Berta Sándor

Facebook - több mint 419 millió telefonszám szivárgott ki

Az esetet egy IT-biztonsági kutató fedezte fel.

A TechCrunch azt írta, hogy a szakember több mint 419 millió adatcsomagot talált egy online adatbázisban. A csomagok mindegyike egy telefonszámot és az ahhoz kapcsolódó Facebook-azonosítószámot tartalmazott. Néhány esetben a csomag részét képezte az illető neve és neme is. 133 millió telefonszám, illetve adatcsomag kapcsolódott egyesült államokbeli, 18 millió brit és több mint 50 millió vietnámi felhasználókhoz. A fájlokat titkosítatlanul tárolták egy helyen, ahonnan azóta már eltávolították azokat. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kik és milyen célból gyűjtötték össze az információkat.

A közösségi portál képviseletében Jay Nancarrow szóvivő úgy reagált a hírre, hogy régi adatokról van szó, amelyeket jól láthatóan a nyilvánosan elérhető profilokból gyűjtöttek össze még azelőtt, hogy a társaság tavaly megszüntette azt a lehetőséget, hogy valaki a telefonszámuk alapján találja meg a barátait és az ismerőseit. Arra egyelőre semmilyen jel sem utal, hogy a regisztrált tagok fiókjait feltörték volna. Amennyiben az adatbázishoz bűnözők férhettek hozzá, akkor felhasználhatták volna az adatokat visszaélések elkövetésére, a Facebook-fiókok megszerzésére, illetve jelszócserére.

Érdekesség, hogy a Facebook-profilokban a telefonszámok nem láthatók, de bizonyos körülmények között automatikusan lekérdezhetők, a biztonsági szakemberek ezt az eljárást úgy hívják, hogy scraping.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gombabácsi #3
  ki kell szivárogtatni egy csomó fake adatot
 • barret #2
  Jó pénzért el lehet adni,hülyék lennének nem elkérni :D
 • NEXUS6 #1
  Azért rendesen megbaxnám az FB-t, hogy direkt presszionálja a júzert a telószám megadására, természetesen a biztonság növelése céljából. Hát most tessék.

  Pár hónapja eccerűen tuskó módon akarták lenyúlni a telószámomat, addig nem engedtek belépni, amíg nem adtam meg. Hát jól nem léptem be. :)
  Legközelebb már nem kérték.