Berta Sándor

Oroszország - beavatkozott a helyi választásokba a Facebook és a Google?

A vád alapján a két vállalat választási reklámokhoz biztosított hozzáférést a szavazók számára.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) bejelentette, hogy megrótta a Facebookot és a Google-t, mert a szeptember 8-án, vasárnap tartott helyhatósági választásokkal kapcsolatban - többek között Moszkvában is - megsértették az előírásokat és a tilalmak ellenére elérhetővé tették a választóknak a politikai hirdetések megtekintését. A hivatal azzal indokolta a döntést, hogy az ilyen akciók beavatkozásként tekinthetők Oroszország szuverén jogaiba és alkalmasak az Orosz Föderáció demokratikus választásainak akadályozására.

Oroszországban regionális és helyi szinten 56 millió embert vártak a szavazóurnákhoz. Mint kiderült, a Facebookot és a Google-t érintő esetet az orosz parlament egyik bizottsága fogja kivizsgálni.

A két óriáscég visszautasította a választásokba és az orosz belügyekbe való aktív beavatkozás vádját. A Facebook közölte, hogy a politikai reklámokat feladóknak kell betartaniuk az adott államban hatályos helyi törvényeket. Amennyiben pedig a platform felfigyel a lehetséges törvény- vagy szabálysértésekre, akkor megvizsgálja azokat. A Google azt hangsúlyozta, hogy támogatja a felelősségteljes politikai hirdetéseket, de elvárja, hogy közvetlenül a voksolás előtt minden hatályos törvényt és előírást betartsanak a helyi állampolgárok, s ezáltal biztosítsák a kampánycsendet. Sem a Facebook, sem a Google nem reagált arra a kérdésre, hogy a képviselői elmennek-e az ügyben esetleg tartandó parlamenti meghallgatásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #2
    "beavatkozott a helyi választásokba a Facebook és a Google?"

    Hülye kérdés! Hogyne avatkozott volna bele. Minden hírcsatorna beleavatkozik.
  • kvp #1
    Az a gond, hogy mig az orosz befolyasolast a nyugati valaszasokban nem igazan sikerult bizonyitani, addig a cikkben emlitett globalis nagytokes cegek befolyasolasi kiserletet az orosz valsztasokra mindenki lathatta. Szoval lehet, hogy az oroszok nem tisztak, de ahogy nezem megint az amerikai liberalis multik buktak csak le. Ez hosszutavon hatastalanna tesz barmilyen vadat az oroszokkal szemben, meg akkor is ha akad koztuk igaz is.