Több tízezer alkalmazást tiltott ki a Facebook

A közösségi platform igyekezett meggátolni a nagyobb adatszerzéseket.

A Facebook a tavaly márciusi Cambridge Analytica botránnyal kapcsolatos vizsgálatok után 69 000 alkalmazás esetében blokkolta a hozzáféréseket. A szoftverek 400 fejlesztőtől származtak - ez derült ki egy bostoni bírósági eljárás dokumentumaiból. Az intézkedésre elővigyázatosságból került sor, így a fejlesztőknek gyakorlatilag esélyük sem volt arra, hogy tisztázni tudják: valóban adatokat szerzett-e a termékük vagy sem. Ugyanakkor az óriáscég lépése mellett szóló érv volt, hogy az érintett programkészítők nem akartak együttműködni a lefolytatott vizsgálat során a társasággal és az e-mailben elküldött kérdésekre sem reagáltak.

A vállalat 10 000 alkalmazás esetében tanulmányozza azt, hogy megsértették-e a felhasználók adatainak kezelésére vonatkozó szabályokat. E szoftverek esetében felmerült a nagyobb fokú adatvisszaélés kockázatának a lehetősége. 6000 programra azért figyeltek fel a szakértők, mert sok felhasználó telepítette azokat, 2000 esetében a fejlesztőt vették górcső alá, míg a fennmaradó 2000-nél az vizsgálták, hogy nem kérdezett-e le túl sok felhasználói információt.

A The New York Times azt írta, hogy az adatokra a Massachusetts által elindított vizsgálat során derült fény és az ügyben eljáró bostoni bíróság elutasította a Facebook azon kérését, hogy az információkat ne lehessen nyilvánosságra hozni. Az államügyészség ráadásul azt is tudni akarta, hogy kik az érintett fejlesztők, de ezt a vállalat nem volt hajlandó eddig elárulni. A hivatal tájékoztatása alapján az óriáscég 2014 fejlesztőnek engedélyezte legalább 9 millió szoftver integrálását a rendszerébe és éveken át engedélyezte azt is, hogy felhasználói adatokat, elsősorban fotókat, munkahelyi információkat, születési adatokat és lájkokat gyűjtsenek, ráadásul nem csupán a programokat telepítő személyekről, hanem azok Facebook-ismerőseitől is. A bírósági papírokból az is kiolvasható volt, hogy a Facebook legalább 2 millió olyan alkalmazást azonosított, amelyek esetében felmerül a felhasználói adatokkal való visszaélés lehetősége és éppen ezért az átlagosnál jobban meg kellene vizsgálni azokat. Érdekesség, hogy a Facebook tavaly augusztusban már 400 alkalmazást eltávolított a rendszeréből, de itt nem állt meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!