Berta Sándor

Alaptalan a mesterséges intelligenciától való félelmek egy része

A technológiában sokkal inkább lehetőséget, mint kockázatot kellene látni.

Garri Kimovics Kaszparov nemzetközi nagymester, korábbi sakkvilágbajnok a Futurework nevű kongresszuson kijelentette, hogy alaptalannak tartja azokat a félelmeket, amelyek szerint a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek tűnhetnek el. Úgy vélte, hogy ha az algoritmusok átveszik az emberektől az értelmetlen munkák elvégzését, akkor azt sokkal inkább lehetőségnek, mint kockázatnak kell tekinteni. Kaszparov biztos volt abban is, hogy a technológia minden olyan területen meg fog jelenni, ahol jobb eredményeket tud produkálni az embereknél.

A nemzetközi nagymester hozzátette, hogy ő sokkal inkább amiatt aggódik, hogy a felhasználók nem elég motiváltak a mesterséges intelligenciával kapcsolatban és az alaptalan félelmeiknek lehetővé teszik, hogy a fejlődésüket korlátozzák. A korábbi sakkvilágbajnok feltette a kérdést, hogy miért jelent veszélyt az, ha az értelmetlen rutintevékenységek millióit a gépek veszik át? Vagy ha a veszélyes munkákat robotok fogják a jövőben elvégezni, illetve teszik majd kevésbé veszélyessé?


Kaszparov kiemelte, hogy a technológia miatt biztos lesznek olyan munkahelyek, amelyek megszűnnek majd, de ezzel párhuzamosan újak is létre fognak jönni, amelyeknél az emberek az erősségeikre, például a kreativitásukra támaszkodhatnak majd. Az igazán problémás az lesz, ha az automatizálás gyorsabban tünteti el a munkákat, mint ahogy az új munkahelyek létrejönnek. De az utóbbi csak amiatt fog megvalósulni, hogy az emberek túl lassan reagálnak a dolgokra. A nemzetközi nagymester közölte, hogy a mesterséges intelligencia megjelenhet majd a rák diagnosztizálásában, a jogi akták elemzésében és a teherautók vezérlésében. A legnagyobb rövid távú potenciál ugyanakkor a szállítmányozásban, az IT-ágazatban, valamint az oktatás területén van.

A korábbi sakkvilágbajnok a digitális etikát meglehetősen kevésre tartja, mondván nem a gépek a jók vagy a rosszak, hanem az őket kifejlesztő és használó emberek. Ennek ellenére a technológiát is korlátok közé kell szorítani, s gondoskodni kell arról, hogy a felelősség a felhasználóknál maradjon és a folyamatok átláthatók legyenek. Minderre azért is szükség van, hogy egyszer valaki ne mondhassa azt, hogy: "bocsánat, de ez az egész a mesterséges intelligencia bűne". Kaszparov végül leszögezte, hogy nem hiszi, hogy a digitalizálás vagy a technológia legyőzi majd az embert, de, ha ez mégis bekövetkezne, akkor el kell majd beszélgetni olyan témákról, mint a munkaidő csökkentése vagy az alapjövedelem bevezetése.


A nemzetközi nagymester annak ellenére nem fél a mesterséges intelligenciától, hogy annak első "áldozatának" számított, hiszen amikor 1997 májusában legyőzte a Deep Blue, akkor ő volt a regnáló sakkvilágbajnok. Kaszparov úgy gondolja, hogy az intelligens gépek megjelenése nem jelenti az emberiség végét, hiszen a történelem során majdnem minden új technológia vagy innováció a kreatív rombolás eszköze volt.

"Az emberi munkaerőt helyettesítő gépek nem jelentenek problémát, hiszen a technológia régen is eltörölt foglalkozásokat, mielőtt újakat teremtett volna. Ez mindig is így volt." Tavaly azt hangsúlyozta, hogy kétség sem férhet ahhoz, hogy a gépek egyre több feladatot fognak átvenni tőlünk és ott egészítik majd ki az embereket, ahol hiányosságaik vannak. A gépek ugyanakkor sosem lesznek tökéletesek és az emberek feladata lesz annak kitalálása, hogy hol tudják pótolni az intellektusukkal és a megérzéseikkel a gépek gyengeségeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #27
    Ennek mi köze az építkezéshez ?

    Majd ha az AI képes lesz ennyi ostobán gondolkozni akkor egyenrangúnak tekinted?

    En nem várnám azt meg, mert akkor egyenesen oda jutnánk, hogy az AI semmit nem oldana meg a problémákból csak újabb problémákat generálna :)
  • Agyturbinikusz #26
    Majd 20 ev múlva megbeszéljük :)
  • hypno #25
    Mondom én hogy nem értitek az alapokat...Mit és mi célból fog gyártani a multinak az AI, ha nem lesz aki megvegye? Mi lesz a multival, ha nem lesz fizetőképes kereslet arra, amit előállít?

    Szóval no para...Az ember kiiktathatatlan
  • nlght #24
    az AI-t nem végfelhasználók fogják megvenni, hanem multik, hogy csökkentsék vele a költségeiket (főleg a humán erőforrás költségeket), amíg nem lesz törvény ami adóztatja a robotokat és az AI használatát addig milliók/milliárdok kerülhetnek utcára 20 éven belül... a másik lehetőség az alapjövedelem, de az nem működne, mert egyrészt a világ erősen kiegyensúlyozatlan, másrészt a társadalom olyan lusta, kövér és fogyatékossá válna 2 generáció alatt, mint a Wall-E filmben.
  • hypno #23
    A legtöbben - az itt hozzászólók is - egyszerűen rosszul közelítik meg a problémát.

    Mindenféle termelés, gyártás, szolgáltatás alapvető célja az emberi fogyasztási igényének kielégítése. Ebből egyenesen következik, hogy az ember akár dolgozik akár nem, fogyasztóként meg kell hogy jelenjen, különben nincs kinek előállítani bármit is.
  • csicso82 #21
    Ahog dyra írja, van már ilyen csak ott pl. az anyag elég drága, pl. amiből a mostani gyárcsarnokokat építik az a "szendvicspanel" is simán alkalmas ház építésére. Gyakorlatilag két festett acél lap között szigetelőanyag van, kívül nem is kell festeni semmi hiszen kész van. belül esetleg lehet valami meleg tapéta szerűséggel burkolni, hogy ne a hideg fém legyen. Ahol kell a panelen lehet vágni ablak helyet ajtó helyet. Kell egy jó beton alap és már kész is.

    Ez a tapétázás is csak a lakószobákban fontos fürdő, wc, konyha, kamra közlekedő folyosók külső fala maradhat. Belül pedig gipszkarton fal kell.
  • dyra #20
    Már most is vannak ilyen technológiák. Mégse terjed valami nagyon. Pedig már most is lényegesen olcsóbb.
  • Palinko #19
    Majd lesz igény ha egy egyedileg épített ház 50 milliónál kezdődik a falusi viskó is, egy sztandardizált ami meg tök jól néz ki az meglesz 5-ből, aztán egyediskedhetnek a gazdagok a többiek meg örülnek hogy gyorsan megépíti a gép.
  • csicso82 #18
    Az a baj, hogy jelenlegi formájában egy vicc az "MI" egy CAPTCHA kóddal nem bír el stb. ami jobbnak tűnik az pedig - utaltatok már rá a hozzászólások között ezekre - inkább csak egy nagyon nagy adatbázis felhasználásával ér el eredményt.
    DE ha eljutunk a Terminátor 2 vagy a Matrix c. filmekben vagy akár az Ultron korában megjósoltakig, hogy "öntudatra" ébred egy MI és nem semleges, vagy baráti lesz akkor lehetnek kellemetlen percek.
  • enyac #17
    Kedvenc példám: barátom buszsofőr Svájcban, gyerekeket visz hegyi falvakból összegyűjtve őket, iskolába és óvodába. Megnézem, hogy mikor csinálnak olyan "mesterségesen intelligens" autonóm járművet, ami azokon a hegyi utakon, ködös-esős-havas időben, kőomlások, átfolyások stb. közepette elviszi a buszt A-ból B-be... És ez csak egy példa.