Berta Sándor

Erősödik a mesterséges intelligencia szerepe a megfigyelésben

Egyre több alkalmazott szoftver épül a technológiára.

A Carnegie Endowment for International Peace elemzéséből kiderült, hogy a vizsgált 176 országból jelenleg legalább 75 használ mesterséges intelligencián alapuló technikát vagy rendszert arcfelismerési vagy bűncselekmény-előrejelzési célokra. A kifejlesztett és piacra dobott megoldások jelentős része Kínából származik. 64 ország alkalmaz videomegfigyelési megoldásokat biometriai arcfelismeréssel kiegészítve, 52 pedig a bűncselekmények előrejelzésében támaszkodik a mesterséges intelligenciára. 56 államban működnek szenzorokra támaszkodó okosváros-rendszerek.

A kínai cégek, elsősorban a Huawei, a Hikvision, a Dahua és a ZTE, mesterséges intelligencia megoldásait 63 országban használják, s az utóbbiak közül 36 csatlakozott Peking digitális selyemút kezdeményezéséhez. A Huawei legalább 50 államot lát el a rendszereivel és ezzel a legnagyobb exportőrnek számít ezen a területen. A második helyen a 14 országot ellátó NEC található. Gyakori, hogy Kína az elnyomást támogatja olyan államokban, mint Kenya, Laosz, Mongólia, Uganda vagy Üzbegisztán.


Egyesült államokbeli vállalatok 32 országot szereltek fel eddig megfigyelő szoftverekkel és hardverekkel. A szállított termékek között voltak okoshangszórók, valamint olyan automata határellenőrző berendezések, amelyek a felhőkörnyezetet és az internetet is ellenőrzik. A legnagyobb amerikai exportőrök ezen a piacon az IBM, a Palantir és a Cisco. Szintén komoly megoldás-szállítók Franciaország, Németország, Izrael és Japán. A négy állam kormánya nagyon keveset tesz azért, hogy az érintett vállalkozások tevékenységét ellenőrizze, annak ellenére, hogy számos esetben összefüggésbe hozhatók jogsértésekkel is.

Az elemzést készítő Steven Feldsteint nagyon meglepte az, hogy számos nyugati demokratikus ország szállít, illetve alkalmaz mesterséges intelligencián alapuló megfigyelési technikákat. Az ilyen megoldásokat használó államok 51 százalékában volt demokrácia, míg a 37 százalékában működött valamilyen elnyomó rezsim. A leggyakrabban a féldemokratikus országok hajlamosak arra, hogy visszaéljenek ezekkel a lehetőségekkel, illetve elnyomjanak egyes népcsoportokat. A szakember az utóbbi kategóriába tartozó államok között említette Kínát, Oroszországot és Szaúd-Arábiát.


Végül általánosságban elmondható volt, hogy a világ 40-50 legnagyobb katonai költségvetéssel rendelkező országa alkalmazott mesterséges intelligencia elemekkel kiegészített megfigyelő rendszereket. A világ legértékesebb mesterséges intelligencia startupja egyébként a kínai SenseTime, amely az arcfelismerésre specializálódott. A SenseTime értékét 3 milliárd dollárra becsülték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #12
    " a kasztrendszert nem lehet egy lapon említeni a fejlett nyugati demokráciákkal, még akkor sem, ha nyilvánvalóan nem hibátlanok azok sem!"
    Kasztrendszer Indiában volt.
  • ostoros #11
    "Most had ne kelljen sorolnom, hogy az általatok ma már egyértelműen a "gonoszelmonyópénzesgecik" közé sorolt milliárdosok közül hány jött teljesen átlagos családból."
    Na, na, azért nem mondod, mert valójában fogalmad sincs. Ez egy retorikai blöff.
  • ostoros #10
    "míg a nemesi/kasztrendszer érában az egyszeri parasztnak esélye sem volt tanulni és feljebb lépni, addig ez ma egy demokráciában simán lehetséges" Nem igaz. Volt akinek sikerült akkor is. Csak keveseknek.
    És rohadtul nem azért volt, amit sugalmazol. Nem a demokrácia miatt. (Hitleréknél is léphettél feljebb ha tanultál...) Hanem technikai társadalmi fejlődés miatt.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.09.25. 20:17:49
  • TokraFan #9
    "Pont ezt is fejtegeti, hogy bár a demokrácia hibás, még mindig az egyik legjobban működő rendszer amit eddig kitalált az emberiség."

    Talán nem fogalmaztam jól (köszönöm a kiigazítást), de magam is a fenti idézetben foglalt megállapítást szerettem volna közölni.
  • bunny #8
    Alapvetően az emberi természet önmaga kizárja, hogy létezzen az a demokrácia amit annak hiszünk. Olyan sose volt és sose lesz, hogy nagy tömegben ne legyen rétegződés, sőt alapvetően kis létszámban is csak nyögvenyelősen, nagyon erőltetetten vagy tényleg speciális esetben működik.

    Az, hogy lehetőséged van kiemelkedni az nem demokrácia. Igazából akkor lenne demokrácia, ha az emberiség agya egy nagy neurális hálózatba lenne kötve, vagy egy MI irányítana mindent szvsz.

    Egyébként aki ilyesmin akar agyalni, javaslom a "21. lecke a 21. századra" című könyvet, és ha bejött utána a Sapens és a Homo deus -t ugyanattól a megjegyezhetetlen nevű írótól :D
    https://www.libri.hu/konyv/harari_yuval_noah.21-lecke-a-21-szazadra.html

    Pont ezt is fejtegeti, hogy bár a demokrácia hibás, még mindig az egyik legjobban működő rendszer amit eddig kitalált az emberiség.
  • TokraFan #7
    Csak azt felejtetted ki -és a többi okostóni is-, hogy míg a nemesi/kasztrendszer érában az egyszeri parasztnak esélye sem volt tanulni és feljebb lépni, addig ez ma egy demokráciában simán lehetséges! Nemes csak akkor lehettél, ha beleszülettél egy nemesi családba. Ma viszont lehetsz milliárdos, ha elég ügyes vagy. Most had ne kelljen sorolnom, hogy az általatok ma már egyértelműen a "gonoszelmonyópénzesgecik" közé sorolt milliárdosok közül hány jött teljesen átlagos családból.

    Úgyhogy nincs semmiféle "na ugye", a kasztrendszert nem lehet egy lapon említeni a fejlett nyugati demokráciákkal, még akkor sem, ha nyilvánvalóan nem hibátlanok azok sem!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.09.24. 21:31:16
  • ugh #6
    1.
    Kina nem fel demokratikus hanem hogy sehogysem.
    2.
    Az usa ezek szerint inkabb feldemokratikus...
    3.
    A vilagon sehol sincs demokracia.
    Mert vanak egyenlok meg egyenlobbek. Regen "nemes"/foldesur vs csicska jobbagy, most oltonyos uzletember, politikus, diszfasz vs dolgozo.
    Lasd krzanich (o pl egy olyan akirol tudunk)pl. birosag ele kerult es csucsul egyebek mellett Benfentes kereskedesert ?
    Nem (ugye tudjuk miert lsd a neve)
    Na ugye.
  • Akva #5
    Miért? AKÁRHOL is csak választásokkal álcázott tőkés diktatúra van. A pénz hatalom. Aki elhiszi, hogy egy amerikai hajléktalannak pont akkora hatalma van, mint Bill Gatesnek, az hülye. A "demo-krácia" pedig népuralmat jelent. Természetesen nincs sehol demokrácia, hanem tőkés uralmi rendszer.
  • Zoliz #4
    Mindig egypár ember (földesúr) kezében van a hatalom, a többi áldozat (jobbágy).
  • prometheus13 #3
    Kína mióta féldemokratikus? Hol van ott a fél demokrácia? Egyszerű diktatúra.