Berta Sándor

A magyar mesterséges intelligencia stratégia sem lett időre kész

Hazánkon kívül még hét európai uniós tagállam adós a feladat elvégzésével.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke július közepén közölte, hogy a klímavédelem mellett a mesterséges intelligencia irányelv megalkotását és elfogadását tekinti a második legnagyobb feladatának. A politikus a hivatalában eltöltött első 100 napja során akarja kidolgozni azt a törvénytervezetet, amely úgy teremtené meg a technológia alkalmazásának jogi alapjait, hogy kiemelten figyelembe veszi a folyamat emberi és az etikai hatásait.

Az EUobserver magazin arról számolt be, hogy diplomáciai körökből származó értesülések szerint több európai uniós tagországban is csúszik a nemzeti mesterséges intelligencia stratégia kidolgozása. Horvátország, Ciprus, Szlovénia, Spanyolország és Magyarország az év közepe helyett csak az év végére készítheti el az anyagokat, Hollandia szeptemberre vagy októberre, Ausztria őszre, míg Írország az esztendő utolsó negyedévére. Olaszország, Lengyelország, Bulgária, Görögország és Málta esetében pedig semmilyen időpont sem ismert.

A csúszások hátterében a különböző ágazatok képviselőivel folytatott belső és külső konzultációk állnak. Az utóbbiak lefolytatására mindenképpen szükség van, ugyanis a mesterséges intelligencia számos területet érint, így több ágazat képviselőivel is egyeztetni kell. Áprilisban kiderült, hogy Belgiumnak, Dániának, az Egyesült Királyságnak, Finnországnak, Franciaországnak, Litvániának, Németországnak és Svédországnak már van mesterséges intelligencia stratégiája, más tagállamok pedig elindították a folyamatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #32
  "Ki beszélt itt pénzről, te majom? Döntés hozatalról beszéltem, kis pofám"
  Mégis milyen döntés meghozataláról? A döntések elsősorban a gazdaság/szociális/stb.= költségvetési vonzatú témákról szólnak(gyk. pénzről, de van néhány elvi kivétel, pl. melegek jogai, azonban legtöbb témának van anyagi/gazdasági vetülete ami jellemzően be is korlátozza is a mozgásteret), csak olyan szűk látókörű vagy hogy még ezt sem ismered fel. Még az ügyészség szerepe(ami alapjellegében nem a pénzről szól) is valójában az lenne hogy nem tudja a Fidesz agyonlopni magát(gyk. lopás=pénz, korrupció=pénz, stadionépítés=pénz). Egyébként a Fidesz NER-je sokkal inkább mutatja a 'birodalmi jelleget' mint az EU parlament vagy bizottság, ismét csak azt látjuk hogy van egy agyszüleményed amihez ragaszkodsz, de képtelen vagy az objektív valósághoz mérni.
 • TokraFan #31
  Ellenben mennyivel jobb, amikor egy félhülye, becsavarodott helyi kiskirály olyan döntéseket hozhat teljesen kontrollálatlanul, amibe egy ország képes belerokkanni. Parádés a logikád, tényleg!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.08.08. 01:50:04
 • ostoros #30
  Ki beszélt itt pénzről, te majom? Döntés hozatalról beszéltem, kis pofám. Arról, amiben az imádott központosított vízfejű birodalmaid szánalmasan elvérzenek.
 • TokraFan #29
  Érik már egy baszott nagy bukta, szerintem a pofáraesés nagyobb lesz, mint kádár összeomlása után. A vételenségig nem tudják tartani azt a rengeteg aljas pénzmosást és korrupciót, amit önmaguk, és a rendszert üzemeltetők ezreinek kenése miatt művelnek. Egyre mélyebbre süllyednek, nem is tehetnek mást, láttunk már ilyet nem egyszer a történelemben.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.08.06. 21:41:09
 • defiant9 #28
  "Nagyon hiányzott ez már"
  Ezek a tények, a centralizáció a hatalmi transzfert jelent, amihez értelemszerűen nem füllik a saját hatalmukat féltő nemzeti politikusok foga, élükön az Orbán féle kiskirályokkal. Minél korruptabb egy rendszer annál kevésbé akarna mondjuk egy FBI szerű nyomozóirodát a nyakába(Európai Ügyészég), megy is a prüszkölés hogy nekünk nincs rá szükségünk hiszen van Polt Péteres fidesz ügyészségünk, hogy a rendőrség kényes témákban részrehajló nyomozati munkáját már ne is említsük
 • defiant9 #27
  "Ez AKKORA csúsztatás volt, mint ide a Mars."
  Csak annak aki olyan szűk látókörű vagy hogy ismét nem látja a lényeget. Az integráció egyben méretgazdaságosság, ez igaz egy városállam vs. államszövetség és egy manufaktúra vs. multinacionális nagyvállalat szintjén. Az integráció egyben centralizáció pénz(adók) és hatalom(rendelkezési jogosítványok) átcsoportosítása az integrált elemtől felfelé. A falu integrációja egyben azt is jelenti hogy nem rendelkezik az adója felett mert abból ad az unió pénzt kórház építésre. A falu és az ország is ugyan önmagukban is életképes egységek, csak nem képesek olyan célok megvalósítására amihez kell a nagyobb méret gazdasági előnye.

  2. Csakhogy még mindig nem tudtad bizonyítani az állításod, ezért kihátráltál mögüle és egy a valósághoz közelebbi álláspontot vettél fel. Csakhogy ezzel valójában el is vesztetted az EU szidalmazásának egy lehetőségét ami nyilvánvaló célod volt.

  3. Akárhogy fröcsögsz is, ez nem minősül érvnek. Az EU-ban a tagállamok súlya sokkal nagyobb mint az USA-ban vagy egy Kínai tartományé. A helyes irány az EU-ban is az integráció növelése(ezt jól is látja Ursula), mert ennek hiánya egyben a versenyhátrány egyik oka is.
 • ostoros #26
  1, Marhaságokat beszélsz. A falu képes önmagát kormányozni, pont. Nem attól lesz rá képes hogy van-e kórháza, NOOOORMÁLIS vagy? A falunak az a dolga, hogy termelje a mezőgazdasági terméket a városnak. A városnak a dolga meg más. Attól még a falut nem kell alárendelni a városnak, hogy az okosok akik nem értenek a faluból semmit, okoskodjanak a városból. Mint ahogy a falutól sem várjuk el, hogy a villamos hálózatát irányítsa a városnak.
  Ez AKKORA csúsztatás volt, mint ide a Mars.

  2, A kettő nem zárja ki egymást.

  3, Tipikus bunkóságodat láthattuk ismét. Ja, akit elvakít a seggek látványa, az meg te vagy. Igen, most én is bunkó voltam. MERT MEGÉRDEMLED.


  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.08.05. 09:36:15
 • tom_pika #25
  "A sok ki Orbán féle kiskirály"

  Nagyon hiányzott ez már, szerencsére az 5. hozzászólásban meg is érkezett.
  Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2019.08.05. 08:35:00
 • defiant9 #24
  "Élni jobb egy széttagoltabb rendszerben"
  Téves. Egy falu soha nem lesz képes kórházat vagy olyan kutatóhálózatot létrehozni ami betegségekre adott gyógymódot. Tehát ebben a széttagolt rendszerben lehet hogy meghalsz 40 évesen. Jobb élet ez?

  "Ami az EU-s lobbit illeti, halvány fingod nincs arról, milyen keményen nyomják a tagállamok a saját cégeik érdekeit a bizottságban."
  Eddig ezt mondtad:
  "Más szóval az EU-ban a multik lobbiznak és korrumpálnak."
  "az EU mögött álló multik érdekei "

  Most akkor köpönyeget fordítasz és a lobbisták hirtelen bekerültek a tagállamok háta mögé? Hogy is van ez, a multik akkor nem lobbiznak?
  Tipikus rövidlátó ostoros vitastílus-t látunk ismét. Éppen te vagy aki láthatóan most jött rá(miután az álláspontja összeomlott) hogy egy hülye elképzelése volt az EU-ban működő multikról, én pontosan tudom hogy a Deutsche Telekom vagy a német autógyárak Angele Merkel-en keresztül hatnak az európai szabályozásra, ez egyébként egy objektívan szemlélődő ember számára trivialitás, mivel téged elvakít a nacionalizmus(EU szkepticizmus) és mindent ehhez próbálsz igazítani, ezért lősz folyamatosan mellé, amiket persze nem ismersz be, hanem próbálsz kihátrálni ahogy most is.
 • TokraFan #23
  "Raadasul a mai sajatos magyar viszonyokon keresztul probalni megerteni a mukodeset nagyon hamar teves kovetkeztetesekhez vezet"

  ostoros kiváló érzékkel von le téves következtetéseket, bárhol, bármikor, bármiről legyen is szó... összefoglalva: "csúnyagecimultik, és mindenki dögöljön meg aki gazdag"
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.08.04. 21:27:30