Berta Sándor

Facebook - újságírók és algoritmusok dönthetnek a megjelenő hírekről

A közösségi oldal a tengerentúlon teszteli az új rendszert.

Hamarosan saját szerkesztőket állít munkába a közösségi platform. Az újságírók a szoftverekkel közösen döntenek majd arról, hogy melyik tartalom jelenhet meg és melyik nem. A The Information munkatársainak és egy a Facebooktól kiszivárgott belső dokumentumnak köszönhetően ismertté vált az is, hogy a feladatot végzők milyen szempontok alapján fogják kiválasztani a több millió felhasználó hírfolyamába bekerülő híreket.

Lesz egy fehér lista, amelyre a konszern által megbízhatónak minősített sajtóorgánumok kerülnek fel. Csak olyan információk kerülhetnek majd be a rendszerbe, amelyeket legalább a listán szereplő két szerkesztőség megerősített vagy leközölt. A provokatív, megosztó anyagoknak eleve nem lesz esélyük a megjelenésre. Hasonló a helyzet az obszcén szavakat felvonultató írásokkal is. A nevesített forrásokon alapuló cikkeket mindig előnyben részesítik majd a névtelen forrásokra épülő összeállításokkal szemben. Nem lesz ugyanakkor cenzúra, a szerkesztőségek készíthetnek a Facebookról vagy annak menedzsereiről pártatlan anyagokat.

Jelenleg már zajlanak az első tesztek, a rendszerben megtalálhatók a The Wall Street Journal, a CBS, a National Geographic és a BBC írásai. A társaság a Süddeutsche Zeitung kérdésére nem kommentálta a The Information értesüléseit és semmi konkrétumot nem akart elárulni a projektről. A The New York Times mindenesetre később azzal egészítette kiaz információkat, hogy kevesebb, mint tíz veterán újságírót fognak kiválasztani a feladatra.

A Facebook egy ideje már tényellenőrző szervezetekkel is együttműködik és tavaly januárban felmerült, hogy a regisztrált tagok is kiszűrhetik az álhíreket azáltal, hogy a hitelességük alapján értékelik az egyes hírforrásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atisz #4
    Algoritmusok, persze.

    Állami felügyeletet azonnal, 10 republikánusok, 10 demokraták által delegált felügyeleti taggal.
    Nevetséges ez a ballib médiaterror és hírszelektálás, amit Zuckerberg immár ezredjére is az algoritmusokra fog. Na és persze szívesen megnézném annak "tíz veterán újságírónak" a pedigréjét, életútját is.
  • bunny #3
    Sajnos nincs jó megoldás, az se jó hogy fakenews árad mindenhonnan de az se jó, hogy cenzúráznak. Barátom pl. 24 órás ban-t kapott, mert a FB úgy minősítette az egyik hozzászólását hogy provokatív vagy mi a tököm. De engem is zárt már ki az egy hetes accountomból pedig nem is postoltam semmit, és csak igazolvány fotóval engedett vissza.
    De én örülök neki, tényleg. Annyira várom már, amikor ez a fosrakás fészbúk eltűnik a francba. Az egész internetet tönkre tette. Csak sajnos a példát már felépítette, nem fogják engedni odafent hogy egy ilyen jó kis eszköz a tömegkontrollra ne legyen a kezükben, ha nem FB lesz más.
  • Sydra #1
    Oké, innentől nem minősülnek platformnak. Minden megjelenő hírért perelhetők.