Berta Sándor

Kaszparov örül a mesterséges intelligencia reneszánszának

20 éve verte meg az akkori sakkvilágbajnokot az IBM szuperszámítógépe, aki szerint nem szabad félnünk az okos gépek használatától.

Az 54 éves Garri Kimovics Kaszparov a DEF CON hackerkonferencián tartott előadást. Elmondta, hogy annak ellenére nem fél a mesterséges intelligenciától, hogy annak első "áldozatának" számított, hiszen 1997 májusában győzte le egy számítógépes program a regnáló sakkvilágbajnokot. A nem mindennapi megmérettetés 1997. május 11-én ért véget és az IBM Deep Blue végső sikerét hozta.

Kaszparov közölte, hogy a Deep Blue másodpercenként kétmillió sakklépést tudott kiszámolni, ennek ellenére sokmindennek volt nevezhető, csak intelligensnek nem. A Deep Blue IQ-ját egy ébresztőóráéhoz hasonlította, de mint mondta, egyáltalán nem javított a hangulatán, hogy egy 10 millió dolláros vekker ellen veszített. Az egykori sakkvilágbajnok hozzátette, hogy a Deep Blueval ellentétben az Alpha Go már inkább mesterséges intelligencia, mert a döntéseit önállóan hozza meg. A tanulság pedig az, hogy az ember a neurális hálózatok miatt ma már egyáltalán nem tudja követni, hogy mi az, amit létrehozott.


Kaszparov egyértelműen a technológia pozitív oldalait emelte ki. Úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia kiválthatná az emberiséget bizonyos területeken, vezetheti például az autókat vagy segíthet a pontosabb egészségügyi diagnózisok elkészítésében. Érdekes szempontként az emberi gőg veszélyességét emelte ki: felelevenítette, hogy még az 1990-es években néhány sakkversenyen engedélyezték a versenyzőknek, hogy számítógépek támogassák őket. Érdekes módon ebből a dologból elsősorban az átlagos játékosok profitáltak, mert ők inkább követték a számítógép ajánlásait, mint a profi sakkozók. A titok nyitja abban rejlett, hogy merték használni a benne rejlő ismereteket. Szerinte hasonló hatás valósulhat meg az egészségügyben is, éppen ezért a technológiának mindenekelőtt nem az orvosokat, hanem az ápolókat kellene segítenie.

Közlése szerint az intelligens gépek megjelenése nem jelenti az emberiség végét, hiszen a történelem során majdnem minden új technológia vagy innováció a kreatív rombolás eszköze volt. "Az emberi munkaerőt helyettesítő gépek nem jelentenek problémát, hiszen a technológia régen is eltörölt foglalkozásokat, mielőtt újakat teremtett volna. Ez mindig is így volt." Úgy véli, a jövőbeli generációk a 21. századra visszatekintve csodálkozni fognak, hogy ekkoriban az élet ennyire emberközpontú volt. Hatalmas lehetőségeket lát a gépekkel való együttműködésben, a kreatívitás kihasználásában. "Tőlünk, emberektől függ hogy azt tegyük amit csak az emberek tudnak, és nagyot álmodva tudjuk a legtöbbet kihozni ezekből a csodálatos új szerszámokból." - összegzett.

A korábbi sakkvilágbajnok 2003 nyarán azt mondta, hogy nem tudott szabadulni az 1997-es párbaj során elkövetett hibájától. A mottó lehetett volna az is, hogy emberiességünk eredményezheti a mélyreható versenybeli hátrányunkat. Kaszparovot annyira kihozta a sodrából az IBM taktikája - alapvetően a számítógép mindenáron a győzelemre játszott, míg Kaszparov egy nemes küzdelemre számított - hogy a nagymester látványosan elherdálta az utolsó játékot és így az egész mérkőzést is elvesztette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #15
    Nagymesteri szinten a sakkjátszmák legalább a fele döntetlen szokott lenni.
  • takysoft #14
    "a számítógép mindenáron a győzelemre játszott"
    Fú, mit csinált a gonosz gép? Elrabolta Kasparov feleségét, bedrogozta Kasparovot? Lefizette?

    Könyörgöm, az volt a dolga, hogy nyerjen.... az egyetlen dolga. Persze, hogy győzelemre játszott.
    Utoljára szerkesztette: takysoft, 2017.08.03. 10:42:09
  • Tetsuo #13
    A vázolt esetben kb. határeset lehet a megtérülés.
  • ostoros #12
    Az a robotkar nem-e kerül többe, mint az az összeg amit írtál?
  • Tetsuo #11
    Nem. A tömegtermelés versus manufaktúrára.
  • zola2000 #10
    Kínára célzol? Sok cuccot rendelek az aliexpressről, minden cuccnál az árkategória legalja mindig pocsék, de ha durván 2-3szor drágább jó értékelésű cuccot veszek még úgy sem túl drága és sokszor meglepően jó a minőség is -árhoz képest-

    a rossz hírük meg azért van mert az itteni kínai boltok mindig az árkategóra legalját hozzák csak be ide.
  • zola2000 #9
    Egy magyar elektronikai gyárban ugyanez:

    be a panel a teszterbe - kivenni - berakni - kivenni 8 órán át 4 műszakban 4 ember a költsége adólevonás előtt számolva 4*200ezer = havi 800ezer évente kb 9 millió forint fejenként, többezer ember dolgozik ilyen szintű munkát, mégsem tudják gépesíteni a folyamatot inkább a munkaerő hiány miatt ukrajnából hívnak embereket.

    pedig egy fejlett robotkar meg tudna csinálni ilyen folyamatot.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.08.02. 08:47:54
  • Jawarider #8
    Igaza van. Nem hiszem, hogy a kreativitást, intuíciót le lehetne programozni.
  • esztyopa #7
    Ezt jól *kisakkozta* a maki !
    Csakhogy az emberek nem sakkozásra akarják használni az MI-t,hanem*szolgálatra*
    A végén az MI fog *sakkozni* ...Velünk !
  • EnxTheOne #6
    Daenerys serege mennyire van hátrányban a lannister sereggel szemben?
    Úgy értem hogy a töketleneknek csak bőr páncélja van, a dorraki-k meg nem használnak semmit. A lannisterek meg elég jól felszereltnek tűnnek, nem csak a lovagok hanem az egyszerű katonák is.
    Talán az első évadban volt egy jelenet hogy Jorah páncélján nem tudott átvágni egy dotraki. :S