    A nyomorult politikusok mivel ven faszokbol, ostoba nokbol, es a sajat gesztenyejuket kikapargato tetves barmokbol verodott ostoba csocselek meg nem latjak, nem ertik hova vezet ez.
    Nekik a buzi elojogok, a pc baromkodas az elso.
    Nagyon sulyos jovo ele nezunk.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2019.09.24. 18:22:28
  • kvp #1
    Tehat most mar lesz hivatalos birosaguk is. Mondjuk az, hogy 27.5%-al mar hatarozatkepesek eleg erdekes. Ha sikerul penzt is kiadniuk, akkor mar csak a sajat hadsereg kell a teljes erteku allami szerephez. Csak eppen itt egy vilagbirosagrol es vilagpenzrol van szo, szoval vilagallamkent mukodnenek, raadasul nem valasztott kepviselokkel, hanem elet- (vagy reszveny-) fogytig tarto orokos elnokkel. Ez alapvetoen leginkabb a jelenlegi kinai modellre hasonlit es tudjuk hogyan jartak anno a csaszari palota elott tunteto diakok...